Svež zrak je dober zrak

Vsebino omogoča Lunos Vsebino omogoča Lunos
19.08.2019 11:15

Ljudje v praksi skoraj 90 odstotkov svojega časa preživimo v notranjih prostorih. In ker ljudje »delamo na zrak«, je pomembno, kakšen zrak uživamo oziroma dihamo. Vsi si želimo dihati kakovosten oziroma svež zrak, toda, kako do njega? S prezračevanjem vendar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Prav vsak izmed nas je že doživel situacijo, ko je vstopil v notranje prostore in se zamislil nad kakovostjo zraka v njih – pa ne nujno na račun vonja, čeprav je ta pogosto kar dober pokazatelj oziroma vsaj spremljevalec zraka slabše kakovosti.

Brez svežega zraka ni zdravja

Ljudje za zdravo življenje potrebujemo svež zrak, brez njega se namreč ne bomo dobro počutili in lahko celo zbolimo. Posebej v prostorih, kjer se zadržujemo dalj časa, npr. doma, v šoli ali pisarni, velja nujno poskrbeti, da bo zrak, ki ga dihamo, svež, po možnosti tudi prefiltriran in ustrezne vlažnosti. »V zraku naj bo vedno ustrezna količina kisika, vsaj v ustreznem razmerju z ogljikovim dioksidom, ki ga izdihujemo. Sistemi za prezračevanje in filtriranje zraka skrbijo tudi za to, da vrednosti plina radon ne bodo presežene, posledično pa bo naše počutje še bistveno boljše,« je tehnične rešitve, ki skrbijo za kakovosten zrak v notranjih prostorih komentiral Milan Kuster, direktor podjetja Lunos, ki se ukvarja z razvojem in prodajo prezračevalnih sistemov.

Shutterstock

Prezračevanje zmanjšuje onesnaženost zraka in pojav plesni

Agencija za varovanje okolja loči tri kategorije onesnaževalcev zraka v notranjih prostorih, ki lahko ob večji izpostavljenosti tudi negativno vplivajo na življenje ljudi. To so vnetljivi onesnaževalci, hlapne organske spojine ter sprožilci alergij. Med najpogostejše onesnaževalce zraka v notranjih prostorih sodijo nevidni plini ali delci, kot sta ogljikov monoksid in dušikov dioksid. Ti so običajno povezani z načini ogrevanja notranjih prostorov, lahko pa nastajajo tudi med kuhanjem, pranjem, čiščenjem in različnim »gradbenimi projekti«, ki ustvarjajo fin prah.

Izjemen onesnaževalec je kajenje, saj cigaretni dim vsebuje več kot 4.000 kemikalij. Ne le aktivno, tudi pasivno kajenje lahko vodi do resnih težav z dihali. Kadilce vsekakor naženite ven iz notranjih prostorov.

Poleg onesnaženosti zraka je lahko problematična še njegova vlažnost. Prekomerno vlažen zrak namreč vodi do razvoja pršic in plesni, zato velja vlažnost v notranjih prostorih držati med 30 in 50 %. Kako to doseči? S prezračevanjem. Prezračevanje prostorov učinkovito zmanjša koncentracije onesnaževalcev zraka v notranjih prostorih in povečajte količino čistega zunanjega zraka.
Prezračevanja se vsekakor lahko lotite »po domače«, in sicer tako, da odprete okna in/ali vrata. Pri prezračevanju si lahko pomagate tudi z ventilatorjem ali klimatsko napravo. A ker ljudje na prezračevanje pogosto pozabimo, posebej v hladnejših delih leta, velja to nalogo zaupati tehnični rešitvi – prezračevalnemu sistemu.

Shutterstock

24-urna skrb za svež zrak

V razvitih evropskih državah se pomena ustreznega prezračevanja objektov zavedajo bolj kot v Sloveniji. Sploh v urbanih okoljih je lahko prezračevanje velik izziv.

V številnih evropskih državah že več kot desetletje velja, da mora vsaka energetska sanacija obvezno vključevati tudi vgradnjo prezračevalnega sistema.

Ti so se v zadnji desetletjih precej spremenili. Statistika je že na strani decentraliziranih rešitev, ki zamenjujejo starejše centralizirane rešitve, katere so se izkazale za dražje in zahtevnejše za vzdrževanje.
Lokalni oziroma decentralni prezračevalni sistem skozi vse leto ohranja notranjo temperaturo prostora in skrbi za filtracijo zunanjega zraka, tako poleti kot pozimi. S kontroliranim prezračevanjem 24 ur na dan poskrbi za ustrezno izmenjavo filtriranega zraka v prostorih, zato uporabniki prostorov potrebe po odpiranju oken praktično ne čutijo, saj je zrak v prostoru ob delovanju prezračevalnega sistema ves čas enake kakovosti.
»Prezračevalni sistem lahko upravljamo tudi tako, da čez noč v poletnih mesecih vpihujemo hladen zunanji zrak in na ta način ohladimo prostor na prijetno bivalno temperaturo, čez dan pa skrbimo, da poletna vročina ne vstopa v prostor. Pri ohlajanju prostora tako ne potrebujemo odprtih oken in dodatnih komarnikov na oknih,« je funkcionalnost prezračevalnega sistema, ki pride še kako prav v toplejših mesecih leta, komentiral Kuster.

Shema prezračevalnega sistema
Arhiv Naročnika
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.