Težave za Vesno: Je njihova lista za evropske volitve po smrti Mance Košir še ustrezna?

Luka Mlakar Luka Mlakar
03.05.2024 15:17

Državna volilna komisija (DVK) je kandidatno listo Vesne za evropske volitve že potrdila, po smrti Mance Košir pa bodo na njej potrebne spremembe. Se lahko Vesna zaradi izpolnjevanja ženskih kvot znajde v zagati?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veljavnost Vesnine liste bi bila lahko pod vprašajem zaradi ženskih kvot.
Jure Klobčar

Slovo novinarke in publicistke Mance Košir odmeva tudi v političnih krogih. Košir je bila dejavna članica prve slovenske zelene stranke Zeleni Slovenije ter ustanoviteljica in prva predsednica Gibanja za trajnostni razvoj Slovenije. Leta 2011 je na volitvah v državni zbor kandidirala na listi Stranke za trajnostni razvoj Slovenije, letos pa je njeno ime uvrščeno na listo stranke Vesna za evropske volitve. "Vest, da se je poslovila naša Manca, nas je pustila brez besed," so ob smrti Košir sporočili iz Vesne in dodali, da je bil večkrat spregledan njen doprinos k ustvarjanju slovenskega zelenega političnega prostora. Košir je ob letošnjem dnevu zemlje postala prva častna članica Vesne, za kandidaturo na evropskih volitvah pa se je odločila, ker je želela podpreti Vesno "z vsem srcem in telesom", so poudarili v stranki. "Kljub temu, da smo se zavedali njenega slabega zdravstvenega stanja, se nam je zdelo prav, da spoštujemo to njeno željo in pogum za tako odločitev," so še dodali.

Pokojna Manca Košir je bila ena od kandidatk Vesne na evropskih volitvah.
Andrej Petelinšek

Kaj bo v primeru kandidatne liste Vesne storila DVK?

Vesna je kandidatno listo za volitve v Evropski parlament s podpisi 1.681 volivcev vložila že konec aprila. Njen glavni adut na evropskih volitvah bo kočevski župan Vladimir Prebilič, ki mu je pripadlo mesto nosilca liste, med kandidati Vesne pa sta tudi oba sopredsednika stranke Urša Zgojznik in Uroš Macerl. Košir je bila na listi uvrščena na predzadnje osmo mesto. Državna volilna komisija (DVK) je kandidatno listo Vesne potrdila prejšnji petek, a se zaradi smrti Košir zastavlja vprašanje, ali bo Vesna morala svojo listo vložiti še enkrat oziroma ali lahko mesto na listi namesto Košir zasede drug kandidat? V Vesni poudarjajo, da so se v povezavi s tem že obrnili na DVK, ki bo preverila, kakšne so njihove možnosti v trenutni situaciji. Na DVK so glede tega zaenkrat še redkobesedni, danes so nam sporočili samo, da bo DVK zaradi obvestila o smrti kandidatke z liste stranke Vesna o rešitvi omenjene situacije odločala prihodnji teden na seji. Rok za vložitev kandidatnih list za evropske volitve se izteče naslednji petek. Takrat bo potekel tudi rok za oddajo podpisov podpore volivcev posameznim listam. Neparlamentarne stranke morajo za vložitev liste zbrati vsaj tisoč podpisov, če oblikujejo skupno listo, pa mora biti ta podprta s podpisi vsaj 1.500 volivcev.

Glavni adut Vesne na evropskih volitvah bo kočevski župan Vladimir Prebilič.
Robert Balen

Precedenčni primer, ki odpira veliko pravnih vprašanj

Poznavalci poudarjajo, da gre v primeru smrti kandidatke z Vesnine liste za precedenčni primer, ki ga doslej še nismo imeli in ki odpira veliko pravnih vprašanj. Zakonodaja postopanja v primeru smrti katerega izmed kandidatov izrecno ne opredeljuje, med drugim ni jasno niti, ali lahko DVK zaradi smrti kandidatke že potrjeno listo sploh vrne nazaj v odločanje stranki. Ker se rok za vložitev kandidatnih list še ni iztekel, glasovnice za evropske volitve še niso natisnjene. Da bi se na njih znašlo ime preminule kandidatke, ki bi bila hipotetično lahko izvoljena s preferenčnimi glasovi, se ne pričakuje. Veliko bolj verjetno je, da bodo člani DVK sprejeli sklep, da se ime Košir črta s kandidatne liste in da bo na listi Vesne namesto devetih samo osem kandidatov za evropske poslance. Možnosti za uspeh stranke na evropskih volitvah se s tem sicer ne bi zmanjšale, bi pa lahko težava nastala zaradi izpolnjevanja ženskih kvot. Zakon o volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament določa, da nobeden od spolov na listi ne sme biti zastopan z manj kot 40 odstotki. Če bi ime Košir črtali z liste, bi imela Vesna pet kandidatov in le tri kandidatke, s čimer pa njena lista, ki jo je DVK že potrdila kot ustrezno, temu zakonskemu pogoju ne bi več zadostila. Po zadnji javnomnenjski anketi Mediane za POP TV bi Vesna na evropskih volitvah dobila svojega poslanca v Evropskem parlamentu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta