Trafikanti so ogorčeni, zato so pisali Počivalšku: "Trafike v vsem tem času nikoli niso bile žarišče okužb"

Gr.G.
22.12.2020 14:47
Trafike so odprte v vseh okoliških državah, tudi Nemčiji, ki ima trenutno najostrejši režim ukrepov za
omejitev širitve epidemije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhivska fotografija
Igor Napast

Vlada je podaljšala odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki bo veljal od 24. decembra 2020 do vključno 4. januarja 2021, med izjeme, ki jim odlok dovoljuje obratovanje, pa ne spadajo več trafike. Te bodo morale v četrtek  zapreti vrata. V pismu, ki ga je družba Tobačna 3dva naslovila na ministra Zdravka Počivalška, ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo sporočajo, da jih je odločitev, da trafike niso več med izjemami, neprijetno presenetila. 

"Trafike so že ves čas razglašene epidemije (tako v spomladanskem času kot zdaj) med izjemami, za katere omenjeni odlok in vse spremembe tega odloka niso veljale. Trafike v vsem tem času nikoli niso bile žarišče okužb, saj je prodaja iz kioska prav gotovo eden najbolj varnih načinov prodaje (med stranko in prodajalcem je pregrada, nakup se opravi preko majhnega okenca), pri opravljanju naših storitev v prodajalnah pa se že od vsega začetka tako prodajalci kot stranke držijo vseh predpisanih varnostnih ukrepov (ena stranka naenkrat v prostoru, razkuževanje rok, nošenje mask)," pišejo pri 3dva in dodajajo, da lahko v trafikah stranke poleg nakupa klasičnih "trafičnih" izdelkov opravljajo tudi nekaj ključnih storitev.

Arhivska fotografija
Marko Vanovšek

Med njimi izpostavljajo distribucijo časopisov in revij, ki so pomemben vir informacij za državljane, plačevanje položnic, po čemer posegajo zlasti starejši, ki niso vešči tehnologije. Tudi prevzem paketov je, glede na preobremenjenost Pošte Slovenije, po mnenju podjetja dobra alternativa za prevzem naročenih izdelkov GLS in DPD. Glede na to, da je tačas aktiven javni potniški promet, so poslovalnice trafik eden ključnih ponudnikov Urbane, še dodajajo, prav tako so edini ponudnik storitve Western Union. To uporablja veliko ljudi na začasnem delu za pošiljanje denarja svojim družinam v Bosno, Makedonijo. "Glede na mejni režim bo ta storitev še bolj ključna, saj bodo njihove družine, ki so odvisne od teh sredstev, ostale brez ključnega vira dohodka," so pri 3dva še zapisali v pismu, ki ga zaključujejo s pozivom vladi, da trafike čim prej uvrsti nazaj na seznam izjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta