Odbor WHO za varnost cepiv: Dostopni podatki ne kažejo na povečanje motenj strjevanja krvi po cepljenju

STA, VČ
19.03.2021 21:11
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so podprli cepljenje proti covidu-19 s cepivom britansko-švedskega podjetja AstraZeneca. Dostopni podatki po njihovem ne kažejo na povečanje motenj strjevanja krvi zaradi cepiva.

Svetovalni odbor WHO za varnost cepiv je poudaril, da so koristi AstraZenecinega cepiva še naprej večje od tveganj, povezanih s cepljenjem. "Ima izjemen potencial pri preprečevanju okužb in zmanjšanju števila smrti po svetu," so strokovnjaki WHO zapisali v izjavi.

Pregledali so podatke o trombemboličnih dogodkih (krvnih strdkih) in trombocitopeniji (znižani koncentraciji krvnih ploščic oziroma trombocitov v krvi) po cepljenju z AstraZenecinim cepivom. Preučevali so podatke iz Evrope, Združenega kraljestva, Indije in tudi baze WHO. "Dostopni podatki ne nakazujejo na splošno povečanje motenj strjevanja krvi, kot sta globoka venska tromboza ali pljučna embolija, po cepljenju s cepivi proti covidu-19," so poudarili. "Stopnje trombemboličnih dogodkov po cepljenju proti covidu-19 so v skladu s pričakovanji," so dodali v svetovalnem odboru.
Čeprav so po cepljenju z AstraZenecinim cepivom v Evropi poročali tudi o zelo redkih in edinstvenih trombemboličnih dogodkih v kombinaciji s trombocitopenijo, kot je tromboza možganskih ven in sinusov, ni gotovo, da jih je povzročilo cepljenje, so dodali.

O tovrstnih redkih motnjah strjevanja krvi je že v četrtek poročala Ema, ki ni mogla povsem izključiti povezave s cepljenjem. Zato se je odločila za nadaljnjo preiskavo, s čimer se je strinjal tudi odbor WHO.
Je pa tudi agencija EU za zdravila zagotovila, da AstraZenecino cepivo ni povezano s splošnim povečanjem tveganja za trombembolične dogodke ali krvne strdke. Po njenem mnenju je to cepivo varno in učinkovito.
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta