Tonin o Veselinoviču: On pelje neko brezpredmetno vojno proti vladi, od katere ni nobenega učinka. Koritnik sklepu ni ugovarjal

M.R.
19.03.2021 12:31
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojana Veselinoviča je k odstopu v preteklosti pozval tudi že predsednik vlade Janez Janša. 
Robert Balen

Predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin je pojasnil, da včeraj na seji vlade, na kateri je bil sprejet sklep s pozivom nadzornemu svetu Slovenske tiskovne agencije (STA) za zamenjavo direktorja agencije Bojana Veselinoviča, ni bil prisoten, saj se je v Sloveniji mudila njegova makedonska kolegica Radmila Šekerinska, ki jo je spremljal na obisku. Prav tako na seji vlade ni bil prisoten minister za delo Janez Cigler Kralj, ki je bil včeraj na seji državnega zbora, na kateri so odločali o njegovi interpelaciji. 

Je pa na novinarski konferenci treh ministrov stranke, poleg omenjenih je bil prisoten tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, glede STA Tonin povedal, da v NSi cenijo delo agencije in njenih novinarjev. Sam podpira poziv vlade in upa, "da bo direktor Veselinovič v korist delavcev STA, novinarjev STA pa tudi slovenske medijske srenje resno razmislil o odstopu". Po Toninovih besedah bi Veselinovič s tem omogočil normalno delo STA.

Meni še, da je imel Veselinovič veliko možnosti, da bi konflikt med vlado in STA "zaprl", a da tega ne želi storiti in da pelje "neko brezpredmetno vojno proti vladi, od katere ni nobenega učinka". "Samo škoda se dela STA," je ocenil. Vprašanje glede STA je bilo na današnji novinarski konferenci zastavljeno vsem trem ministrom, a odgovoril je le Tonin.

Koritnik ni ugovarjal sklepu

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik (SMC) predlaganemu sklepu ni ugovarjal, so nam danes odgovorili z ministrstva. Koritnik hkrati pričakuje, da bo vlada spoštovala dopolnilo k PKP 7 za izplačilo vseh zaostalih obveznosti do STA, ki je bilo sprejeto na predlog poslanske skupine SMC.

Na seji vlade pa ni bilo ministrice za izobraževanje Simone Kustec (SMC) in zato o sklepu ni odločala. Nadomeščal jo je državni sekretar, ki po poslovniku nima pravice glasovati, so nam sporočili z ministrstva. 

V redakciji Večera smo vprašanja glede glasovanja na vladi o omenjenem sklepu, povezanem s STA, poslali tudi pravosodni ministrici Lilijani Kozlovič in gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, oba sta člana SMC. Z ministrstva za pravosodje so v petek zvečer sporočili, da Kozlovičeva glasovanja ne komentira. Počivalšek še ni odgovoril. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta