Bo na plažah še vedno tako, kot smo bili vajeni? Na Obali pričakujejo večje povpraševanje po nizkocenovnem turizmu

Asja Lednik
14.05.2020 06:15

Kaj lahko letos poleti pričakujemo na slovenskih plažah in jezerih? Kdaj načrtujejo odprtje in kakšna pravila bodo veljala?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Primožič/FPA

Poletna sezona se nezadržno približuje, zaradi epidemije koronavirusa, ki je za več mesecev povsem ustavila naša življenja, pa bo, kot kaže, letos drugačna, kot smo je bili vajeni doslej. Številni so se letos spraševali, ali bodo letošnje poletje sploh lahko preživeli nekje ob morju in če že - kako? Pod kakšnimi pogoji? Hrvaški minister za turizem Gari Cappelli je v začetku prejšnjega tedna sporočil, da pričakuje, da bodo v začetku junija na Hrvaškem že imeli slovenske turiste. Direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je tedaj opozoril, da turizem ne bo organiziran tako, kot smo bili vajeni doslej. Pojasnil je, da ne bodo dovolili gneče na plažah, v restavracijah in v barih, za kar bodo poskrbeli komunalni redarji. Lastniki plaž ali koncesionarji, mesta in hoteli bodo morali skrbeti za priporočeno varnostno razdaljo med obiskovalci plaž. "Ne bomo čakali v vrsti, da bi stopili v morje, a ne bo več brisače na brisači, ležalnika na ležalniku. Fizična razdalja bo potrebna ves čas, dokler bo obstajala nevarnost virusa."

Robert Balen

Pričakujejo večje povpraševanje po nizkocenovnem turizmu

Kaj lahko pričakujemo na slovenskih plažah in jezerih? Kdaj načrtujejo odprtje in kakšna pravila bodo veljala? V družbi Okolje Piran pojasnjujejo, da v skladu s kopališkim redom centralna plaža Portorož obratuje od 15. junija do 31. avgusta od ponedeljka do petka med 10.00 in 18.00, med vikendi in prazniki pa med 10.00 in 20.00 uro. V primeru lepega vremena z obratovanjem začnejo tudi 14 dni prej in zaključijo 14 dni kasneje. Če bodo od pristojnih institucij dobili drugačna navodila, se jim bodo prilagodili, zagotavljajo. "Kopalci in obiskovalci se bodo morali v času obratovanja naših kopališč ravnati po navodilih kopališkega reda, opozorilnih tablah ter po odredbah in navodilih reševalca iz vode. Kaj bo dovoljeno oziroma kaj bo prepovedano v tem hipu še ne vemo, saj še čakamo na smernice pristojnih institucij. Za zaščito zdravja gostov bomo po potrebi poskrbeli z obveznim razkuževanjem sanitarij, tušev, če bo treba tudi ležalnikov in ostalih površin. Skušali bomo torej zagotoviti višje higienske standarde, domnevamo pa, da bo zaradi omejitev na plažah okrnjena pestrost ponudbe športnih in rekreativnih dejavnosti."
Kot pravijo, v prihajajoči sezoni pričakujejo večje povpraševanje po nizkocenovnem turizmu, "saj bodo posledice krize vplivale na finančni položaj dopustnikov. Poleg tega bo potrebno ponudbo prilagoditi domačim gostom, ki bodo do odprtja mej in vzpostavitve javnega potniškega prometa na evropski ravni predstavljali večino. Slovenija je s svojimi večletnimi prizadevanji na področju trajnostnega razvoja postala poznana kot zelena destinacija, zaradi česar bo letos zagotovo bolj privlačna za tujce in kar zna biti, poleg odlične geo-prometne pozicije, ena naših največjih prednosti".

Varne, a nekoliko bolj premišljene počitnice

V družbi Okolje Piran pravijo, da so mnogi po tem, ko smo morali velikonočne in prvomajske praznike preživeti doma, že naveličani ždenja med štirimi stenami. "To se je pokazalo minuli vikend z množičnim obiskom vseh treh obalnih občin. Naš cilj je, da plaže odpremo in vsem omogočimo prijetne ter varne počitnice, sicer nekoliko bolj premišljene, z drugimi higienskimi ukrepi in malo več fizične razdalje med ljudmi."
Tudi v Turističnem združenju Izola povedo, da so ukrepi, sprejeti zaradi zajezitve širjenja virusa, močno vplivali na vse segmente turizma. Zaradi kompleksnosti celotne situacije je težko predvideti, kakšna bo poletna turistična sezona pri nas, zagotovo pa se bodo posledice pokazale predvsem v smislu sprememb turističnih tokov, povedo in dodajo, da so tudi na Turističnem združenju Izola svoje promocijske aktivnosti prilagodili razmeram.

Zdravko Primožič/fpa

Optimističen pogled v prihodnost

Prihodnost, ki za zdaj ne izgleda povsem rožnato, jih ne plaši. "Ostajamo optimistični. Vsekakor je turizem ukrepe za zajezitev virusa občutil precej intenzivno, a lahko tudi hitro okreva. Zagotovo si želimo, da bi se k nam vrnili gostje, ki našo destinacijo že poznajo in so tu zadovoljni, hkrati pa bi radi k nam povabili tudi nove goste, ki bodo našo ponudbo šele odkrivali. Res je, da imamo v Izoli kar osem raznolikih plaž, ki so za obiskovalce privlačne, a želimo si, da bi naši gostje spoznali tudi druga raznolika doživetja, ki so na voljo vse leto – raziskovanje kulturne in pomorske dediščine, odkrivanje najlepših izolskih razgledov, razvajanje brbončic v odličnih restavracijah, aktivnosti v naravi … Prepričani smo, da lahko vsak gost v Izoli najde primerno izkušnjo zase."
Tudi v koprskem komunalnem podjetju Marjetica povedo, da bo letošnja poletna turistična sezona odvisna predvsem od državnih in medddržavnih ukrepov zoper epidemije. "V primeru različnih omejitev gibanja prebivalcev v sosednje države, lahko pričakujemo večje število domačih gostov. Pričakujemo, da bi plaža pričela z obratovanjem, kakor vsako leto do sedaj, s 1. junijem."

Tomaž Primožič/fpa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta