"To še ne pomeni, da niste prenašalec bolezni." Kacin: Epidemija se ne umirja, število okužb se znižuje prepočasi

A.L.
24.11.2020 11:38
"Tudi če nič ne kaže na to, da ste zboleli za novim koronavirusom, še vedno obstaja verjetnost, da ste okuženi, a bolezen morda prebolevate asimptomatsko."
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tamino Petelinšek/sta

Vladni govorec Jelko Kacin je danes opozoril, da je virus še vedno močno prisoten in razširjen v družbi, epidemija se ne umirja, število okužb pa se znižuje prepočasi. Virus je razširjen po vseh koncih države, zato zdaj ne moremo več govoriti o enem ali nekaj močnih žariščih. Včeraj so tako v Ljubljani potrdili 182 okužb, v Mariboru 64, v Domžalah 13, Kamniku 37, od tega jih je kar 32 iz tamkajšnjega doma starejših. 

V gorenjski regiji se situacija umirja, v Kranju so včeraj potrdili 48 okužb, 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev pa je v tej regiji 1091. Drugače je na vzhodu države, kjer so razmere še vedno slabe v Pomurju, tam je incidenca 1597. V Murski Soboti so včeraj potrdili 40 okužb. 

Vdor okužb pogosto zaradi asimptomatskih okužb

"Tudi če nič ne kaže na to, da ste zboleli za novim koronavirusom, še vedno obstaja verjetnost, da ste okuženi, a bolezen morda prebolevate asimptomatsko. To pa še ne pomeni, da niste vseeno prenašalec bolezni. Zato je še toliko bolj pomembno, da se prav vsak obnaša, kot da je okužen," opozarja Kacin. Velika večina vdorov v domove starejših, bolnišnice pa tudi delovne organizacije je še vedno posledica asimptomatskih okužb. Zato znova opozarja na nošenje mask in ustrezno razdaljo. "To je edini učinkoviti način za preprečevanje okužb v tem trenutku."

Stanje je še vedno resno v domovih za starejše, kjer so včeraj potrdili 174 novih primerov med stanovalci, aktivno okuženih je tako trenutno 2618 stanovalcev. Pri zaposlenih je bilo potrjenih 52 novih okužb. Aktivno okuženih je tako 935 zaposlenih. V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih je trenutno 165 okuženih uporabnikov in 98 zaposlenih, kar pomeni trije več kot včeraj.

Iz posameznih domov prihajajo tudi dobre novice o stanovalcih, ki so ozdraveli. Kacin izpostavlja DSO Novo mesto, kjer jih je ozdravelo 21, DSO Vič Rudnik ima 21 ozdravljenih stanovalcev, DSO Poljčane pa 17 ozdravljenih stanovalcev. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta