(SPREMLJAMO) V javnih straniščih obvezna zaščitna maska, sušilniki za roke izključeni

STA, M.R., A.L.
14.05.2020 07:01

Od danes razkuževanje večstanovanjskih stavb, ki je v minulih tednih povzročilo nekaj slabe volje, ni več obvezno. Vlada je omejitev odpravila v sredo, ko je med drugim prižgala zeleno luč tudi za postopno odpiranje šol ter nadaljnji zagon športa, trgovine in turizma. Neuradno se v teh dneh sicer obeta odprava še katere od prepovedi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

17.45

V javnih straniščih obvezna zaščitna maska, sušilniki za roke izključeni

V okviru sproščanja ukrepov za zajezitev koronavirusne epidemije bodo ponovno odprte tudi javne sanitarije. Ob tem je NIJZ objavil navodila za njihovo uporabo in čiščenje, ki jih je treba upoštevati. Poleg doslednega umivanja rok in spoštovanja higiene kašlja, bo v sanitarijah obvezna zaščitna maska. Sušilniki za roke morajo biti izključeni.
16.15

Štiri delodajalske organizacije s predlogi za tretji protikoronski paket

Gospodarska zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije ter Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije so pripravili predloge za tretji protikoronski paket, ki ga snuje vlada. Predlagajo nove ukrepe na področju trga dela in na finančnem področju ter nekaj sistemskih ukrepov.
Organizacije na področju trga dela predlagajo subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, s čemer bi po njihovem znatno omejili naraščanje brezposelnosti. Predlagajo poenostavitev postopka odreditve dela od doma oz. drugega dela v izjemnih okoliščinah tudi za čas po epidemiji.
16.00

Slovenska fitnes iniciativa z novim pozivom za vlado: "Rekreacija fitnesa se ne more enačiti z nočnimi klubi"

"Več kot očitno je, da pristojni ne vedo, kaj je fitnes. Njihove direktive so popolnoma nelogične, saj fitnes zajema vse - vadba za starejše, invalide, rekreativce, vadba po poškodbi, kineziološke obravnave, skupinske vadbe itd." Več -> TUKAJ.
14.45

V UKC Maribor 12 bolnikov, v UKC Ljubljana 17

V UKC Maribor je bilo včeraj 12 bolnikov zaradi bolezni covid-19. Od tega so štirje na oddelku za intenzivno nego.
{twitter}https://twitter.com/UKCMaribor/status/1260821050515959809{/twitter}
V UKC Ljubljana je danes hospitaliziranih 17 bolnikov s covid-19. Od tega so trije na intenzivni negi.
{twitter}https://twitter.com/ukclj/status/1260912723275243520{/twitter}
13.20

Kacin: Sprememba odloka o prepovedi zbiranja mogoča v nekaj urah. Kaj bo podpisal Hojs?

Notranje ministrstvo se po besedah vladnega govorca Jelka Kacina zelo trudi, da bi čim prej sprejelo dopolnitev odloka o prepovedi zbiranja na javnem mestu. Po njegovih pojasnilih gredo prizadevanja v smeri, da bi bilo zbiranje omejeno na največ 50 ljudi. "Pričakujem, da bo minister Aleš Hojs lahko podpisal spremembe odloka v nekaj urah," je dejal. Več -> TUKAJ.
12.00

"Turizem bo videti drugače": Pod kakšnimi pogoji bodo lahko obratovali hoteli, zdravilišča, planinske koče, hostli?

S ponedlejkom se odpirajo nastanitvene kapacitete, v katerih ni več kot 30 sob. Večji hoteli in wellnesi pa se odpirajo, ko bodo za njihovo delovanje pripravljene vse smernice. Več -> TUKAJ.

Andrej Petelinšek

V sredo potrjen en primer okužbe z novim koronavirusom

V sredo so ob 984 testiranjih potrdili en primer okužbe z novim koronavirusom, tako da je skupno število do zdaj potrjenih okužb v Sloveniji naraslo na 1464. Zaradi covida-19 ni umrl nihče, skupno število smrtnih žrtev tako ostaja 103. V bolnišnici se je zdravilo 32 bolnikov s covidom-19, sedem jih je potrebovalo intenzivno nego.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1260870712094572544{/twitter}
Število hospitaliziranih oseb v bolnišnicah se je tako v primerjavi s torkom zmanjšalo za šest, število bolnikov na intenzivni negi pa se je zmanjšalo za dve osebi. Sedem bolnikov s covidom-19 pa so izpustili iz bolnišnične oskrbe, piše na spletni strani vlade.
7.00

Razkuževanje večstanovanjskih stavb odpravljeno, v teh dneh morda odprava še nekaterih drugih omejitev

Vlada je na sredini večerni seji znova naredila nekaj korakov naprej pri sproščanju omejitev, ki so v minulih dveh mesecih veljale zaradi epidemije novega koronavirusa. Razkuževanje večstanovanjskih stavb, ki je etažne lastnike jezilo tudi zaradi višjih položnic, je odpravljeno že z današnjim dnem. Bodo morali pa upravniki skupne prostore redno čistiti.
Prav tako bodo od danes spet uvedeni nekateri programi pripravništva za zdravstvene delavce in sodelavce. Vlada je dala tudi načelno soglasje za postopno odprtje šol, tako se bodo učenci prve triade in maturantje predvidoma v šolske klopi vrnili v ponedeljek. Z istim dnem bodo vrata odprle še trgovine v trgovskih centrih, ki so bile doslej zaprte, gostinci bodo lahko stregli goste tudi v notranjih prostorih, odpirajo se nastanitvene kapacitete do 30 sob, kampi in glampingi. Začele bodo delovati tudi avtošole.

Robert Balen

Bo na plažah še vedno tako, kot smo bili vajeni? Na Obali pričakujejo večje povpraševanje po nizkocenovnem turizmu

Poletna sezona se nezadržno približuje, zaradi epidemije koronavirusa, ki je za več mesecev povsem ustavila naša življenja, pa bo, kot kaže, letos drugačna, kot smo je bili vajeni doslej. Kaj lahko letos poleti pričakujemo na slovenskih plažah in jezerih? Kdaj načrtujejo odprtje in kakšna pravila bodo veljala? Več -> TUKAJ.

Čakalne dobe v zdravstvu bodo neizbežno daljše

Preglede in posege v ambulantah in na oddelkih postopno spet opravljajo in o tem, kdaj in kako bodo na vrsti, sproti obveščajo paciente, zaradi vmesnega zastoja pričakujejo posledice v zdravju prebivalstva. Več -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta