Stanje ni več resno, zdaj je alarmantno! DNS: Ta vlada je grobar novinarstva. Sindikat ne izključuje možnosti stavke

30.09.2021 08:24
Bojan Veselinovič je po več kot letu dni boja z oblastniki odstopil s položaja direktorja Slovenske tiskovne agencije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Veselinovič 
Robert Balen

"Ne morem in nočem pristati na pogoje, s katerimi predstavnik vlade izsiljuje plačilo za javno službo, ki jo Slovenska tiskovna agencija opravlja brezplačno zdaj že 273. dan," je odstopljeni Bojan Veselinovič povedal na novinarski konferenci. Od začetka leta, odkar vlada oziroma v njenem imenu urad vlade za komuniciranje (Ukom) ne želi sprostiti plačila za opravljanje javne službe STA, je storil vse, kar je bilo v njegovi moči, da bi dosegli dogovor, je dejal. "Blokada je tolikšna, da sem prišel do spoznanja, da je ta od vseh slabih rešitev najmanj slaba," je pokomentiral svoj odstop.

Veselinovič je dejal, da vladna uredba, ki jo je vrhovno sodišče že zadržalo, postavlja temelj za pogodbo, "ki bi nasilno spremenila uspešen poslovni model STA, zmanjšala našo tržno dejavnost, prihodke in s tem število zaposlenih. In predvsem: prikrila bi do zdaj neplačan dolg do STA, ki ga država dolguje na podlagi zakona". Uredba ne more biti podlaga za pogodbo, ki bi pogojevala plačilo po principu štetja fotografij, prispevkov in dolžine radijskih vesti, je konkretno ponazoril. 

Veselinovič je ob tem poudaril, da je "rešitev, ki je ni, na dlani – plačilo na osnovi zakonske obveznosti".

O tem, kdo bo prevzel vajeti STA in nadaljeval boj z oblastjo, ni mogel govoriti, saj je odločitev o vedejevstvu v rokah nadzornega sveta. Predsednik NS STA Mladen Terčelj je v sporočilu za javnost zapisal: "Sklical bom nujno sejo NS STA, kjer bomo preučili nastale razmere, saj bo treba najti rešitev za nadaljnje vodenje in obstoj družbe STA."

Robert Balen

Za oktobrske plače še bo, potem pa ...

Predsednica sindikata novinarjev Alenka Potočnik, sicer zaposlena na STA, je dejala, da je bila informacija o odstopu za zaposlene šok. Pričakujejo, da bo to streznitveni moment za ustanovitelja in da bo v roku tedna ali dveh zagotovil sredstva za nadaljnjo, avtonomno in neodvisno opravljanje agencijskega novinarskega dela. Vlado in Ukom je ponovno pozvala k rešitvi položaja STA.

"Za oktobrske plače še bomo uspeli nastrgati, za ostale stroške poslovanja najverjetneje ne bo več denarja," je pojasnila Potočnikova. Težave, s katerimi se sooča STA, že več kot leto dni za zaposlene predstavljajo velik pritisk na socialno eksistenco. Od začetka težav do danes je novinarska ekipa STA manjša za deset novinarjev, kar predstavlja desetino vseh. Nekaj manj zaposlenih je tudi v upravnem delu, je dejala Potočnikova. Zaradi koronavirusne krize in izgorelosti je nekaj zaposlenih na dolgotrajni bolniški. "Vse moči usmerjamo v to, da javno službo opravljamo tako, kot velevata zakon in novinarski kodeks. Poklicno te boli, ko si prisiljen delati kompromise glede kakovosti svojega dela," je dejala Potočnik.

Robert Balen

Stanje je alarmantno

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je v maju zagnalo vseslovensko dobrodelno kampanjo, v kateri je zbiralo sredstva za obstoj STA. "Takrat smo rekli, da je stanje resno, danes lahko rečemo, da je alarmantno," je dejala predsednica DNS Petra Lesjak Tušek

Zdi se, da ima STA le še dve opciji: ali podpiše zanjo škodljivo pogodbo o državnem financiranju, ki lahko prinese padec kakovosti javne službe in odpuščanja zaposlenih, ali pa gre takoj v stečaj, so pri društvu zapisali v sporočilu za javnost. "Ta vlada je grobar slovenskega novinarstva, ne samo STA," je stanje opisala Lesjak Tušek. Spomnila je, da vlada načela tudi javni servis RTV, ki si ga želi podjarmiti.

V Sindikatu novinarjev Slovenije zahtevajo, da vlada nemudoma izpolni pretekle zapadle obveznosti, začne financirati javno službo STA ter s tem prepreči njen stečaj in omogoči nemoteno in stabilno izpolnjevanje obveznosti do zaposlenih. "Če vlada tega ne bo storila, bomo začeli priprave na stavko," so napovedali.

Urbanija nadaljuje z diskreditacijami

Odstop je na twitterju pokomentiral še direktor Ukoma Uroš Urbanija, ki tudi tokrat vztraja pri diskreditacijah. Zapisal je, da bi lahko položaj STA bil rešen že julija, če temu ne bi nasprotoval Veselinovič.

Vse bolj napeto tudi na RTV Slovenija

Pod vladnimi pritiski pa se ni znašla zgolj STA, temveč je že dolgo tudi Radiotelevizija Slovenija (RTVS), kjer ima Janševa koalicija že vpliv na odločitve programskega sveta, ki je med drugim tudi izvolil aktualnega generalnega direktorja javnega zavoda Andreja Graha Whatmougha. Slednji je bil pred tem predsednik nadzornega sveta javnega servisa, na ta položaj pa ga je predlagala stranka SMC.

Kot smo poročali, je pred dnevi odmevala odločitev Janševe vlade, da na dopisni seji predčasno razreši člana nadzornega sveta RTVS Matjaža Medveda in Petro Majer, ki sta bila v svet imenovana v času Cerarjeve vlade. Ob tem je zanimivo, da je vlada omenjena nadzornika poskušala razrešiti že lanskega aprila, a je upravno sodišče kasneje izdalo začasno odredbo o zadržanju vladnega sklepa do končne odločitve sodišča, kar je novembra lani potrdilo tudi vrhovno sodišče. To pomeni, da se je vlada odločila za vnovično razrešitev nadzornikov kljub dejstvu, da sodišče še ni sprejelo odločitve o prvi vladni kadrovski potezi. Dodajmo, da je svoje pripombe glede zadnje razrešitve nadzornikov imela tudi vladna služba za zakonodajo.

Janez Čadež
Janko Rath

Gre za dogajanje ob razreševanju zdaj že bivše direktorice Televizije Slovenija Natalije Gorščak, ko je bilo na seji, na kateri bi moral programski svet razpravljati o potezi Andreja Graha Whatmougha, premalo svetnikov, zato je bila seja nesklepčna. Ambrožič se je sicer seje udeležil, manjkali pa so predvsem svetniki, ki podpirajo aktualnega generalnega direktorja oziroma so blizu Janševi koaliciji.

Andrej Grah Whatmough in razrešena Natalija Gorščak
Adrian Pregelj

Čadež je kasneje za Večer dejal, da ni lobiral. "Samo povedal sem mu, da bo zaradi tega zagotovo nastala afera, da se bo zadeva končala na sodišču, kar se že dogaja, in da bo lahko vpleten, ker se bo postavil na določeno stran. Povedal sem mu, da jaz na sejo ne bi šel,“ je povedal Čadež, ki je med drugim pohvalil informativno oddajo na televiziji Planet TV, češ da je boljša od poročil na javni televiziji.

"Imenovanje dveh novih nadzornikov s strani vlade je namestniku predsednika Borutu Rončeviću omogočilo samovoljno izvedbo nadaljevanja 31. seje, ki je bila sicer zaključena 25. avgusta. Z novo večino je bil, na poslovniško neobstoječi seji, izvoljen 'nov' predsednik in sprejeti sklepi. Ob tem je dr. Rončević člana in predsednika nadzornega sveta Danila Tomšiča želel s pomočjo varnostne službe odstraniti iz sejne sobe, a je varnostna služba pravilno ocenila, da člana nadzornega sveta pač ne gre enačiti z nezakonitimi protestniki, ki vdirajo v RTVS," pa je sredino dogajanje v nadzornem svetu RTVS opisal Tomšič (kvota SD), ki je bil na seji nadzornega sveta konec avgusta izvoljen za predsednika, a imenovanja in takrat sprejetih sklepov ni priznal Andrej Grah Whatmough, ki se je skliceval na pravno mnenje odvetniške družbe Čeferin. Borut Rončević (kvota SDS) je kasneje vložil celo tožbo na ugotovitev ničnosti sklepov nadzornega sveta.

In medtem ko si politika vse bolj podreja javno radiotelevizijo, pa njena uredništva zapuščajo že uveljavljeni novinarji. Informativni program TVS bo tako kmalu ostal brez Katarine Braniselj in Metke Majer. Podobno se s kadrovskimi viri dogaja na STA. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta