Šoštanj: Napaka na bloku 6?

25.09.2021 15:50
Govorilo se je, da bodo blok 6 zaustavili še ta teden, sedaj ga je ustavila napaka
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
TEŠ, Termoelektrarna Šoštanj, blok 6 
Rozmari Petek

Blok 6 Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) bo zaradi napake na elektro filtru ta vikend zaustavljen, so danes sporočili iz edine slovenske termoelektrarne. "V času zaustavitve omenjenega bloka bo električno in toplotno energijo zagotavljal blok 5, po potrebi pa tudi plinski enoti. Takšne napake se zaradi načina delovanja in funkcije elektro filtra lahko večkrat pojavijo. Nekaj jih je mogoče odpraviti med obratovanjem, nekaj pa jih za izvedbo potrebuje zaustavitev bloka. Dela je potrebno izvesti, da se zagotovi emisije prašnih delcev v dopustnih mejah, ne glede na moč bloka," so dodali v obrazložitvi.

Ne gre pa spregledati, da se je po dolini že ves teden govorilo, da bodo blok 6, ki je zadnje dni deloval skorajda z minimalno močjo, v parih dneh zaustavili. Zakaj, se je spraševal naš vir, saj so cene električne energije te dni na svetovnih borzah visoke. Ali držijo naše informacije, da nameravajo do konca tedna zaustaviti blok 6, in zakaj blok dela na minimumu, smo vodstvo TEŠ spraševali že v sredo, dobili pa smo naslednje pojasnilo: "Zaustavitve bloka 6 do konca tedna ne planiramo. Obratujemo po voznem redu centra vodenja HSE."

Povprečna razpoložljivost bloka 6, ki predstavlja tehnološko in ekološko najnovejšo tehniko, je zadnja tri leta 97-odstotna, dodajaj v TEŠ. Blok 6 je do vključno včeraj proizvedel v letošnjem letu 1.713 gigavatnih ur električne energije in 165,8 gigavatnih ur toplotne energije. Cena toplotne energije je sicer spet vroča tema v Šaleški dolini, saj je v tem tednu TEŠ občine obvestil, da odstopa od prejšnjih dogovorov in zahteva nova pogajanja o ceni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta