Štrukelj: Če pričakovana reakcija na cepivo v 72 urah ne izzveni, pokličite osebnega zdravnika. Po kontracepcijski tableti je zaplet verjetnejši

22.03.2021 11:51
Samo množično cepljenje nam bo omogočilo vsaj približno normalno poletje, pravi slovenski strokovnjak za cepiva, ki je delal za Evropsko agencijo za zdravila.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

V tretji fazi kliničnega preizkušanja je po svetu ta trenutek 23 cepiv proti koronavirusu. Na Evropski agenciji za zdravila (Ema) pa trije tako imenovani tekoči pregledi. Za cepivo Sputnik je pregled pri koncu.

Novavax naredil proteinsko cepivo

Ameriško cepivo Novavax pa je novo in vsebuje protein, beljakovino, ki jo vsebuje tudi virus, s tem pa se približuje cepivom, ki jih tudi sicer uporabljamo pri nalezljivih boleznih, je na tiskovni konferenci vlade povedal dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo v Ljubljani.

Pomembno je, da to novo cepivo kaže učinkovitost tudi na britansko in južnoafriško varianto covida-19, je povedal. Ni pa Ema še podpisala pogodbe zanj.

"Cepivo je varno in učinkovito," pa je Štrukelj ponovil, potem ko sta to za cepivo AstraZenece odločila tako Evropska agencija za zdravila kot nato še Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Popolnoma varno in popolnoma učinkovito, se je dopolnil. 

Ne pritiskat na tiste, ki še dvomijo

Želja je čim bolj množično cepljenje, je ponovil dr. Štrukelj. Obenem pa pozval tudi že cepljene in tiste, ki se bodo cepili, naj ne vršijo pritiska na posameznike, ki ta trenutek morda še dvomijo. Zato si strokovnjaki želijo čim več 24-urnih klicnih centrov, da se ljudje informirajo, pa tudi če ob dveh zjutraj, in da se po drugi strani razbremeni osebne zdravnike. 

Samo množično cepljenje nam bo omogočilo vsaj približno normalno poletje, je opozoril.

Če prvi odziv na cepivo ne izzveni v 72 urah, naj cepljena oseba pokliče osebnega zdravnika, je priporočilo neodvisnih strokovnjakov, nekdanjih sodelavcev Eme za biološka zdravila, kar je bil tudi sam, prenesel Štrukelj.

Neobičajne reakcije na cepivo pri nas ni bilo

To, kar ne bi več sodilo v normalno imunsko reakcijo, bi bili hudi glavoboli še teden dni, moten vid, otežen govor. Takšnega primera v Sloveniji ni bilo, je povedal, močno upa, da ga tudi nikoli ne bo, verjame znanosti. 

O krvnih strdkih, trombozah v možganih pa je Borut Štrukelj povedal, da gre za manj kot en primer na milijon cepljenj. Za primerjavo: pri jemanju kontracepcijskih tablet je verjetnost nastanka strdka 1000 na 1 milijon po njegovih besedah.

Proizvodnja v Sloveniji?

Ta trenutek cepiv ne moremo izbirati, a Štrukelj verjame, da jih bomo lahko kmalu, ker prihajajo novi kontingenti in tudi nova cepiva.  

Če bi kdo želel v trenutku, ko je predviden za cepljenje, počakati na drugo cepivo, pa se mora posvetovati z osebnim zdravnikom, je še priporočil.

Delajmo na tem, da dobimo čim več cepiv iz EU, to je Štrukljevo stališče. O verjetnosti, da bi tudi v Sloveniji izdelovali cepiva proti koronavirusu, pa pravi, da znanje in kapacitete so, tudi hale zunaj farmacevtskih tovarn, pri farmacevtskih proizvajalcih pa da je pravilo, da se nova proizvodnja loči od ostale farmacevtske. Kapacitete da ima Novartis v Mengšu, je navedel.

Članicam EU neodvisni eksperti še svetujejo, naj pripravijo temeljit kartonček o cepljenju, vključno s pričakovanimi stranskimi učinki in navodilom, katero protibolečinsko ali protivročinsko zdravilo vzeti. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta