Smučišča, ki so pri nas odprta, lahko preštejemo na prste ene roke. A vprašanje je, kako do tja priti legalno, upoštevajoč vse odloke

Igor Selan
11.12.2020 19:00
Smučišča, ki so v Sloveniji odprta, lahko preštejemo na prste ene roke, pri čemer so smučarji zbegani. MNZ sicer opozarja, da smučanje ne sodi med izjeme pri prehajanju občinskih meja, a na Pohorje naj bi se Mariborčani jutri vendarle pripeljali tudi preko občine Hoče.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Današnje priprave smučarskih pist na Mariborskem Pohorju 
Igor Napast

Pri vprašanju, kako in ali sploh bo letos potekala smučarska sezona, zaznamovana z epidemijo, smo priča precejšnji zmedi in različnim interpretacijam. Po četrtkovem presenetljivem sporočilu ministrstva za gospodarstvo in NIJZ, da smučanje kot dejavnost v naravi ni prepovedano z nobenim protikoronskim ukrepom, so nekateri že pripravili smučarsko opremo, a morda vseeno prehitro. Za zdaj so se za odprtje smučišč odločili le v Kranjski Gori, na Krvavcu in v Mariboru. Medtem ko se je v kranjskogorskem smučarskem središču z vlečnico Mojca 1 bilo mogoče smučati že v četrtek, danes pa so zagnali še vlečnico Kekec, je Marprom odprtje sedežnice Pisker na Arehu ter sedežnice Sleme in obeh trakov Bejbike na Mariborskem Pohorju napovedal za jutri. Na Krvavcu bodo jutri delovale žičniške naprave Vrh Krvavca, Tiha dolina, vlečnica Luža in otroški trak Gospinca.

Kot pojasnjuje predsednica Združenja slovenskih žičničarjev Manuela Božič Badalič, se preostali smučarski centri za odprtje za zdaj niso odločili, saj še naprej velja prepoved prehajanja občinskih meja: "Ocena je, da bi bilo odprtje smučišč pod takimi pogoji neekonomično." O logiki vladnih ukrepov je ob tem podvomil tudi nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant, ki je na twitterju zapisal: "Smučišča se bodo te dni odprla (s soglasjem države), a bo prepovedano priti do njih iz drugih občin in iz tujine. Še en cvetek za knjigo z naslovom Birokratske neumnosti, ki jo bom pisal, ko bom v pokoju."

V skladu s protikoronskimi ukrepi bodo tako na Arehu, kjer je trenutno dober meter snega, lahko smučali le občani Ruš, medtem ko bo Mariborčanom na voljo samo Mariborsko Pohorje. A tu naletimo na problem, na Mariborsko Pohorje je sicer res mogoče priti na tri načine, z avtomobilom, z gondolo ali z žičniškimi napravami, a trenutno, če ne bo sprememb ali drugačne interpretacije že veljavnih odlokov, niti ena od možnosti ne zadostuje za dostop na Pohorje. Gondola kot sestavni del javnega prevoza trenutno nima dovoljenja za obratovanje in ga do preklica tudi ne bo imela.

Sedežnici Radvanje in Poštela trenutno nimata dovolj naravnega snega, da bi lahko sprejeli smučarje, tehničnega pa bi po zagotovilih Marproma glede na pričakovane vremenske razmere zdaj bilo neekonomično razgrniti. Ob tem potovanje na vrh Pohorja s sedežnicami traja kar 50 minut. Preostane torej le avtomobil, s katerim pa je na Pohorje mogoče le s prehodom občinske meje.

Na ministrstvo za notranje zadeve smo zato poslali več vprašanj, katerih skupni imenovalec je razrešiti enigmo, kako do smučišč priti legalno, upoštevajoč vse odloke o zajezitvi epidemije koronavirusa, a na odgovore še čakamo. Ministrstvo je sicer danes popoldne na svojem facebook profilu objavilo, da "se lahko športnorekreacijska dejavnost (tudi smučanje) izvaja le v občini prebivališča in da izvajanje takšne dejavnosti ne sodi med izjeme za prehajanje med občinami".

Iz Marproma pa so v večernih urah sporočili, da so od MNZ prejeli novo mnenje: "Glede na dodatno preučitev in informacije vam sporočamo, da je prehod občanov, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v MO Maribor, iz športnorekreacijskega razloga obiska smučišča na Pohorju v tranzitu preko druge občine (Hoče - Slivnica) dovoljen."

Direktor Bernard Majhenič dodatno pojasnjuje: "Ker je domicilna občina potencialnega mariborskega smučarja enaka kot ciljna občina, je prehod druge občine, ki se samo prečka, dovoljen kot izjema. Seveda pa je treba izpolniti izjavo za dokazovanje upravičenosti gibanja." Mariborčani, ki se bodo jutri z avtomobilom odpravili na smučanje na Pohorje, morajo torej s sabo imeti vse potrebne dokumente, ki jih zahteva protikoronska zakonodaja. Prav za današnji dan je namreč policija napovedala nadzor spoštovanja odlokov na širšem območju Maribora, pa tudi na Gorenjskem zaradi tekmovanj v Planici.

Bi pa lahko Marprom jutri po naših informacijah poleg sedežnice Sleme na Mariborskem Pohorju zagnal tudi vlečnico Habakuk in sedežnico Poštela. Vozovnice bo mogoče kupiti pri dveh blagajnah, na Bellevueju in na spodnji postaji Piskra, na voljo pa bodo po akcijskih cenah, dnevne za odrasle bodo po 20 evrov, za mladino, študente in seniorje po 15 ter za otroke in invalide po 10. Kot še sporočajo iz Marproma, bodo na smučiščih strogo nadzorovali upoštevanje protikoronskih ukrepov, predvsem uporabo mask in medsebojno razdaljo, zaradi česar so že povečali število nadzornikov na smučiščih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta