Spletno nakupovanje pride prav, ko ne morete sami v trgovino ali želite prihraniti čas

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
29.06.2020 06:00

Nakupe, opravljene preko spleta, vam ponekod pripeljejo tudi na dom, ob dovolj visokem znesku je storitev brezplačna, a morda boste morali na dostavo malo počakati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vse več se jih odloča za dostavo živil na dom.
Shutterstock

Med epidemijo smo tudi Slovenci privzeli nekaj navad, s katerimi smo se poskušali zaščititi pred okužbo. Med drugim smo manj pogosto hodili v trgovino, živila smo nakupili za dlje časa. Marsikomu pa je v tem času prišla prav tudi možnost, da nakup opravi preko spleta in mu sploh ni treba v trgovino. To navado lahko mirne duše ohranimo tudi v prihodnje, vsaj za posamezne priložnosti, ko ne moremo v trgovino zaradi pomanjkanja časa ali trenutnega slabšega počutja. Za vas smo pripravili pregled, katere trgovske verige omogočajo spletni nakup živil in kako ta poteka.
Izmed večjih trgovcev spletnega nakupa ne omogočajo v Lidlu in Eurospinu. Pri Hoferju trenutno prek spleta še ne ponujajo širšega nabora prehranskih izdelkov, osredotočeni so na tehnične izdelke, belo tehniko in druge izdelke za dom. "V času koronavirusa smo, skladno s povečanim povpraševanjem, našim kupcem izjemoma ponudili paket osnovnih živil z daljšim rokom trajanja," pojasnjujejo v Hoferju. Izpostavljajo še enostavno naročilo in plačilo, prilagojeno tudi neveščim uporabnikom spleta: plačilo in naročilo lahko kupci v celoti izvedejo prek spleta, lahko pa nakup opravijo kar v trgovini, kjer prejmejo kodo naročila, prek spleta pa zgolj naročijo (ali pa jim to uredijo agentje v klicnem centru). Dostavitev naročenih izdelkov je prek storitve Hofer dostava brezplačna, dostavljajo pa na območju Slovenije.

Dostava po načelu racionalnosti

Spletni nakup omogočajo tudi Trgovine Jager na zavihku Naročilo paketa. Za naročilo paketa mora kupec vnesti zahtevane osebne podatke, napisati nakupovalni seznam in izbrati, ali bo naročilo prevzel osebno ali želi dostavo na dom. "Dostava na dom je možna kjerkoli, seveda ob upoštevanju racionalnosti," pojasnjuje Boštjan Jager in še dodaja, da bodo v prihodnje uvedli tudi klasično spletno nakupovanje. "V času koronakrize smo uvedli možnost spletnega naročila in tudi plačila preko kartice ob dobavi ali pa po predračunu. To možnost ponujamo tudi sedaj, je pa povpraševanje po tem upadlo," še pravi Boštjan Jager. Njihovi spletni kupci pa morajo upoštevati nekaj pravil: znesek nakupa mora biti najmanj 100 evrov, dostavo pa zaračunajo glede na oddaljenost - do 5 kilometrov stane 5 evrov, do 10 kilometrov 10 evrov, nad 10 kilometrov pa 20 evrov, pri čemer dostavljajo na razdalji največ 15 kilometrov od trgovine.
Spletna trgovina Spar Online je sicer lani prejela naziv najboljše v kategoriji hrana in pijača na tekmovanju Spletni trgovec leta, največjem v regiji. Res je pri njih mogoče prek spleta kupiti vse, kar je na voljo tudi v fizični trgovini, toda dostavo omogočajo samo v Ljubljani in okolici, osebni prevzem nakupa pa je možen zgolj v poslovalnici v ljubljanskem City parku. Dostava na dom je za nakupe nad 60 evrov brezplačna, drugače pa stane 3,50 evra. Plačilo je možno tako z gotovino kot tudi s plačilno kartico, so sporočili iz Spara Slovenija.
Tuš ponuja spletno nakupovanje pod imenom Hitri nakup, plačilo je možno preko spleta ali fizično. Po Sloveniji imajo 22 prevzemnih mest pri svojih supermarketih, na katerih lahko kupci dve uri po opravljenem naročilu vse dni v tednu prevzamejo svoj nakup. Naročila sprejemajo do sedem dni vnaprej, poljubno pa jih lahko urejate do štiri ure pred prevzemom. V Ljubljani, Celju in Mariboru živila dostavijo tudi na dom. "Dostava je ta trenutek v okviru promocijske ponudbe pri nakupu nad 20 evrov brezplačna, sicer je plačljiva," so sporočili iz Tuša.

S konkurenco se veča tudi kakovost storitev.
Shutterstock

Virtualna košarica namesto nakupovalnega vozička

In kako v praksi poteka nakup preko spleta? Vzorčni nakup smo opravili pri Mercatorju, ki ponuja dostavo na dom tudi v Mariboru. Za nakup v spletni trgovini se je treba najprej registrirati oziroma prijaviti, če ste že registriran uporabnik. Za registracijo vneseš osebne podatke in dobiš po telefonu potrditveno kodo, s katero dokončaš prijavo. Izdelke lahko izbiraš po različnih merilih, na primer ugodno ponudbo, po blagovnih znamkah ali po vrsti izdelka. Sproti jih nalagaš v virtualno košarico, ki jo lahko tudi kadarkoli pregledaš in izbrišeš izdelek, ki ga ne želiš kupiti. Ko izbereš vse, kar potrebuješ, greš k virtualni blagajni. Pred plačilom je treba izbrati način prevzema blaga, možnosti sta dostava na dom in osebni prevzem v trgovini. Če si izbral dostavo na dom, izbereš še želeni čas dostave in doplačaš pet evrov. Pri vrednosti nakupa nad 60 evrov je dostava brezplačna, treba pa je pripomniti, da se termini dostave hitro zapolnijo, tako da boste na izdelke morda čakali do naslednjega dne. Na koncu izbereš še način plačila, pri čemer plačilo ob prevzemu trenutno ni mogoče. V Mercatorju so povedali, da se za nakup preko spleta najpogosteje odločijo mladi in ljudje srednjih let, občasno tudi starejši.
Četudi je epidemije pri nas na srečo konec, bodo spletni nakupi najverjetneje ostali ena od možnosti nakupovanja tudi za prehrambne izdelke. Z nakupovanjem po spletu prihranimo čas, zelo primerno pa je tudi za ljudi, ki iz takega ali drugačnega razloga sami ne morejo po nakupih. In če vas skrbi, da zelenjava, sadje ali meso ne bodo sveži? Spomnite se, da si trgovske verige najbrž ne želijo nezadovoljnih strank, ker je konkurenca preostra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta