Tanja Fajon ostaja zunanja ministrica, opozicija zbrala le 22 glasov za njeno razrešitev

Luka Mlakar Luka Mlakar
10.11.2022 10:35

Zunanja ministrica Tanja Fajon je uspešno prestala prvo interpelacijo v tem mandatu. Za razrešitev ministrice je glasovalo 22 poslancev, proti jih je bilo 52.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tanja Fajon je uspešno prestala prvo interpelacijo v tem mandatu.
Žiga Živulovič Jr.

Za razrešitev zunanje ministrice Tanje Fajon bi morali predlagatelji interpelacije iz SDS zbrati najmanj 46 glasov, a je bilo jasno, da jim to ne bo uspelo. Od 74 prisotnih poslancev je za razrešitev ministrice glasovalo 22 poslancev iz vrst SDS in NSi, proti je bilo 52 poslancev SD, Gibanja Svoboda, Levice in narodnih skupnosti.  Povod za interpelacijo proti Fajon je bilo dogajanje okoli odpoklica zdaj že nekdanjega veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja, ki ga je vlada odpoklicala septembra. Kajzer, ki je bil za veleposlanika imenovan v času prejšnje vlade Janeza Janše, je nepooblaščeno poslal depešo zunanjega ministrstva Janši, ta pa je posnetek zaslona objavil na twitterju. Depeša je govorila o zaprosilu notranjega ministrstva, da naj tudi diplomatsko-konzularna predstavništva na vidnem mestu objavijo naslov, na katerega lahko volivci pošiljajo podpise, ki jih je predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar zbirala za vložitev kandidature na letošnjih predsedniških volitvah.

Breznik: Gre za očitno favoriziranje ene kandidatke

Razprava o interpelaciji ministrice je trajala več kot deset ur. Poslanske klopi so samevale zlasti na opozicijski strani, poslanci z obeh strani pa so na trenutke bolj kot o delu ministrice govorili o prihajajočih volitvah in referendumih.  V SDS so Fajon očitali tudi, da z namero o odpoklicu Kajzerja, ki je vidni član SDS, ni predhodno seznanila predsednika republike Boruta Pahorja. "Veleposlanik, gre za kariernega diplomata, je bil eden od ljudi, ki so bili zaradi drugačnega razmišljanja, ker je opozarjal na napake in stranpoti, sankcioniran. To je oblika svobode, ki se prodaja pod nesvobodo v Republiki Sloveniji," je dejal poslanec SDS Franc Breznik. Po njegovih besedah je bila zaradi selektivnega zbiranja podpisov v podporo Pirc Musar ustvarjena neenakost pred zakonom, ostali predsedniški kandidati pa so bili v neenakovrednem položaju: "V nobenem primeru s strani ministrstva ni dopustno posredovati vloge volilnega štaba uradnim institucijam za samo eno kandidatko, saj gre za očitno favoriziranje ene kandidatke. Izgovarjanje na željo volilnega štaba navedene kandidatke je brezpredmetno."

Ko gre za odpoklic Kajzerja, je Breznik izrazil prepričanje, da je bil zahtevek volilnega štaba Pirc Musar javen, zato nima narave depeše ali tajnosti: "Pri naročilu konzularnega sektorja ministrstva za zunanje zadeve je šlo za zlorabo v korist ene kandidatke. Vsebina dopisa je bila večkrat objavljena, kot taka tudi sama narava sporočila ni bila takšna, da bi bila utemeljeno stopnjevana stopnja tajnosti. Še več, takšno sporočilo predstavlja informacijo javnega značaja." Breznik je spomnil, da je predsednik države javno izrazil nezadovoljstvo, ker ni bil predhodno seznanjen z odpoklicem veleposlanika: "Predsednik države se ni odzval enkrat, ampak dvakrat na Twitterju, kasneje je še dodatno obrazložil, zakaj je podpisal ta odpoklic, na katerega je vezan."

Pahor ukaz podpisal šele po vnovičnem glasovanju na vladi

Ministrica Fajon je pred poslanci odločno zavrnila vse očitke iz interpelacije. "Pred vami stojim samo zato, ker sem kot ministrica za zunanje zadeve ravnala tako, kot sem v državnem zboru ob prevzemu funkcije pred vsemi vami prisegla, da bom spoštovala ustavni red ter delovala po svoji vesti in za blaginjo Slovenije. Pred vami stojim zaradi dejstva, da sem spoštovala zakonodajo in ukrepala, kot sem bila dolžna ukrepati. To dejstvo je za nekatere poslance moteče in zelo boleče," je poudarila Fajon. Ko gre za  depešo z zaprosilom za objavo naslova Pirc Musar, je Fajon pojasnila, da gre za ustaljen postopek zbiranja podpisov podpore na veleposlaništvih: "Prošnjo za zbiranje podpisov mora podati kandidat sam. Na veleposlaništva so bile posredovane prošnje za zbiranje podpisov še za šest drugih kandidatov za letošnje predsedniške volitve. SDS, ki je vlagateljica te interpelacije, to prakso zbiranja podpisov preko veleposlaništev dobro pozna, ta način so že uporabili za zbiranje podpisov za referendume o vladi, RTV Slovenija in dolgotrajni oskrbi."

Ministrica Tanja Fajon je pred poslanci zavrnila vse očitke iz interpelacije.
Andrej Petelinšek

Vsebina depeše ali stopnja tajnosti je po besedah ministrice nepomembna, saj da je bilo v postopku ugotovljeno, da je Kajzer nepooblaščeno posredoval depešo: "Dejstvo je, da veleposlanik ni bil pooblaščen za posredovanje depeše Janezu Janši, ta pa ni bil pooblaščena oseba." Vlada je zaradi ugotovljenih kršitev predsedniku Pahorju predlagala predčasni odpoklic Kajzerja, je poudarila Fajon in zatrdila, da se je sama pred tem posvetovala s Pahorjem. A iz urada predsednika republike so danes prek Twitterja sporočili, da sta se Pahor in Golob "v izogib nesporazumom in zaradi nedvoumnosti postopka glede posvetovanja ministrice za zunanje zadeve in predsednika Republike Slovenije" odločila, da se o sklepu vlade o odpoklicu Kajzerja vnovič glasuje na seji vlade 28. septembra. Pahor je ukaz o odpoklicu veleposlanika podpisal 29. septembra, so še sporočili.

Predsednik Pahor je ukaz o odpoklicu Kajzerja podpisal po vnovičnem glasovanju na vladi.
Igor Napast

Predsednik Pahor tako ni podpisal sklepa o Kajzerjevem odpoklicu, ki ga je vlada 15. septembra po njegovih besedah sprejela brez posvetovanja z njim, temveč je podpisal sklep, ki ga je vlada vnovič potrdila po opravljenih posvetovanjih, pravijo v uradu predsednika republike. To pomeni, da pri odpoklicu veleposlanika ni prišlo do kršitve zakona o zunanjih zadevah, ki ga Fajon očitajo v SDS. Spomnimo, da je Pahor po odločitvi vlade za odpoklic Kajzerja izrazil nezadovoljstvo, ker se zunanja ministrica o tem z njim ni predhodno posvetovala, Fajon pa je to takrat zanikala. Iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom) so sporočili, da je ministrica Fajon skladno z zakonom o zunanjih zadevah izvedla vsa potrebna posvetovanja s predsednikom države. Ker vlada po posvetovanjih ni dobila nobenega sporočila, da se predsednik republike z odpoklicem Kajzerja ne strinja, je sprejela sklep o odpoklicu veleposlanika, so sporočili z Ukoma. Ob tem so dodali, da je Pahor ne glede na to zaprosil za dodatne pogovore z Golobom in za vnovičen sprejem sklepa o odpoklicu Kajzerja: "Oba sklepa sta identična in gre v tem smislu za isti sklep."

Fajon o primeru Kajzer: To ni nikakršno žvižgaštvo

Posredovanje in objava depeše na twitterju po navedbah Fajon nista povezana z razkritjem nemoralnih ali protizakonitih dejanj. "To ni nikakršno žvižgaštvo, ima drugačne cilje in te poznajo protagonisti te interpelacije," je dejala ministrica, ki so jo v državni zbor prišli podpreti tudi kolegi iz vlade na čelu s premierjem Golobom. Ta je ob robu seje povedal, da v SDS očitno vztrajajo pri dveh argumentih, in sicer, da je njihov poslanec Logar neodvisni predsedniški kandidat ter da so veleposlaniki, ki jih je SDS imenovala v mandatu prejšnje vlade, najprej dolžni odgovarjati stranki, šele nato pa državi. "Nič novega, nič presenetljivega in nič od tega nima povezave z interpelacijo ali z zaupanjem v ministrico Fajon," je zatrdil Golob.

Fajon je vnovič poudarila, da je Kajzer kot najvišji predstavnik Slovenije v tujini s posredovanjem depeše ministrstva za zunanje zadeve Janše kršil zakon o zunanjih zadevah: "Žal mi je, da se to dogaja, ker meče slabo luč na diplomacijo, moja naloga pa je, da jo zaščitim." Po njenih besedah jim ni preostalo drugega, kot da veleposlanika odpokličejo. "Diplomacija kot veščina upravljanja mrež ne more biti uspešna, če se diplomati udinjajo strankarskim kombinatorikam, če njihovo delo ne temelji na spoštovanju diplomatskih pravil ter domače zakonodaje in pravilnikov," je dejala Fajon in dodala, da naj primer Kajzer ostane osamljen primer neprofesionalnega ravnanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta