(SPREMLJAMO) Oskrbovancev ljutomerskega doma ne bodo selili, Domu pod gorco je pela Eva Boto

A.L., STA
23.04.2020 07:49

Vlada je včeraj pripravila popravke prvega protikoronskega svežnja pomoči in pripravila drugi sveženj za likvidnostno pomoč gospodarstvu, o čemer bo DZ odločal na izredni seji v torek in sredo. Podjetjem bo omogočala poroštva za najem bančnih kreditov v višini do dveh milijard evrov, predlaga tudi zvišanje povprečnine za občine s 589,11 na 623,96 evra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

20.00

Stanovalcev iz Ljutomera ne bodo selili

Stanovalcev Doma starejših občanov (DSO) Ljutomer ne bodo selili nikamor, je ob koncu delovnega obiska v Ljutomeru izjavil minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je bil danes na delovnem obisku v Pomurju. Več -> TUKAJ
19.00

Povečana pooblastila policije: Informacijska pooblaščenka podpira ustavno presojo

Vlada je na dopisni seji sprejela sklep o izmenjavi osebnih podatkov o odrejenih posebnih ukrepih osamitve, karantene in obveznega zdravljenja zaradi bolezni covid-19 med NIJZ in policijo. Urad informacijskega pooblaščenca, ki ga vodi Mojca Prelesnik podpira idejo o ustavni presoji tega ukrepa. Več -> TUKAJ.
18.00

Pela je Eva Boto in peli so stanovalci Doma pod gorco

Stanovalci doma in oskrbovalci so se pridružili projektu Vseslovensko petje s srci, ki je že tretje leto zapovrstjo s prepevanjem slovenskih pesmi povezalo Slovenke in Slovence. Ob tem so na Pekrski cesti gostili pevko Evo Boto, ki je starostnikom popestrila dan. Več -> TUKAJ.
16.45

Henkel Rdečemu križu in Zvezi prijateljev mladine predal izdelke v vrednosti preko 200.000 evrov

Mariborsko podjetje Henkel je danes Rdečemu križu in Zvezi prijateljev mladine predalo več kot 200.000 evrov vredno donacijo, so sporočili iz podjetja. "Ne pomnimo, če smo že kdaj dobili količinsko tako obsežno donacijo," je dejala predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik. Već -> TUKAJ.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Lidija Jerkič: Kljub vladnim ukrepom se bojimo vala odpuščanj po 1. maju

Sindikati so načeloma zadovoljni s predlaganimi popravki prvega protikoronskega zakona, saj so zajeli številne njihove predloge. Večje pomisleke imajo le v zvezi z javnim sektorjem, kjer vlada vprašanja, kot je nagrajevanje, rešuje z enostransko uredbo. Prav tako se bojijo vala dopuščanj po 1. maju, je dejala predsednica ZSSS Lidija Jerkič. Več -> TUKAJ.
16.00

Ministrstvo za infrastrukturo: "Povračilo stroškov bi lahko zagotovile organizacije, ki prevoze izvajajo."

Zaradi začasne ukinitve javnega prevoza so tudi nekateri delavci, ki opravljajo nujno potrebna dela v času epidemije koronavirusa, ostali brez možnosti prevoza na delo. Na pomoč so jim priskočili prostovoljci pa tudi AMZS. Na infrastrukturnem ministrstvu sicer načrtujejo povrnitev dela stroškov koncesionarjem, o organizaciji ali sofinanciranju prevozov za te delavke in delavce pa ne razmišljajo. Več -> TUKAJ.
15.55

(VIDEO) Tuji veleposlaniki v Sloveniji: Hvala vam, da skrbite za nas in naše osebje

Tuji diplomati v Sloveniji so poslali ganljivo videosporočilo slovenskim zdravnikom in tistim, ki se v naši državi v prvi vrsti borijo proti bolezni covid-19. Več -> TUKAJ.
14.45

Sviz in predstavniki dijakov za vključenost v odločanje o izvedbi mature

V Dijaški organizaciji Slovenije in šolskem sindikatu Sviz so izrazili protest zaradi po njihovi oceni pomanjkljive vključenosti v odločanje o izvedbi mature. Pristojne so pozvali, naj jih vključijo v te procese, sicer bi se lahko konflikt med sindikatom in ministrstvom po besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja tudi "precej zaostril".
Iz mnogih pisem posameznikov, učiteljstva in šol, ki jih te dni prejemajo na Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), je po besedah Štruklja mogoče razbrati predvsem zaskrbljenost, ali je maturo mogoče izvesti varno tako za učiteljice in učitelje in strokovne delavce kot tudi za dijakinje in dijake. "Mi smo tisti, ki bomo to izpeljali, če bo varno," je spomnil.
13.50

V ljutomerskem domu strokovni nadzor in socialna inšpekcija

Minister za zdravje Tomaž Gantar danes v Ormožu, Murski Soboti in Ljutomeru išče rešitev za ljutomerski dom starejših, kjer so se številni okužili z novim koronavirusom. Gantar je po navedbah Dnevnika v domu odredil strokovni nadzor, minister za delo Janez Cigler Kralj pa je danes dejal, da poteka tudi nadzor socialne inšpekcije. Več -> TUKAJ.

Ob ponovnem vročanju sodnih odločb takojšen odziv ne bo potreben

Sodišča, kjer se je delo v času epidemije novega koronavirusa skoraj povsem ustavilo, bodo kmalu spet začela vročati odločbe tudi v nenujnih zadevah. Ker pa v času epidemije roki ne tečejo, strankam, ki bodo prejele odločitev sodišča, ne bo treba storiti ničesar, je danes povedala ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič.
V skladu z odredbo predsednika Vrhovnega sodišča RS vsa sodišča že od 16. marca opravljajo naroke in odločajo samo v nujnih zadevah. Od 29. marca pa je v veljavi tudi zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni covid-19, po katerem ti roki ne tečejo.
13.00

Vlogo za solidarnostni dodatek do danes oddalo več kot 46.000 študentov

Vlogo za izplačilo solidarnostnega dodatka je do danes oddalo že več kot 46.000 študentov, je sporočila ministrica Simona Kustec. Vlada sicer v okviru drugega protikoronskega paketa predlaga, da se enkratna pomoč v višini 150 evrov nameni tudi izrednim študentom. Več informacij o morebitni vrnitvi v šolske klopi bo znanih po prvomajskih praznikih.

Robert Balen

V Ljubljani v sredo sedem novih okužb

Do konca dneva v sredo so največji skok števila okužb z novim koronavirusom zaznali v Ljubljani, ki ostaja občina z nominalno največ okuženimi. Drugod večje rasti okužb niso zabeležili, prav tako se občinam z najmanj eno potrjeno okužbo, ki jih je skupaj 151, niso pridružile nove.
12.25

Tudi v Skupnosti občin Slovenije pozdravljajo dvig povprečnine

V Skupnosti občin Slovenije pozdravljajo napovedano spremembo višine povprečnine v okviru drugega protikoronskega paketa. Ob tem so opozorili, da bi bilo nujno vzpostaviti tudi nov sistem, po katerem se občinam z najvišjim izpadom prihodka in občinam, ki že sedaj niso dobile dovolj sredstev za izvajanje zakonskih nalog, zagotovijo dodatna sredstva.
12.20

Skupaj s popravki protikoronskega zakona pomoč za 1,2 milijona ljudi, tudi krizno nadomestilo za brezposelnost

Potem ko je prvi protikoronski zakon za pomoč prizadetim v epidemiji novega koronavirusa zajel okoli milijon prebivalcev, bo predlagana novela zakona poskrbela še za okoli 220.000 ljudi, je na novinarski konferenci pojasnil minister za delo Janez Cigler Kralj. Med pomembnejšimi ukrepi je izpostavil krizno nadomestilo za brezposelnost. Več -> TUKAJ.
11.40

Šarec: Bili smo konstruktivni, a izigrani. Vložili bomo interpelacijo zoper Počivalška

Opozicija je na nogah zaradi poslov z zaščitno opremo za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom. Predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec je na twitterju zapisal, da so bili na začetku delovanja te vlade konstruktivni, a so bili izigrani. "Po zadnjem dogajanju je jasno, da bomo vložili interpelacijo zoper ministra Zdravka Počivalška, pismo gospoda Zakrajška je izbilo sodu dnu," je napovedal nekdanji premier. Več -> TUKAJ.
11.30

Vladni ukrepi ob epidemiji koronavirusa se mu zdijo ustrezni, a ga skrbi za demokracijo

Bivši predsednik republike Milan Kučan je v intervjuju za Nedeljski dnevnik ob 30. obletnici prvih demokratičnih volitev, na katerih je v drugem krogu postal predsednik predsedstva, opozoril, da Slovenija še vedno nima strateške usmeritve države. Vladni ukrepi ob epidemiji koronavirusa se mu zdijo ustrezni, a ga skrbi za demokracijo. Več -> TUKAJ.
11.05

Vlada izdala sklep o izmenjavi podatkov o karanteni med NIJZ in policijo

Vladni govorec Jelko Kacin je na dopoldanski novinarski konferenci sporočil, da je vlada izdala sklep o izmenjavi podatkov o karanteni med Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) in policijo. Ta lahko nudi pomoč pri zagotavljanju spoštovanja odrejenih ukrepov osamitve, karantene ali obveznega zdravljenja. Po besedah Kacina gre za pomemben korak k učinkovitejšemu izvajanju ukrepov osamitve in karantene.
{twitter}https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1253247804362891269{/twitter}
10.45

Včeraj 13 novih okužb s koronavirusom

V sredo je bilo ob 1268 testiranjih potrjenih 13 okužb z novim koronavirusom, novih smrtnih žrtev pa ni bilo, kažejo vladni podatki. Hospitaliziranih je bilo 80 osebe, od teh jih je 23 potrebovalo zdravljenje na intenzivni negi. Skupno so v Sloveniji do zdaj našteli 1366 potrjenih okužb, umrlo pa je 79 bolnikov s covidom-19.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1253263261639888896{/twitter}
V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je danes na zdravljenju 33 bolnikov s covidom-19, v UKC Maribor 28, v Splošni bolnišnici Celje 11 in devet v Univerzitetni kliniki Golnik, navaja covid-19 sledilnik.
Medtem so v vseslovenski nacionalni raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa odvzeli 442 vzorcev, je razvidno s spletne strani inštituta za mikrobiologijo in imunologijo. Od 3000 povabljenih je vabilo do zdaj sprejelo 1173 oseb.
10.40

Župani 23 občin na obmejnem območju za podelitev izjemnih pooblastil vojski

Župani 23 občin na obmejnem območju so DZ ta teden poslali pobudo za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi. Ob policiji je Slovenska vojska "edina preostala inštitucija, ki razpolaga z zadostnim številom opremljenih in usposobljenih ljudi za zavarovanje južne meje", so zapisali v pobudi, ki so jo predali tudi obrambnemu ministru Mateju Toninu.
Župani so presenečeni zaradi pomislekov o uporabi Slovenske vojske za varovanje državne meje v času, ko se v Sloveniji trudimo zajeziti epidemijo covida-19. "Odrekanje uporabe Slovenske vojske je v sedanjih razmerah zelo nevarno početje predvsem zato, ker se nam na južni meji lahko zgodi vdor večjega števila okuženih oseb," so navedli. To je v prvi vrsti nevarno za občane ob državni meji, pozneje pa tudi za vse ostale v državi.
8.35

Na Celjskem se zaradi epidemije hitro povečuje brezposelnost

Na Celjskem se zaradi epidemije novega koronavirusa hitro povečuje brezposelnost. Kot je za STA povedala direktorica celjske območne službe Zavoda RS za zaposlovanje Alenka Rumbak, so imeli konec marca prijavljenih 8578 brezposelnih, kar je 10 odstotkov več kot februarja. V aprilu pa se je število brezposelnih povzpelo že na 9469.
Med brezposelnimi je veliko delavcev, ki so imeli zaposlitev za določen čas, okrog 325 pa je presežnih delavcev.
Za odpuščanje so se zaradi razmer, ki so posledica epidemije, po besedah Rumbakove odločili predvsem v dejavnostih gostinstva, turizma, prevozništva, storitvenih dejavnostih, veliko samostojnih podjetnikov pa je tudi zaprlo poslovanje.
7.40

Tudi pri kronično bolnih otrocih namesto uporabe ibuprofena svetujejo paracetamol

Na ljubljanski pediatrični kliniki so podali nekaj priporočil za obravnavo kronično bolnih otrok. Med drugim pri predpisovanju antirevmatikov namesto zdravila ibuprofen svetujejo paracetamol. Tega, ali pa metamizol, svetujejo tudi pri zniževanju telesne temperature nad 38 stopinj Celzija pri bolnikih z vročinskimi krči.
Na kliniki sicer navajajo, da raziskav, ki bi dokazovale povezavo med jemanjem ibuprofena in višjo smrtnostjo pri covidu-19, zaenkrat še ni.
7.20

Gantar na teren v iskanje rešitve za ljutomerski dom starejših

Minister za zdravje Tomaž Gantar se danes odpravlja na teren v iskanje rešitve za ljutomerski dom starejših občanov s številnimi okuženimi z novim koronavirusom, potem ko so idejo o selitvi okuženih varovancev v ptujsko bolnišnico opustili. V lekarnah pa od danes ne velja več omejitev za izdajo zdravil na recept za obdobje le enega meseca.

Minister za zdravje Tomaž Gantar
Robert Balen

UKC Ljubljana lani prepolovil izgubo, epidemija bo verjetno vplivala na dobre obete za letošnje leto

UKC Ljubljana je leto 2019 zaključil z 11,8 milijona evrov izgube, kar pa je skoraj pol manj kot v 2018. S poslovnim rezultatom zavoda se je v sredo seznanil svet zavoda, ki podpira vodstvo pri ukrepih za boljše poslovanje bolnišnice. Opozarjajo pa, da se bodo brez investicij v prihodnje težko spopadali z novimi izzivi.

Tit Košir

(INTERVJU) Kaj bo s trgom nepremičnin? Padec kupne moči je lahko hitro povod za novo krizo

Kako koronavirus in ukrepi vplivajo na trg nepremičnin in kakšna je njegova prihodnost, smo se pogovarjali z direktorjem Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Boštjanom Udovičem. Več -> TUKAJ.
6.55

Srečko Šestan: "Ne moremo nastopati kot veliki"

S poveljnikom civilne zaščite o njihovi vlogi v procesu dobav zaščitne opreme, reklamacijah neustreznih paketov in njegovem videnju sklepanja večmilijonskih državnih poslov, ki nase že od začetka vlečejo pozornost. Več -> TUKAJ.
6.45

Tudi muslimanom koronavirus prekrižal načrte: Ramazan le v krogu družine

Tako kot pred tedni kristjani bodo tudi muslimani po vsem svetu zaradi epidemije prikrajšani za druženja in skupne molitve v času ramazana in bajrama. Več -> TUKAJ.
6.25

Mariborski virus podoben azijski različici

Za epidemiologe, pa tudi sicer, je pomembno vedeti, katera različica virusa kroži med populacijo. Tako so raziskovalci Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor in Medicinske fakultete Univerze v Mariboru pričeli z določanjem celotnih genomov novega koronavirusa, ki jih najdemo pri bolnikih v mariborski regiji, izrisan genom pa so posredovali v svetovno bazo. Več -> TUKAJ.

Fotografija je simboliščna.
Robert Balen

Kako se maje avtomobilski trg? Nekateri avtomobili se bodo najbrž pocenili

Medtem ko so zaradi covida-19 mnoge evropske avtomobilske tovarne, na katere je močno vezano slovensko gospodarstvo, zaprte, številke drsijo navzdol. Do začetka tega tedna so bili zaprti tudi prodajni saloni v Sloveniji. Po oceni združenja evropskih avtomobilskih proizvajalcev omejitve proizvodnje vplivajo na 14 milijonov Evropejcev, ki so v avtomobilizmu zaposleni neposredno in posredno, torej dobavitelje, prodajalce in druge v verigi. Več -> TUKAJ.
6.00

Nabava zaščitne opreme: Politične linije vojne na blagovnih rezervah

Razrešeni direktor zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek je razgalil način, kako naj bi bil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek z zaupniki usmerjal nabavo zaščitne opreme. Računsko sodišče bo revidiralo posle. Več -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta