Tretjina zdravnikov na plačnem stropu

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
18.03.2019 16:54

V zdravniškem sindikatu zahtevajo izpolnitev stavkovnih zahtev, vlada odgovarja, da je rešitve mogoče doseči le v pogajalskem procesu z vsemi sindikati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin odpira plačno fronto?
Robert Balen

Potem ko so v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov (Fides) konec minulega delovnega tedna za svojega predsednika ponovno izvolili Konrada Kuštrina, je ta spomnil na še neuresničene zaveze iz stavkovnih sporazumov iz let 2016 in 2017. Med njimi je poleg ohranitve doseženih plačnih razredov ob razporeditvi na delovna mesta zdravnikov specialistov tudi zaveza, da se odpravi plačni strop za zdravnike, ki je zdaj določen pri 57. plačnem razredu. Slednji znese 3960 evrov bruto osnovne plače.
Ob tem je predsednik Fidesa pojasnil, da omenjenih stavkovnih zahtev ni mogoče uresničiti znotraj obstoječega enotnega plačnega sistema, in ponovil, da je treba zdravnike izločiti iz omenjenega plačnega sistema v javnem sektorju. Prava pot se jim zdi sklenitev nove kolektivne pogodbe, v katero bi vključili vse vladne zaveze iz obeh podpisanih sporazumov o začasni zamrznitvi stavkovnih aktivnosti. A vlada je doslej vselej zavračala izstop katerekoli poklicne skupine iz enotnega plačnega sistema. In tudi minister za javno upravo Rudi Medved je že ob ministrskem zaslišanju na vprašanje enega od poslancev, ali bodo v mandatu vlade Marjana Šarca zdravniki in policisti še del tega sistema, odvrnil: "Enotni plačni sistem v javnem sektorju za zdaj obstaja, ker bistveno boljše ali pa vsaj primerljive alternative temu plačnemu sistemu za zdaj nihče ni ponudil. To pomeni, da so del tega enotnega plačnega sistema seveda še naprej tudi zdravniki in policisti."
Z ministrstva za javno upravo pa so Fidesu pojasnili še, da je mogoče njihove zahteve iz stavkovnih sporazumov uresničiti le s spremembo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki bo predmet tokratnih pogajanj sindikatov in vlade, zato bo za vse rešitve potrebno soglasje večine sindikatov. Sindikat so še spomnili, da so se jim plače zaradi stavkovnega sporazuma v zadnjih dveh letih bistveno izboljšale. Če je bilo leta 2017, pred sporazumom, v 57., najvišji plačni razred za zdravnike uvrščenih 16,3 odstotka vseh zdravnikov, je bilo konec lanskega leta takih 32,8 odstotka oziroma 2348 od skupno 6628 zdravnikov. Njihova povprečna plača je v decembru znašala 5014 evrov bruto. V enakem obdobju se je število zdravnikov povišalo za 412, plače zdravnikov in zobozdravnikov pa so se v povprečju zvišale za 15,2 odstotka.
Na ministrstvu za javno upravo so še izračunali, da je bilo med majem in oktobrom lanskega leta 427 zdravnikov, katerih plača je ves čas med 1000 najvišjimi. Povprečna plača teh zdravnikov je 7800 evrov bruto, pri čemer so imeli mesečno v povprečju 71 nadur.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta