Trgovin ob nedeljah ne bi pogrešali, nedeljski nakupi so prej razvada kot potreba

Po opažanjih na današnjem nedeljskem terenu v Mariboru, Ljubljani in na Ravnah je v trgovinah manj kupcev kot pred epidemijo. Sobote so postale bolj namenjene za večje nabave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor: Kupci, s katerimi smo govorili, so se z zaprtjem trgovin ob nedeljah strinjali, čeprav so sami ta dan nakupovali. Razlog je bil pri vseh skorajda enak - ker lahko. 
Tadej Regent

Danes smo na terenu, pred pričakovano tretjo obravnavo novele zakona o trgovini v državnem zboru v prihajajočem tednu, na treh lokacijah - v Mariboru, Ljubljani in na Ravnah na Koroškem - med trgovci in kupci v različnih trgovinah preverjali, kako ocenjujejo predlog za zaprtje trgovin ob nedeljah, zakaj ljudje nakupujejo ob nedeljah in kakšne so njihove navade in ocene, če imajo trgovine ob nedeljah zaprta vrata. Nekateri s svojimi stališči nastopajo s polnim imenom in priimkom, drugi le z imenom, zlasti trgovke, ki jih z objavo celotne identitete ne izpostavljamo. Poslanci bodo glasovali o predlogu novele zakona o trgovini, po katerem bodo trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte. Izjeme bodo prodajalne do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, avtobusnih in železniških postajah, letališčih, v pristaniščih, namenjenih za javni promet, na mejnih prehodih in v bolnišnicah.

​Maribor: "Kaj pomaga prosta sreda...."
Danes opoldne smo opazili, da so parkirišča pred mariborskimi trgovinami vsaj napol prazna. "Z ženo greva na en obisk in sva prej še skočila v trgovino po stvari. Če bi bila trgovina zaprta, bi nakup opravila že dan prej. Tako da je to, da so v nedeljo trgovine odprte, podpiranje naše lenobe," je jasen upokojenec Srečko, ki ga jezi, zakaj se neprestano ukvarjamo s tem vprašanjem, saj smo se že na referendumu pred leti izrekli. Predvsem časovna stiska ob drugih dneh je v nedeljski prehrambni nakup poslala Mariborčana Zlatka, ki mu ustreza odprtje sedmi dan v tednu, "ampak bom tudi zdržal, če ne bodo, in bom nakupe opravil drug dan", je dejal. Med nakupom terasnih plošč smo v tehnični trgovini nagovorili Mariborčana Damijana z ženo. "Lahko so trgovine tudi zaprte, kar se naju tiče," je odgovoril, "nama pa zdaj zelo prav pride, saj med tednom nisva imela časa."
Trgovke v mestu ob Dravi ne opažajo več takšne gneče po ponovnem odprtju trgovin ob nedeljah, kot je bila pred pandemijo. "Ljudje pridejo po nakupih, vendar jih je manj. V nedeljo jih veliko kupuje kruh, mleko, meso ... Sobote so postale bolj namenjene za nakupovanje večjih nakupov," pripoveduje ena od trgovk v živilski trgovini v Mariboru. Pravi, da si sama, pa tudi kolegice, želi proste nedelje, ker "kaj mi pomaga prosta sreda, če partner dela, otroka pa sta v vrtcu in šoli". Sicer pa so te, s katerimi smo se pogovarjali, bile seznanjene z napovedanim glasovanjem o zaprtju trgovin ob nedeljah, tudi podpise so zbirale, a v tej trgovini je precej aktiven sindikat.

​Ljubljana: Trgovke niso vedele za načrtovano glasovanje
Pogled na večinoma prazne parkirne prostore ob največjem ljubljanskem nakupovalnem središču jasno priča, da je nedelja daleč najmanj obremenjen dan glede nakupovanja. Tudi večina trgovin je tam zaprta, vštevši skoraj vse manjše trgovine. Po drugi strani pa so bile na dan, ki je klical po gibanju v naravi, odprte vse športne trgovine in večina kupcev je v njih bolj pasla zijala in ubijala čas, kot se lotevala nujnih ali resnih nakupov. "Uprava želi, da ob nedeljah delamo. Sama bi bila raje danes doma," nam je povedala blagajničarka v eni od športnih trgovin, a ob tem je imela čas za krajši klepet, česar v drugih dneh ni toliko mogoče. Pravi, da si želi, da ima en dan v tednu prosto, da si lažje organizira svoje in družinsko življenje. Tega, da se bodo trgovine ob nedeljah zaprle, ne verjame, saj "denar na koncu vedno zmaga". Sicer pa sogovornica opaža, da so se od začetka epidemije nakupovalne navade spremenile, v trgovinah je nasploh manj kupcev.


Barbara, zaposlena v trgovini z obutvijo, prav tako dvomi, da bodo trgovine ob nedeljah zaprte. "Smo že bili na referendumu, pa se ni nič spremenilo," je dejala, ko se je v pogovor vključila nakupovalka, ki je pripomnila, da večina državljanov podpira zaprtje trgovin ob nedeljah, zato ne razume, da politika tako dolgo menca pri tem vprašanju. "Hvala, da ste na naši strani," se je odzvala trgovka Barbara. Prodajalka časopisov nam je povedala, da v nakupovalnem centru v zaprtem delu opaža največ upokojencev, kar se ji zdi še zlasti nelogično in presenetljivo, glede na to, da je to generacija, ki je zaradi epidemije koronavirusa najbolj na udaru. "Vse upokojence, ki v glavnem jamrajo, bi poslala v naravo ob nedeljah, ne pa sem," nam je povedala. ​Študent David, ki dela v eni od trgovinskih verig, pa nam je zaupal, da ob nedeljah rad dela, in če se bodo trgovine zaprle, si bo kot študent poiskal delo drugje. Iz številnih pogovorov v Ljubljani, predvsem s trgovkami, saj je poklic prodaje izrazito feminiziran, je posebno zbodlo v oči, da nobena ni bila seznanjena z zakonodajnim postopkom glede zaprtja trgovin ob nedeljah. Niti niso bile seznanjene, da je zakon pravzaprav tik pred sprejetjem. Kar pravzaprav vsaj v tem delu kaže na precej nizko sindikaliziranost v panogi, glede na to, da naj bi bili sindikati zbirali podpise zaposlenih in ponujali peticijo v podpis kupcem. Nobene sindikalne aktivnosti nismo zaznali. Da se za zaposlene v trgovini bori stranka Levica, trgovkam tudi ni bilo znano.

Mercator Ravne: Ob nedeljah je različno obiskan, odvisno od tedna; vseeno pa je kupcev v več trgovinah na ta dan manj kot pred epidemijo. 
Petra Lesjak Tušek


​Ravne na Koroškem: Za večji nakup so primerne tudi sobote
Preverili smo tudi utrip pri ravenskem Mercatorju. Prav zgodaj ob odprtju ni bil oblegan, kasneje, v uri, dveh, pa so se kupci začeli postopno nabirati, podobno kot pri bližnjem Lidlu na drugi strani ceste. Trgovci, ki so bili v službi, so tako nedeljsko službo lahko začeli dokaj mirno in v postopnem stopnjevanju storitev - so pa njihove delovne nedelje povsem različne, od bolj do manj napornih glede na obisk, povsem odvisno je od posameznega tedna oziroma dneva. Ni torej točnih pravil glede števila kupcev oziroma prometa, ki ga lahko pričakujejo posamezno nedeljo. Za marsikoga je nedeljski obisk ravenskega trgovskega centra povezan tudi z ritualom klepeta in druženja ob kavi, sploh zdaj, ko so dnevi še lepi in lahko posedijo na vrtu ter so s tem nedvomno tudi manj izpostavljeni tveganju okužbe s koronavirusom. Maske pa so kupci, ki smo jih srečali, ob vstopu v prodajalno dosledno uporabljali.
Roman Krivograd, ki je sam obrtnik na Ravnah in deluje v bližini Mercatorja, kamor je to nedeljo šel po manjši nakup, je dejal, da podpira zaprtje trgovin ob nedeljah, saj ocenjuje, da lahko večje nakupe opravimo že ob sobotah. Sam je danes skočil v trgovino, ker je ravno v njihovi čistilnici delal in je vmes imel čas, da nakupi potrebno. Še nekateri drugi so izpostavljali, da bi šlo brez nedeljskih nabav, a da zdaj bolj nakupujejo iz navade, ki bi jo lahko tudi opustili, če ponudbe v nedeljo ne bi bilo. Redkejša med tistimi, ki smo jih ujeli v pomenkovanjih, so bila stališča, da naj bodo trgovine ob nedeljah odprte, a pri tem tudi delavci v trgovini ustrezno in bolje plačani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta