Tolikšna je bila zadnja podražitev dizla in 95-oktanskega bencina. Je skladna s ceno surove nafte?

Gr.G, STA
11.02.2021 11:07
Preverili smo, koliko več morajo vozniki za rezervoar dizla in 95-oktanskega bencina odšteti ta teden v primerjavi s prejšnjim.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent je bilo treba danes zjutraj odšteti 61,13 dolarja, kar je 34 centov manj kot v sredo. Za enako vsoto je padla cena zahodnoteksaške lahke nafta za dobavo marca, za sod je bilo treba odšteti 58,34 dolarja. Če trenutne vrednosti primerjamo s cenami, ki so veljale pred slabim mesecem dni - 19. januarja je bilo treba za sodček severnomorske nafte odšteti 55,01 dolarja, za enako količino teksaške nafte pa 52,39 dolarja, ugotovimo, da so se cene kljub zadnji pocenitvi dvignile v povprečju za 11,2 odstotka.

Povišujejo pa se tudi cene 95-oktanskega bencina in dizla na bencinskih servisih po Sloveniji. Trenutno morajo vozniki za 50-litrski rezervoar bencina v primerjavi s prejšnjim tednom odšteti med 51,95 in 54,8 evra (prejšnji teden 51,45 in 53,7 evra), kar je med 0,5 in 1,1 evra več. Primerjali smo cene ponudnikov Petrol, OMV, MOL, FE Avanti (Hofer) ter Agas in Discont Oil v Mariboru, zadnja podražitev pa je znašala med 0,97 in 2,10 odstotka. Najnižjo podražitev smo izračunali pri Discont Oilu in Petrolu, v obeh primerih pod dvema odstotkoma. 

Tudi dizel se je podražil. Za rezervoar je treba po novem odšteti med 1,1 in 1,15 evra več kot prejšnji teden. 50-litrov dizla stane tako med 55,55 in 57,35 evra (prej med 54,45 in 56,2 evra), to je od 2,02 do 2,1 odstotka več. 

Andrej Petelinšek

Za bencinske servise OMV več potencialnih interesentov

Za 120 bencinskih servisov v Sloveniji, ki jih bo po napovedih s prodajo 92,25-odstotnega deleža v družbi OMV Slovenija prodala avstrijska energetska družba OMV, na trgu očitno bo nekaj zanimanja. Tega je pokazala poljska energetska družba PKN Orlen, med možnimi kupci se omenjajo tudi madžarski Mol, azerbajdžanski SOCAR in ruski Lukoil

"Preučimo vse priložnosti, ki se pojavijo v regiji, torej bomo analizirali tudi to," je za poljsko tiskovno agencijo PAP pred dnevi povedala članica uprave družbe PKN Orlen Patrycja Klarecka. V bližini Slovenije sta tudi azerbajdžanska družba SOCAR, ki je leta 2019 v Avstriji kupila 82 bencinskih servisov, in ruski Lukoil, ki je leta 2010 na Hrvaškem prevzel Crobenz, so spomnile Finance.

Zadnja leta svojo prisotnost na slovenskem trgu krepi predvsem madžarski Mol, ki ima nekaj več kot 50 bencinskih servisov. Vprašanj glede nakupa bencinskih servisov OMV za zdaj niso želeli komentirati. Ostali ponudniki imajo manjši delež. "Petrol za nakup ni zainteresiran," so povedali v družbi in dodali, da pa sicer ne morejo komentirati poslovnih odločitev drugih podjetij na področju prodaje pogonskih goriv.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta