Stranke stavijo na znane obraze: Violeta Tomić ne bo več kandidirala za Levico, Tanja Fajon bo prvič kandidatka za poslanko ...

Matej Grošelj Matej Grošelj
19.01.2022 06:00

Kakšna bo prihodnja sestava državnega zbora? V volilno tekmo se podaja večina poslancev in ministrov, nekateri pa odhajajo v pokoj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Violeta Tomić

Robert Balen

Parlamentarne volitve 2022 bodo premešale karte v prihodnji sestavi državnega zbora. V vseh strankah, ki so si pred štirimi leti zagotovile položaje v parlamentarni areni, potekajo zaključni pogovori za oblikovanje kandidatnih list. Z enakimi izzivi se soočajo tudi zunajparlamentarne stranke, ki bodo naskakovale preboj v hram demokracije. Končne potrditve o kandidaturah morajo akterji vložiti najmanj trideset dni pred volitvami, ki bodo po napovedih 24. aprila.

Violeta Tomić zavrnila Maribor

Večerovo poizvedovanje v poslanskih skupinah parlamentarnih strank je pokazalo, da se bo na volitve podala velika večina dosedanjih izbrancev ljudstva. Ker pred volitvami v zakulisju potekajo številna pogajanja in snubitve, so v naslednjih tednih vsekakor možni novi prestopi. Nova Slovenija je ujela ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška, ki je v tretji vladi Janeza Janše začel mandat iz kvote Desusa, v preteklosti pa je na lokalni ravni že sodeloval s krščanskimi demokrati. Jožef Horvat pravi, da bo odločitev o svoji prihodnosti sprejel do konca meseca, upokojil pa se bo njegov poslanski kolega Mihael Prevc. Od ministrske ekipe NSi se zgolj Mark Boris Andrijanič še odloča, ali se bo podal v volilno tekmo.

Kmetijski minister Jože Podgoršek bo kandidiral na listi NSi.

Robert Balen

V največji parlamentarni stranki SDS na naša vprašanja o pripravi kandidatne liste niso odgovorili, v javnosti pa krožijo informacije, da se bodo na volitve podali vsi njihovi dosedanji poslanci. Od ministrov SDS naj bi se Andrej Šircelj odločil za upokojitev, Andrej Vizjak pa za nov poslovni izziv. Stranka Konkretno, ki zase pravi, da je varuhinja slovenskega liberalizma, se bo priključila gibanju Povežimo Slovenijo. Na skupni kandidatni listi bodo sodelovali vsi glavni igralci iz poslanskih in ministrskih vrst nekdanje SMC, ki so ostali zvesti Zdravku Počivalšku. LMŠ odhaja na volitve z vsemi poslanci tega mandata, v SAB pa ostajajo zelo skrivnostni glede kandidatov za volitve.

Finančni minister Andrej Šircelj naj bi načrtoval upokojitev. 

Robert Balen

Socialni demokrati so potrdili, da se bodo na volitvah predstavili z vsemi dvanajstimi poslanci, ne izključujejo pa niti pogovorov o volilnem sodelovanju z zadnjim prišlekom Željkom Ciglerjem. SD želi znova osvojiti urbano Ljubljano, kjer je nazadnje slavila Levica. Predsednica stranke Tanja Fajon bo prvič sodelovala na državnozborskih volitvah, v igro kot politični novinec na listi SD vstopa tudi rekorder po številu osvojenih viktorjev Jonas Žnidaršič. SD želi z uveljavljenimi imeni in širokim naborom aktivnosti poskrbeti za večjo odprtost socialne demokracije.

Levica bo namenila prednost kandidatom, ki so aktivni v lokalnem okolju in civilnodružbenih gibanjih. "Novost je, da krepimo politično participacijo žensk z določilom, da morata biti v vsaki volilni enoti zastopana oba spola v obeh okrajih z najvišjima rezultatoma na zadnjih volitvah," so pojasnili. Dosedanja poslanka Violeta Tomić je za Večer potrdila, da ne bo več kandidirala za Levico. Stranka ji je predstavila možnost kandidature v Mariboru, a je ponudbo zavrnila, ker več kot 40 let živi v Ljubljani. "Če si volilne okraje delimo tam, kjer so najvišji rejtingi, smo zgrešili svoje poslanstvo in bistvo," pravi Violeta Tomić.

Ko pride Golob, bo završalo

Zapleteno je v stranki upokojencev, ki se bo na volitve očitno podala v sodelovanju z drugimi političnimi skupinami. Se bo Desus povezal z Robertom Golobom, Igorjem Zorčičem ali koalicijo KUL? "Vsi trije pridejo v poštev in z vsemi se pogovarjamo. Zame so enakovredni igralci in v stranki ne zavračamo nikogar s podobnimi vrednotami. Verjetno bo treba na volitve s skupno kandidatno listo demokratičnega bloka s sorodnim programom," je komentiral predsednik Desusa Ljubo Jasnič. Na jutrišnjem izvršnem odboru bodo začrtali jasno politično usmeritev za prihodnje delovanje stranke, sledi uskladitev podrobnosti v pripravah na volitve.

Jasnič pravi, da Desus ne računa na vnovično kandidaturo dosedanjih treh poslancev. Franc Jurša, ki je v zadnjih mesecih odsoten zaradi zapletene bolezni, naj bi se poslovil od parlamentarnih soban. Branko Simonovič bo do konca meseca zapustil položaj predsednika občinskega odbora stranke v Izoli in presedlal v novo okolje. Kot nam je povedal, konkurenca predvsem na desni strani političnega pola kaže "ogromno interesa", da bi se jim pridružil. Ivan Hršak bi se lahko odločil za upokojitev, če ga ne premami ponudba Aleksandre Pivec, medtem ko se izključeni član Desusa Robert Polnar skupaj z vsemi tremi poslanci SNS ogreva za nastop na listi stranke pod vodstvom Zmaga Jelinčiča. V parlamentu bo zagotovo završalo, ko bo Robert Golob sporočil dokončno odločitev o svoji politični poti. Takrat bo med drugim znana usoda nepovezanih poslancev Janje Sluga in Jurija Lepa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta