Sodišče in Rupnik: Na okrožnem sodišču konec, na ustavnem še ne

(epl)
02.10.2020 06:30

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je bil izdan sklep, da se zaradi smrti obdolženega postopki zoper domobranskega generala Leona Rupnika ustavijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leon Rupnik je bil ustreljen leta 1946. 
Wikipedia

Ljubljansko okrožno sodišče je sprejelo sklep o ustavitvi postopka zoper pokojnega domobranskega generala Leona Rupnika, je poročal Dnevnik. Takšno določitev, ki je bila sicer pričakovana po tem, ko po razveljavitvi vrhovnega sodišča tožilstvo ni umaknilo obtožbe, je sprejel sodnik Martin Jančar v skladu z določili zakona o kazenskem postopku, ki predvideva ustavitev postopka, če obdolženec umre.

V začetku letošnjega leta je vrhovno sodišče na podlagi zahteve za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil potomec generala, razveljavilo skoraj 74 let staro sodbo. Tedaj 65-letni general je bil, skupaj s petimi soobtoženimi, 30. avgusta 1946 obsojen zaradi izdaje in sodelovanja z okupatorjem med drugo svetovno vojno. Rupnika je vojaško sodišče obsodilo na smrtno kazen - vojaška usmrtitev z ustrelitvijo je bila izvršena 4. septembra 1946, torej pet dni po sodbi. Vrhovni sodniki so ugotovili, da sodba vojaškega sodišča v nekaterih točkah ni bila obrazložena, v nekaterih točkah pa niti niso našli znakov kaznivega dejanja, zato so sodbo razveljavili in zadevo vrnili v ponovno odločanje. Možnosti po razveljavitvi sodbe sta bili zgolj dve - bodisi bi lahko tožilstvo umaknilo obtožbo in bi bil postopek zato ustavljen (kar se ni zgodilo, saj je tožilstvo vztrajalo pri obtožbi) bodisi bi postopek ustavilo sodišče, saj je obdolženi v tem času že umrl. In zgodilo se je slednje.

A Rupnikov primer še ni dokončno zaključen. Zaradi razveljavitve sodbe na vrhovnem sodišču se je z ustavno pritožbo na ustavno sodišče obrnilo več žrtev slovenskih kolaborantov s fašisti in nacisti ali njihovih svojcev, ki so se jim pridružili še Judovska skupnost Slovenije, Zveza združenj borcev za vrednote NOB in Mestna občina Ljubljana. Na ustavnem sodišču o pritožbi še niso odločili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta