Tretji odmerek za starejše od 65 let, za mlajše od 30 pfizer. Včeraj umrli 35-letnik ni bil cepljen

Va
11.10.2021 09:47
Posvetovalna skupina za cepljenje, ki jo vodi Bojana Beović, je odsvetovala vektorska cepiva, razen če ga kdo izrecno želi. Priporočajo tudi, da se mlajše od 30 let cepi v glavnem s cepivom proizvajalca Pfizer. Priporočilom bo vlada sledila, minister Janez Poklukar poziva tudi k cepljenju proti gripi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Poklukar
Robert Balen

Vektorska cepiva samo še na izrecno željo

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ, ki jo vodi Bojana Beović, priporoča tretji odmerek za  starejše od 65 let. Prav tako odsvetujejo vektorska cepiva, razen če ga kdo izrecno želi, je na tiskovni konferenci vlade povedal minister Janez Poklukar. Priporočajo tudi, da se mlajše od 30 let cepi v glavnem s cepivom Pfizer. "Priporočilom skupine bomo sledili," je povedal Poklukar. Na ta način se sledi najvišjim varnostnim standardom, zagotavlja minister, oba z Beovićevo verjameta tudi, da bodo dodatni ukrepi in omejitve okrog cepiv pospešili zaupanje v cepljenje in s tem tudi precepljenost. V zimski čas moramo vstopiti s stabilnim in pripravljenim zdravstvenim sistemom. Cepljenje je najpomembnejši javnozdravstveni instrument v zgodovini, je ponovil minister, tega da posamični neželeni primeri ne smejo spremeniti.

Beovićeva je k temu dodala, da so bila nevektorka cepiva pravzaprav priporočena od vsega začetka, da pa se to priporočilo "glede na nedavno tragedijo, ki se je zgodila deklici Katji", očitno ni upoštevalo. Po ministrovih podatkih je bilo pri nas porabljenih pol milijona doz nevektorskih cepiv.

Minister o smrti necepljene mlajše osebe

Janez Poklukar
Robert Balen

Za poživitveno dozo pfizerja poslej ne bo več treba podpisati izjave o privolitvi. Kronični bolniki, starejši, nosečnice, otroci, ljudje z zelo povečano telesno težo pa tisti, ki na dnevni ravni prihajajo v stik z ljudmi ..., vse naštete pa minister za zdravje poziva na cepljenje proti gripi. Smejo se tudi hkrati cepiti tako proti virusu kot proti gripi. 

Prednosti cepljenja odtehtajo tveganja, ponavlja Poklukar, čeprav razume strah in negotovost ljudi v koronačasu. Vendar podatki o hospitalizacijah potrjujejo, da je cepljenje varno in učinkovito, je poudaril. Minister si želi, da pridemo čimprej v predkoronsko življenje. Za to pa ni druge poti kot visoka precepljenost, pravi, čemur pritrjujejo zgledi visokoprecepljenih držav, ki so lahko covidske omejitve že opustile.       

Poklukar ni zanikal podatka Sledilnika, da je včeraj za posledicami covida-19 umrl necepljeni 35-letnik. "Včerajšnja tragedija nam kaže, da virus ne izbira," se je odzval minister. Vsi smo podvrženi možnosti okužbe, pravi, vendar cepivo v zelo visokem odstotku ščiti pred težjim potekom.  

Včeraj 186 okužb, štirje ljudje so umrli  

V nedeljo so pri nas po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) potrdili 186 okužb.

Od 1012 testov PCR jih je bilo pozitivnih 186, to pomeni 18,4 odstotka. Naredili so še 5798 hitrih testov. 

V zadnjem dnevu so pri nas umrle štiri osebe. V bolnišnicah se zdravi 422 obolelih, 121 jih potrebuje intenzivno nego.    

Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh je 788. "Aktivnih", pozitivnih, je ta čas 11. 667.

V zadnjem tednu se je število hospitaliziranih bolnikov zaradi virusa zmanjšalo za devet, je povedal minister Poklukar. Zato je napovedal krčenje kapacitet  na navadnih oddelkih v UKC Ljubljana, v Celju in Novem mestu. Stanje na intenzivnih oddelkih pa se ni spremenilo in država na njih ohranja 131 postelj. Povprečna starost bolnikov na covid oddelkih je 70 let.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta