Sodna poravnava: Vinko Gorenak umaknil sporni zapis o ljubljanski sodnici

Peter Lovšin, Dnevnik
19.11.2021 11:26

Nekdanja ljubljanska sodnica Urška Klakočar Zupančič in državni sekretar Vinko Gorenak sta na sodišču sklenila sodno poravnavo, po kateri je Gorenak s svojega bloga umaknil zapis, v katerem je objavil sodničino sporočilo iz zasebne facebook skupine in jo označil za levo aktivistko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Vinko Gorenak

Tit Košir

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak in nekdanja ljubljanska sodnica Urška Klakočar Zupančič sta sklenila sodno poravnavo. Nekdanja sodnica je v zasebni kazenski tožbi Gorenaku očitala kaznivo dejanje nedovoljene objave zasebnega pisanja, saj je Gorenak v začetku decembra lani na svojem blogu objavil posnetek zapisa, ki ga je tedanja vodja oddelka za etažno lastnino na ljubljanskem okrajnem sodišču delila s svojimi prijatelji v zaprti facebook skupini. Gorenak na predobravnavnem naroku krivde ni priznal, nato pa se je v sodni poravnavi strinjal, da zapis umakne.

V sodni poravnavi sta ugotovila, da Gorenak ne uporablja facebooka in ne pozna delovanja facebooka. Gorenak je v poravnavi prav tako izrecno izjavil, da je posnetek sodničinega zapisa dobil od tretje osebe in da pred objavo ni vedel, da je bil zapis objavljen na zasebnem profilu in bil zato viden zgolj ožjemu krogu sodničinih prijateljev. Gorenak se je prav tako zavezal, da bo s svojega bloga umaknil sporno objavo in slednje predlagal tudi spletnemu portalu Nova24TV, ki je poobjavil njegov zapis. Na podlagi tega dogovora je nekdanja sodnica umaknila zasebno tožbo in se odpovedala kazenskim zahtevkom.

Pogrom nad sodnico

Urška Klakočar Zupančič se je preselila v zasebni sektor.

Mojca Furlan Rus/dnevnik

Sledil je pogrom nad sodnico, zoper katero je predsednica ljubljanskega okrajnega sodišča Nataša Kosec na zahtevo tedanje pravosodne ministrice Lilijane Kozlovič podala pobudo za disciplinski postopek, hkrati pa ji je že vnaprej odvzela vodenje oddelka za etažno lastnino. Čeprav je bila na disciplinskem sodišču nato oproščena, vodenja oddelka ni več prevzela, konec avgusta pa se je odločila, da zapusti sodstvo in se preseli v zasebni sektor.

Na blogu je zapis že odstranil

"Tako sem se odločila tudi zato, ker svojih načel ne morem podrediti kateremu koli sistemu. Mislim, da sodniki ne smejo biti tiho glede pomembnih družbenih vprašanj oziroma da si niti ne upajo izraziti svojega mnenja," nam je tedaj pojasnila sodnica. "Težko razumem, da se to zgodi prav na sodišču, ki bi moralo prvo spoštovati integriteto zaposlenega in mu povrniti status, ki mu je bil neupravičeno odvzet."

Na Gorenakovem blogu je bil sporni zapis včeraj že umaknjen, na portalu Nova24TV pa je bilo še mogoče najti povzetek Gorenakovega bloga v angleškem jeziku. Nova24TV je sicer kasneje objavila več člankov o sodnici. V enem izmed njih Gorenak pravi, da ga "pozitivno preseneča, da se je pravzaprav spustila v tožbo". Pričakoval je, "da se bo sodnica skrila v mišjo luknjo in ne bo govorila o tem, ker se dobro zaveda svoje napake". Tedaj je ocenjeval, da se na prvi stopnji morda še lahko zgodi, da bi bil obsojen, iskreno pa tedaj ni verjel, da bi to lahko obveljalo kot standard.

Na koncu se je vendarle potegnil nazaj in umaknil svoj zapis.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.