Tomaž Vesel prestal glasovanje na odboru DZ: "Moral sem imeti veliko poguma, da sem prevzel funkcijo nadzornika"

Jon Knez Jon Knez
08.08.2024 15:52

Člani parlamentarnega odbora za zadeve EU so z devetimi glasovi za in nobenim proti potrdili kandidaturo Tomaža Vesela za evropskega komisarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Vesel je dobil podporo odbora za zadeve EU.
Sašo Švigelj

Parlamentarni odbor za zadeve EU je danes z devetimi glasovi za podprl kandidaturo Tomaža Vesela za evropskega komisarja iz Slovenije. Nihče izmed 15 članov, nekaj je bilo nadomestnih, ni glasoval proti. Mnenje odbora sicer za vlado ni zavezujoče, bo pa ta sedaj lahko ime kandidata posredovala v Bruselj. 

Vesel je pred glasovanjem predstavil svojo kandidaturo, odborniki so mu nato zastavljali vprašanja. Na sejo so bili vabljeni tudi člani vlade, državnega sveta in evropski poslanci. V 45-minutni predstavitvi je dejal, da se zaveda pomembnosti dela evropskega komisarja. Zavezal se je, da bo v primeru izvolitve ohranil stik s Slovenijo, kar da so nekateri slovenski predstavniki v institucijah EU v preteklosti izgubljali. Opozoril je, da je na evropski ravni druga koalicija kot v Sloveniji. Zaveda se, da bo treba najti konsenz glede določenih stvari. "Računam na to sodelovanje iskreno, neposredno, zaradi tega, ker nimam nobene neposredne omejene politične agende, ampak bi želel delati v korist državljanov EU in seveda tudi Slovenije," je dejal. 

Izkušnje iz javnega in privatnega sektorja

Poudaril je komisarske kriterije, ki jih določa Lizbonska pogodba iz leta 2009. To so zavezanost evropskim vrednotam, usposobljenost in neodvisnost od nacionalnih držav. "Nisem evroskeptik, neodvisnost imam v DNK iz sodstva, usposobljenost pa lahko dokažem z dosedanjim delom," je dejal. Izkušnje ima tako iz javnega kot zasebnega sektorja: "Oblikovanje priporočil v zvezi s proračunom je recimo izkušnja, ki bi jo lahko prenesel na Evropsko komisijo. Iz zasebnega sektorja pa poročevalske obveznosti, birokratske zaplete, neodločanje države. Teh izkušenj v javnem sektorju ne moreš pridobiti."

Našteval je, kje vse je bil dejaven. Nenazadnje je bil nadzornik v krovni svetovni nogometni organizaciji Fifa. Ko je prišel tja, je organizacija razpadala zaradi kriminalnih dejanj, je povedal. "Moral sem imeti veliko poguma, da sem prevzel funkcijo nadzornika. Uspeli smo sanirati Fifo. To je bil poseben izziv, dobil sem veliko mednarodnih kontaktov," je dejal. 

Tomaž Vesel: "Pripravljen sem na delo. Vem, da ne bo lahko. Delovanje EU je široko in kompleksno. Želim delati v javno korist." 
Sašo Švigelj

O aktualnem sklicu Evropske komisije je povedal, da bi lahko bili ukrepi boljši. "Tega se zaveda tudi predsednica Ursula von der Leyen. Vemo, na katerih področjih bi morali dati v prestavo višje. Kritik je veliko, pričakovanja do naslednje komisije so velika. Izhodišča in smernica so dobri." Kot nevralgično točko EU je navedel konkurenčnost, kar je, kot je dejal, eden izmed največjih strukturnih problemov. Opozoril je še na demografijo, tehnologijo, migracije, zeleni prehod, debirokratizacijo. "Pomen skupnega upravljanja z migracijami se kaže na vsakem koraku. Pakt o migracijah pa je izrazit kompromis, ki mora preizkus prestati tudi v praksi. Treba ga bo dopolnjevati, saj se kaže, da ni dovolj zgrajen," je dejal. "Pripravljen sem na delo. Vem, da ne bo lahko. Delovanje EU je široko in kompleksno. Želim delati v javno korist," je sklenil predstavitev. 

Vesel za jedrsko energijo in sodelovanje s Kitajsko

Sledila so vprašanja članov odbora. Vida Čadonič Špelič (NSi) je najprej kritizirala odločitev premiera Roberta Goloba, da s predstavitvijo kandidata ni počakal do evropskih volitev in da je preslišal poziv Ursule von der Leyen po kandidatu in kandidatki. Med drugim je Vesela vprašala, ali bi podprl večjo rabo jedrske energije. Vesel je odgovoril, da si zelenega prehoda dolgoročno brez jedrske energije ni mogoče predstavljati, a da to ne pomeni, da bi druge vire energije postavili v drugi plan. Glede ilegalnih migracij je dejal, da bi morala EU narediti več pri vračanju migrantov, ki jim ni bila dodeljena mednarodna zaščita, ampak tudi spoštovati človekove pravice. Na vprašanje Alenke Helbl (SDS), ali bi sprejel vsak ponujeni resor, je odgovoril, da noben resor ni nepomemben in da se bo na sestanku z Ursulo von der Leyen potrudil, da bi Slovenija dobila zanjo najboljšega. 

Miroslava Gregoriča (Gibanje Svoboda) je zanimalo, kaj bi kot komisar storil za končanje genocida in v Gazi apartheida ter za končanje vojne v Ukrajini. "Slovenija je aktivna pri vprašanju Gaze, je pa to bolj kot od Evropske komisije stvar Sveta EU. Sprejeti bi morali dovolj radikalne ukrepe, da bi ustavili to norost. To je tudi vprašanje za visoko zunanjepolitično predstavnico. Glede Ukrajine nimamo instrumenta, da bi vojno ustavili. Ursula von der Leyen pravi, da je vlaganje v obrambo Ukrajine najboljša varnost za Evropo. Dejstvo pa je, da je Rusija agresor in da bo to dolgotrajen problem," je odgovoril. Poudaril je tudi, da je treba sodelovati s Kitajsko. 

Po vprašanjih je predsednik odbora Franc Breznik (SDS) oznanil začetek glasovanja. Pred tem je pohvalil angažiranost Vesela, da se pogovarja z vsemi. Za njegovo kandidaturo je glasovalo devet od 15 članov odbora, proti ni bil nihče. Opozicija torej ni nasprotovala kandidaturi Tomaža Vesela. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta