Španski vojaški helikopter trčil v električne vode in zasilno pristal. V Sloveniji ne morejo dešifrirati črne skrinjice

STA, M.R.
20.05.2021 13:12
Pri Brestanici je med urjenjem na vojaški vaji Jadranski udar helikopter Eurocopter Tiger udeležene zavezniške države okoli 11. ure poškodoval daljnovod. Po trčenju v električne vode je helikopter zasilno pristal, nihče od posadke pa ni poškodovan. Pristojna elektro služba že ureja poškodovani daljnovod, so povedali v Slovenski vojski.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po neuradnih infromacijah je bil v nesrečo pri Brestanici udeležen helikopter španske vojske. 
Profimedia

Nesreča se je zgodila, ko se je helikopter vračal z urjenja, je proti večeru povedal Mihael Klavžar, na ministrstvu za obrambo vodja službe za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov vojaških zrakoplovov. Šlo je za helikopter Eurocopter Tiger oboroženih sil Španije, ki poleg ostalih držav sodeluje na vaji Jadranski udar.

Zaradi hujših vibracij se je pilot po trku odločil, da izvede zasilni pristanek, kar mu je tudi uspelo, tako da sta tako pilot kot kopilot nepoškodovana. Je pa nastala škoda na helikopterju in na električnem omrežju, je povedal Klavžar.

Po nesreči so takoj izvedli postopke za zavarovanje prizorišča, preprečili so tudi nadaljnje škodljive posledice, saj so izklopili električno napajanje na helikopterju in preverili morebitno iztekanje goriva.

Posadko so prepeljali na varno, letalski preiskovalni organ ministrstva za obrambo in policija pa dogodek še preiskujeta. Po doslej znanih podatkih iz kontrole letenja se je helikopter vračal z naloge, v kateri so se urili t. i. častniki za navajanje združenega ognja. Do trka je torej prišlo, ko se je vaja že končala, je pojasnil Klavžar.

Ni pa še znano, ali je bil vzrok tehnične narave ali je šlo za človeški dejavnik. Črne skrinjice, ki jih ima ta helikopter, so po njegovih besedah namreč nekompatibilne s sistemi, ki jih imajo v Slovenski vojski, tako da bo treba počakati na izsledke tehnične ekspertize. Kje jo bodo opravili, se bodo še odločili, takšen tip helikopterjev pa poleg Špancev uporabljajo tudi oborožene sile Francije in Nemčije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta