Tomaž Vesel: Z Janezom Janšo sva se tri ure pogovarjala o moji kandidaturi

Jon Knez Jon Knez
07.08.2024 15:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaža Vesela jutri čaka predstavitev kandidature pred parlamentarnim odborom za EU.
Robert Balen

Jutri bo pred parlamentarnim odborom za zadeve Evropske unije Tomaž Vesel predstavil svojo kandidaturo. Odbor bo o njegovi kandidaturi glasoval in podal mnenje, a to za vlado ni obvezujoče. Vesel ima podporo vladajoče koalicije, si pa želi pridobiti tudi podporo opozicije, zato se je z njihovimi predstavniki srečal v prejšnjih dneh. Znano je namreč, da sta bili SDS in NSi kritični do Vesela, ko je ta še bil predsednik računskega sodišča.

Tri ure na pogovorih z Janšo in SDS

V torek se je srečal z Matejem Toninom, evropskim poslancem in predstavniki NSi. Podpredsednica NSi Vida Čadonič Špelič, ki bo stranko zastopala na današnji seji odbora je dejala, da je prav, da mu najprej prisluhnejo in se nato odločijo. Vesel se je v torek sestal tudi s predstavniki zunajparlemtarne stranke Vesna. Srečal naj bi se tudi že z njihovim evropskim poslancem Vladimirjem Prebiličem. Iz Vesne so po srečanju sporočili, da so pripravljeni konstruktivno sodelovati s kandidatom, če bo ta potrjen v Bruslju.

Včeraj pa se je Vesel sestal še s predstavniki največje opozicijske stranke SDS. Povedal nam je, da je bil na sestanku tudi prvak stranke Janez Janša. "Opravili smo daljši pogovor, trajal je skoraj tri ure. Bilo je vsebinsko zelo zahtevno srečanje, po mojem mnenju tudi uspešno. Obdelali smo vsaj 15 različnih tematik. Želeli smo si izmenjati stališča. Govorili smo o zelenem prehodu, migracijah, izobraževanju, kmetijski politiki, demografiji. Izmenjali smo veliko mnenj, takih in drugačnih. Predvsem o tem, kaj bo agenda prihodnjega dela Evropske komisije. V SDS so bili zelo seznanjeni s tematikami. Sem zadovoljen z njihovimi odgovori," je dejal za Večer.

Franc Breznik, predsednik odbora za zadeve Evropske unije: "V stranki damo priložnost vsakomur, a želimo argumentacijo. Težko je govoriti o primernosti kandidata, ko se še ne ve, kateri resor bo pripadel Sloveniji." 
SDS

O podpori se niso pogovarjali, pravi. "To je bil pogovor o primernosti kandidata. Neke vrste predstavitev. Zanimalo me je, kaj oni smatrajo za prioritete. Odločili se bodo sami. Treba pa je vedeti, da gre tukaj za dve vrsti podpore. Eno je podpora na domači politični sceni, drugo pa v Evropskem parlamentu. Tam so poslanci SDS najbolj zastopani, so v pomembnih odborih. So del EPP, ki je del evropske koalicije. Njihova vloga je v Evropskem parlamentu še bolj pomembna kot v slovenskem."

Franc Breznik (SDS), ki sicer predseduje odboru, pristojnem za EU, je po srečanju na Trstenjakovi dejal, da v stranki dajo priložnost vsakomur, a da želijo argumentacijo. Dodal je, da je težko govoriti o primernosti kandidata, ko se še ne ve, kateri resor bo pripadel Sloveniji. "Po vsej verjetnosti kandidat ne more biti nek superman, ki lahko obvlada 27 resorjev, a če bi bili pretirano proti, bi povedali, da nekdo, ki je vodil Računsko sodišče nacionalne države ni sposoben vsaj na področju financ ali še na kakšnem drugem resorju," je še dejal. Dodal je, da si želijo, da bi Slovenija dobila čim močnejši resor.

Resor mu bo dodelila Ursula von der Leyen

Kandidat jutri na predstavitvi pričakuje zanimivo diskusijo, saj da je EU na prelomnici in bo treba sprejeti veliko vsebinskih odločitev. "Malce je nerodno, saj kot potencialni evropski komisar še ne veš, kateri resor ti bo pripadel oziroma za katerega boš nominiran. Zaradi tega bo diskusija splošna. Veliko boljše bi bilo, če bi bila bolj natančna, fokusirana diskusija. Verjetno bo beseda bolj kot o resnih vsebinskih poudarkih tekla o primernosti," nam je še dejal Vesel.

Na Roberta Goloba letijo očitki, da je ob zahtevi predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen po zamenjavi kandidata za komisarja pozabil na slovenske interese in suverenost države. 
Johanna Geron/Reuters

Premier Robert Golob je Vesela kot kandidata za komisarja napovedal že aprila, vlada pa je njegovo kandidaturo potrdila prejšnji petek. Po prejemu mnenja odbora bo vlada predlog poslala v Bruselj, kjer komisarskega kandidata čaka pogovor s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, med drugim o resorju, ki bi lahko pripadel Sloveniji. Vesel je že dejal, da ima osebne preference glede resorja, pri čemer je kot zanimiva navedel zlasti področja proračuna, administracije in širitve EU.

Večer

Kljub temu, da je von der Leyen članice pozvala, naj posredujejo imena kandidata in kandidatke, pa Slovenija namerava vztrajati pri enem kandidatu. Če bi ga pristojni odbor Evropskega parlamenta zavrnil - ponavadi par kandidatov zavrnejo - bi pomenilo, da bi Slovenija morala predlagati novo ime. Plana B vlada nima, saj so prepričani, da je Vesel dovolj kompetenten in verodostojen kandidat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta