Ljubljanska sodnica po zapisu na FB o "janšizmu" v disciplinskem postopku oproščena

14.04.2021 11:59
Le uresničevala je svojo svobodo izražanja, pravijo njeni odvetniki v sporočilu o koncu disciplinskega postopka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pravni zastopniki sodnice so na stališču, da je na FB le uresničevala svojo pravico do svobode izražanja, in še to s statusom "zasebno".
Andrej Petelinšek

Sodnica ljubljanskega okrajnega sodišča Urška Klakočar Zupančič z objavo na svojem facebook profilu ni kršila zakona o sodniški službi, je odločil disciplinski senat pri sodnem svetu, so sporočili iz odvetniške družbe Pirc Musar&Lemut Strle, ki sodnico zastopa. Oproščena je vseh obtožb, so sporočili.

Znano je: sodničin FB-zapis s statusom "zaprto" je pred tedni prišel do Vinka Gorenaka, državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše, in Gorenak ga je objavil na svojem blogu.     

Pravni zastopniki sodnice, ki je bila zaradi zapisanega v disciplinskem postopku, obrazložitve odločitve sicer še nimajo, kljub vsemu pa so sporočili, da torej facebook objava ni bila protipravna, da ni šlo za neprimerno in nedostojno izražanje o trenutni oblasti in da sodnica tudi ugleda sodstva ni krnila. 

Sodničin zapis ni postal širše znan, ker bi bila to ona sama želela, so zatrjevali njeni zagovorniki, temveč ker ga je objavil državni sekretar Gorenak, nato pa so ga začeli povzemati mediji.  

Kaj je na svojem facebooku napisala sodnica? Med drugim to: "Upam, da bo doba janšizma nekoč samo še bridek spomin, do takrat pa pazite nase." Janšo je označila za "velikega diktatorja" in dodala, da je virus pri nas dal polet "zafrustriranim osebkom s kriminalno preteklostjo".

Odvetniška pisarna nekdanje informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, ki zastopajo Klakočar Zupančičevo, je na stališču, da je sodnica na FB le uresničevala svojo pravico do svobode izražanja, in to v povsem zasebni sferi, ne pri izvrševanju svoje funkcije. Zato nikakor ni mogoče pristati na stališče, da je facebook v celoti javni prostor, saj v tem primeru pač povsem zvodenijo možnosti nastavitev objav na javno in zasebno.  

Tudi komisija sodnega sveta za etiko in integriteto ni ugotovila kršitev sodniškega kodeksa, bodo pa pripravili smernice za sodniško uporabo družbenih omrežij. 

Gre za izjemno pomemben precedenčni primer, v katerem je zmagala svoboda izražanja, ki je za  sodnike pri javnem nastopanju resda upravičeno omejena, a v zasebni sferi nedvomno mora ostati nedotakljiva, pravijo ob tem odvetniki ljubljanske sodnice, ki je vložila zasebno tožbo proti državnemu sekretarju Gorenaku zaradi suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene objave zasebnih pisanj.     

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta