Spodbujanje sovraštva in nestrpnosti: Primitivni zapis pokaže, s kom imamo opravka

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
07.08.2020 19:15

O žaljivih tvitih javnih uslužbencev, odgovornosti institucij, v katerih so zaposleni, in pravnih posledicah zapisov z docentom za kazensko pravo dr. Miho Šepcem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Če nekdo da samo primitivno izjavo in je ne podkrepi z ničemer, ker je to samo njegovo stališče, je treba biti še toliko bolj kritičen, sploh pa če to poda oseba na javnem položaju, od katere se pričakuje kulturni nivo tudi v zasebnem življenju." 
Bobo/borut Živulović

V začetku tedna je razburila nedostojna komunikacija uslužbenca ministrstva za notranje zadeve (MNZ) Boruta Jakopina, ki je ob smrti dečka, ki je nedavno utonil v Soči, v zaposlene na centrih za socialno delo uperil žaljiv tvit. Zapis je poobjavil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak, a ga kmalu umaknil in odgovornost odrinil z argumentom, da je želel sporočilo prenesti, ni pa ga objavil zato, ker bi se z njim strinjal.

Posnetek zaslona

Odškodninska tožba ali kazenska ovadba

Pa so tovrstni načini komuniciranja primerni za politične funkcionarje in zaposlene v javnih institucijah? "Od javne osebe, zaposlene v javnem sektorju, se pričakuje kulturni nivo komunikacije, je pa tudi res, da bolj kot je neka izjava znanstveno ali strokovno podkrepljena, bi kot javnost lažje razumeli tak šokanten zapis. Če nekdo da samo primitivno izjavo in je ne podkrepi z ničemer, ker je to samo njegovo stališče, pa je treba biti še toliko bolj kritičen, sploh pa če to poda oseba na javnem položaju, od katere se pričakuje kulturni nivo tudi v zasebnem življenju," komentira docent za kazensko pravo na mariborski pravni fakulteti dr. Miha Šepec.

Institucij ne gre povezovati s stališči posameznika

Tovrstne neprimerne objave ostajajo na ravni primitivnega govora, ki je še vedno zaščiten s svobodo govora, pravi Šepec. Je pa to priložnost, da spoznamo, kdo ta oseba je: "Če nekdo objavlja primitivne zapise, bomo kot ljudstvo videli, s kom imamo opravka in kaj ta človek predstavlja. Če bi mu prepovedali to govoriti, on bi si pa to mislil, pa mogoče potem v organizaciji, v kateri deluje, zasledoval stališča ali počel nekaj proti tej skupini, bi bilo to še težje odkriti."
V Jakopinovem primeru so z MNZ sporočili, da se od neprimernega tvita distancirajo in zaposlenega pozivajo k spoštljivi komunikaciji. Šepec meni, da institucij ne gre povezovati s stališči posameznika, saj ta na svojih zasebnih omrežjih predstavlja le sebe, organizacija pa ima za izražanje stališč službo za stike z javnostjo in svoje spletne kanale: "Se pa pričakuje, da se, če je zapis zelo v nasprotju s tem, kar naj bi organizacija predstavljala, organizacija javno opredeli in pove, da se oddaljuje od teh stališč. S tem mislim, da je opravila svoje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta