Ljubljanska sodnica proti državnemu sekretarju Vinku Gorenaku vložila tožbo

M.R.
16.02.2021 11:16
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinko Gorenak je v kabinetu predsednika vlade zaposlen kot državni sekretar za koordinacijo med vlado in državnim zborom.
Tit Košir

Sodnica ljubljanskega okrajnega sodišča Urška Klakočar Zupančič je prek odvetniške družbe Pirc Musar & Lemut Strle vložila zasebno tožbo proti državnemu sekretarju v kabinetu predsednika vlade Vinku Gorenaku zaradi "suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene objave zasebnih pisanj"

Gorenak je namreč na svojem blogu brez njenega dovoljenja objavil zapis, ki ga je sodnica delila na svojem zasebnem Facebook profilu. Sodnica je namreč kritizirala ukrepe vlade za omejevanje širjenja koronavirusa in izrazila dvome v sposobnost predsednika vlade. 

"Vinko Gorenak je namreč na svojem blogu in v spletnem mediju Nova24tv.si objavil zapis sodnice brez njenega dovoljenja, ki nedvomno sodi v njeno komunikacijsko zasebnost in z njim napadel njeno neodvisnost ter jo označil za politično aktivistko. Za objavo bi bilo takšno dovoljenje nedvomno potrebno, sa je objavil njeni zasebni pisanji z njenega zaprtega dela in tako javnosti nedostopnega Facebook profila," so v omenjeni odvetniški pisarni zapisali v sporočilu za javnost. 

Pojasnjujejo tudi, da je sodnica uporabnica Facebooka od leta 2008, pri tem zapisu pa da se je "izkazalo, da je eden izmed prijateljev zlorabil njeno zaupanje in zapisa posredoval Vinku Gorenaku". Zapisali so, da v dobi modernih informacijskih tehnologij ne komuniciramo več zgolj prek klasične ali e-pošte, temveč tudi preko zaprtih skupin, ki jih omogočajo aplikacije, kot je tudi Facebook.

"To družbeno omrežje daje posamezniku tudi nadzor nad tem, katera svoja razmišljanja želi deliti z širšo javnostjo in katera v zaprtem krogu. Sodnica ima profil, ki ni profil javne osebe, temveč ima profil, ki omogoča zasebno komunikacijo," menijo. 

Zato zaprti Facebook profili po njihovem mnenji niso javni profili, pri tem pa izražajo prepričanje, da so tudi sodniki ljudje, ki imajo pravico do svojega lastnega političnega prepričanja in izražanja svojih stališče, še posebej če gre za opozarjanje na nepravilnosti v družbi oziroma v delovanju države. 

Na koncu pa so dodali, da se je sodnica za tožbo odločila, ker "ne pristaja na to, da v zasebnem življenju nima pravice razmišljati in svojih misli tudi komu zaupati". "Ta pravica, ki je temelj človekove biti, ne sme biti odvzeta nikomur," so zaključili. 

Spomnimo. Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je zapise po objavi na Gorenakovem blogu označil kot neprimerne. Sodni svet se do njih ni opredelil, njegov predsednik Erik Kerševan pa je v svojem mnenju izrazil nestrinjanje s prakso, "da se v primerih, ko gre za dejanje, ki bi lahko pomenilo resno disciplinsko kršitev, obračajo na komisijo za etiko in integriteto".

Pravosodno ministrstvo je na ljubljansko okrajno sodišče, ljubljansko višje sodišče in vrhovno sodišče po tem poslalo dopis. Predsednica ljubljanskega okrajnega sodišča pa je nato vložila pobudo za začetek disciplinskega postopka in z novim letnim razporedom sodnici odvzela vodenje oddelka za etažno lastnino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta