Telekom nadgradil omrežje na 5G: Peto generacijo mobilne telefonije vzpostavil na obstoječem frekvenčnem spektru

Gr.G.
23.07.2020 10:50

Po obdobju kilobitnih in megabitnih hitrosti z nadgradnjo 4G v 5G vstopamo v gigabitno desetletje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Telekom Slovenije je v prvem koraku doslej nadgradil 150 baznih postaj. Na obstoječih baznih postajah in v obstoječem frekvenčnem spektru 2600 MHz, ki ga uporablja tudi za omrežje četrte mobilne generacije, so vzpostavili nacionalno omrežje pete mobilne generacije (5G). Uporabniki bodo lahko tako dosegali višje hitrosti prenosa podatkov kot v omrežju LTE/4G, polni potencial tehnologije 5G pa bo uporabnikom na voljo po podelitvi dodatnih spektralnih pasov. Z omrežjem 4G/5G bodo v prtem koraku zagotovili okoli 25-odstotno pokritost, do konca leta pa pričakujejo, da bo pokritost vsaj 33-odstotna. Mobitele, ki podpirajo 4G/5G omrežje in komercialne pogoje, bo Telekom Slovenije predstavil po tem, ko bodo zaključene ustrezne nadgradnje programske opreme s strani prvih proizvajalcev.

Višja hitrost in odzivnost

Profimedia

Podatkovni promet vztrajno raste

V gigabitnem mobilnem omrežju 5G bodo uporabniki že v prvi fazi dosegali višje hitrosti kot v obstoječem omrežju LTE/4G, po podelitvi dodatnih frekvenčnih pasov in razvoju omrežja pa bodo možne hitrosti tudi do 10 Gbit/s, znatno krajši bodo tudi odzivni časi. Bistveno večje bodo hitrosti prenosa v smeri od uporabnika proti omrežju, to je pomembno predvsem zaradi razvoja video storitev.
"5G ni cilj, 5G je pot. Življenja brez kakovostne podpore zmogljivih mobilnih storitev na vsakem koraku si ne predstavljamo več. Prav tako ne komunikacije prek različnih aplikacij, neomejenega dostopa do informacij, družbenih omrežij ali možnosti učenja in dela na daljavo. Količine prometa mobilnega omrežja nenehno rastejo, ob tem pa so prometne kapacitete obstoječih mobilnih omrežij omejene," je izpostavil Matjaž Beričič, član uprave Telekoma Slovenije, ki je odgovoren za tehnologijo. Pojasnil je, da se mobilni podatkovni promet vztrajno eksponentno povečuje, saj uporabniki danes v njihovem mobilnem omrežju opravijo 25-krat več prenosa podatkov kot v letu 2013, ko so komercialno uvedli četrto generacijo mobilnih omrežij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta