Sporne posle poslanca SDS bodo predali KPK, policiji, tožilstvu in Fursu

M.R.
18.04.2023 12:03

Preiskovalna komisija o ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi domnevnega nezakonitega financiranja političnih strank je protikorupcijski komisiji predala primer poslovanja poslanca Zorana Mojškerca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zoran Mojškerc na veliko vprašanj komisije ni odgovoril. Skliceval se je na poslovno skrivnost.
Državni Zbor/Matija Sušnik

To je povedala predsednica komisije Mojca Šetinc Pašek. Po njenih besedah je komisija ugotovila, da je poslanec SDS Zoran Mojškerc v času, ko je bil nadzornik Komunalnega podjetja Logatec, posloval z Boštjanom Averjem, ki je bil direktor logaške komunale. "Kar je v nasprotju z zakonom o integriteti," je povedala Šetinc Pašek in dodala, da so protikorupcijski komisiji (KPK) prijavili tudi Averja. Ker Mojškerc ni odgovarjal na vprašanja članov preiskovalne komisije, ga je ta kaznovala z denarno kaznijo v višini 278,80 evra. 

Zaradi ugotovitev iz zaslišanja in zbrane dokumentacije bodo tudi vsem drugim pristojnim organom odstopili dokumentacijo in gradivo v zvezi s posli Mojškerca in drugimi v posle vključenih osebah. Omenila je, da bodo zadevo predali še finančni upravi (Furs), tožilstvu in policiji.

Škodljiva pogodba za Telekom Slovenije

Komisija je pregledala in tudi zaslišala več kot deset prič v primeru Inštituta za avtorsko pravico, ki je v zasebni lasti Blaža Ranta. Inštitut je aprila 2020 s Telekomom Slovenija sklenil zelo lukrativno pogodbo, ki je bila za Telekom "zelo škodljiva", je povedala predsednica komisije. Priče so pojasnjevale ozadja sklepanja in izvajanja pogodbe, sklenjene za obdobje pet let v skupni vrednosti 6 milijonov evrov. "Največji delež tega denarja je šel za televizijo Nova24TV," je povedala Šetinc Pašek, ki je predsedniku SDH Žigi Debeljaku že svetovala, naj pogodbo prekinejo. 

Predsednica preiskovalne komisije DZ Mojca Šetinc Pašek (Gibanje Svoboda)
Državni Zbor/matija Sušnik

Pričanja so se nanašala na obdobje od februarja 2020, ko je bilo po besedah Šetinc Pašek že jasno, da bo prihodnjo vlado vodil Janez Janša. "Povedale so šokantne zgodbe o pritiskih, ki so jih začele doživljati, še preden je 13. marca 2020 vlada prisegla," pojasnjuje predsednica komisije. "Šlo je za pritiske tako na vodilne kadre v Telekomu Sloveniji kot tudi nižje vodstvene zaposlene zaradi spremenjenih političnih okoliščin," je povedala in navedla, da naj bi od Ranta nekateri prejeli dopis z grožnjami prijav in tožb, če z njegovim podjetjem ne bodo podpisali pogodbe. Ta je bila nato sklenjena v "rekordnem času manj kot mesecu dni od prvega prejetega dopisa". Vodstvo Telekoma se je zavedalo, da gre za škodljivo pogodbo za podjetje, zato so vanjo skušali vriniti tudi čim več varovalk, prihodnja uprava "pod vodstvom SDS-ovega človeka pa tega ni storila". Zaposleni naj bi bili deležni tudi groženj, kaj bi se jim lahko zgodilo, če ne bodo delovali, kot "zapoveduje nova politična klima".

Preiskovalna komisija o ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi domnevnega nezakonitega financiranja političnih strank
Državni Zbor/matija Sušnik

19. maja bo komisija zaslišala nekdanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroša Urbanijo, ki je trenutno zaposlen kot vršilec dolžnosti direktorja TV Slovenija. Do poletnih počitnic pa naj bi komisija pripravila prvo vmesno poročilo, kjer bo danes predstavljene ugotovitve zajela širše. Poleg tega pa komisija prejema tudi številne klice z dodatnimi, "zelo obremenilnimi dokazi o domnevno spornem financiranju določene politične stranke".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta