Sodniki stavkali več ne bodo: Svojih pravic ne bomo uveljavljali preko strank v sodnih postopkih

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
30.01.2024 18:29

Zato ne bodo več delali v omejenem obsegu, so pa sporočili, kaj so sklenili zaradi nezadovoljstva z odzivom vlade. In kakšni so njihovi naslednji koraki?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodniki ne bodo več nadaljevali z omejenim obsegom dela, so pa že za naslednji teden napovedali še en protestni zbor. 
Andrej Petelinšek

Sodniki vztrajajo pri takojšnji izvršitvi odločbe ustavnega sodišča, ki ni in ne more biti povezana z nikakršnimi sindikalnimi pogajanji. To so poudarili po seji glavnega odbora Slovenskega sodniškega društva. A odločili so se, da protestov ne bodo več nadaljevali  z omejevanjem svojega dela, ker bi bilo to v škodo ljudi, ki "za samovoljo in aroganco vlade in državnega zbora niso krivi". "Očitno smo sodniki v tej državi eni redkih, ki se zavedamo pomena delovanja državnega sistema v korist ljudi. Svojih pravic, četudi gre za širše interese varstva pravne države, ne bomo uveljavljali preko strank v sodnih postopkih, pač pa izključno po pravnih poteh in z ozaveščanjem javnosti," je izpostavila Vesna Bergant Rakočević, predsednica društva. Nadaljevali bodo pa s protestnimi zbori, prvi bo že prihodnjo sredo. Medtem so v društvu pripravili vzorec individualnih tožb za njihovo množično vlaganje, ki ga načrtujejo v začetku marca.

Iz društva so še sporočili, da podpirajo sredino stavko državnih tožilcev, da podpirajo tudi zahtevo sodnega sveta, ki od ustavnega sodišča zahteva absolutno prednostno odločitev o načinu izvršitve odločbe o sodniških plačah. "Še naprej bomo obveščali mednarodno javnost, pripravljamo se na obisk predstavnika Evropske komisije za poročilo o stanju vladavine prava v Sloveniji v mesecu februarju," so se še odločili v društvu, saj se pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan na njihova vabila ni odzivala in "vse od roka, ki ga je določilo ustavno sodišče, vlada s sodniki ne komunicira".

Spomnimo, da je ustavno sodišče sodniške plače označilo za prenizke in naložilo, da naj zakonodajalec do 3. januarja letos plače popravi, da bodo primerljive s plačami drugih državnih funkcionarjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta