(VIDEO) Zakaj za božič in silvestrovo ni odpravljena policijska ura? Hojs: Glavni faktor so tisti, ki tej vladi nagajajo

M.R.
22.12.2020 12:07
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je pojasnil, zakaj vlada ob sproščanju omejitve gibanja med božičem in silvestrovim ni odpravila policijske ure.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Robert Balen

Na vprašanje, zakaj ni v omenjenem času odpravljena tudi policijska ura, s čimer bi lahko ljudem omogočili, da se z obiska ne bi odpravljali v naglici, je minister Aleš Hojs odgovoril, da je vlada o tem tudi razpravljala. Ocenila je, da ni smiselno spreminjati pravil tik pred zdajci. "V preteklosti smo bili tudi s strani medijev velikokrat deležni kritike, da se stvari spreminjajo iz dneva v dan. Tokrat smo se odločili, da teh sprememb iz dneva v dan ne bomo naredili. Še bolj pomembno kot to pa se mi zdi to, da sem prepričan, glede na kar veliko število tistih, ki tej vladi nagajajo, da bi tako skrajšanje ali pa tako dikcijo v tej spremembi mnogi izkoriščali. V kolikor bi odpravili omejitev gibanja v nočnem času, sem prepričan, da bi mnogi stali ob 23. uri, ob polnoči, ob 1. ali pa ob 2. uri zjutraj na kakšnem mestnem trgu, to pojasnjevali s tem, da odhajajo ali prihajajo k svojim sorodnikom, kar bi bilo seveda več ali manj jasno očitno izigravanje odloka, zato smo se odločili, da ta omejitev ostane v veljavi in s tem razblinimo vse dvome, ki bi takim potencialnim kršiteljem padle na pamet, in seveda na nek način razbremenimo vse tiste, ki morajo biti v teh dneh v polni delovni obveznosti in bodo te omejitve tudi nadzirali. To pa so predvsem policija, redarstvo in inšpekcija," je povedal. 

Včeraj sprejeti odlok bo sicer veljaven od 24. decembra do 4. januarja, pri tem pa Hojs poudarja, da bo vlada ta ukrep tehtala tudi prihodnji teden, a sam dvomi, da ga bo spreminjala. Še posebej je pri tem izpostavil prej omenjeno omejitev gibanja v nočnem času, ki velja med 21. in 6. uro. 

Kaj je treba povedati policistu?

Odlok namreč v času božiča od 24. decembra od 12. ure pa do 25. decembra do 20. ure ter na silvestrovo od 31. decembra od 12. ure pa do 1. januarja do 20. ure dovoljuje gibanje tudi med občinami in regijami brez omejitev. Državljani se bodo lahko takrat gibali tudi brez nameščene aplikacije #Ostanizdrav in tudi brez posebnega razloga. "Edino, kar morajo policistu oziroma tistemu, ki bi to kontroliral, povedati, je to, da se odpravljajo na obisk zasebne narave," je poudaril Hojs. 

V zasebnih prostorih se lahko zbere do šest odraslih (število otrok, mlajših od 15 let ni omejeno) iz največ dveh gospodinjstev. "Sam ne pričakujem, da bi v zvezi s tem prišlo do kakršnih koli zapletov. Stvari so relativno enostavne, tudi dovolj jasno pojasnjene. Verjamem, da bodo vsi, ki se bodo na zasebni obisk odpravili, to, kar je nekako napisano, zapovedano, tudi upoštevali," je dodal. Vlada svetuje vsem, ki se bodo na tak obisk odpravili, da se skušajo pred tem v čim večji meri samoizolirati. 

Vlada bo že danes popoldan razpravljala ali pa vsaj odločala o omejitvah, ki jih načrtuje na spremembo režima na mejah. Stroka je po Hojsovih besedah namreč že predlagala, da se začasno omeji vstop ljudi iz Velike Britanije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta