Trgovinska zbornica vlado poziva k odprtju prodajaln: Napovedujejo nova odpuščanja, pravijo, da smo edina članica EU, ki ...

STA, A.L.
12.11.2020 11:03

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) vlado poziva k odprtju prodajaln, ki so skladno z ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa še vedno zaprte. Prepričani so, da razlogov za podaljšanje zaprtja ni, ob čemer izpostavljajo, da je možnost prenosa okužbe v trgovini majhna. Medtem pa nastaja ogromna gospodarska škoda, opozarjajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Škode, ki nastaja zaradi zaprtja trgovin, po navedbah zbornice ne bodo mogli nadomestiti niti ukrepi, zajeti v predlaganem šestem protikoronskem paketu ukrepov.

"Trgovinska dejavnost je, tako kot celotno gospodarstvo, pred izjemno težko preizkušnjo, zato vlado znova pozivamo, naj skrbno pretehta realno tveganje za prenos okužbe pri opravljanju te dejavnosti, ter ob ugotovitvi, da je ta majhna, sprejme odločitev o nadaljevanju sproščanja opravljanja trgovinske dejavnosti in odprtju prodajaln," so zapisali na zbornici.

Ob tem so navedli, da je že v samih gradivih vlade navedeno, da je možnost prenosa okužbe s covidom-19 v trgovini majhna, razlog za to pa zbornica pripisuje temu, da trgovci dosledno upoštevajo vsa navodila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Napovedujejo se tudi nova odpuščanja

"Trgovci dosledno izvajajo in nadzorujejo omejeno število ljudi v trgovini, redno razkužujejo prodajalne in vzdržujejo omejen stik med prodajalci in kupci. Zaradi vsega tega prenosa okužb v prodajalnah ni zaznati," so zapisali. Pojasnili so tudi, da so se tisti, ki so se okužili s koronavirusom in so zaposleni v trgovini, okužili zunaj službe.

Kljub nizki verjetnosti prenosa okužbe so po opozorilih zbornice še vedno zaprte mnoge prodajalne, ki ponujajo različne blagovne skupine, med drugim tekstil, obutev, športno opremo, usnjeno galanterijo, darila, kozmetiko, preproge... Po oceni TZS te predstavljajo približno 30 odstotkov prihodkov v trgovinski dejavnosti.

Predsednica zbornice Mariča Lah razmišljanja vlade, ki želi spet zapreti prodajalne, ne razume. "Pogoji odprtja prodajaln v smislu zajezitve covida-19 so se bistveno zaostrili in trgovci striktno izvajamo vse predpisane ukrepe za zajezitev širjenja okužb. V primerjavi z drugimi državami EU je Slovenija praktično edina članica s tako strogimi omejitvenimi ukrepi na področju trgovine na celotnem območju države," je poudarila.

Ob tem so v TZS izpostavili, da zadnji podatki iz evidence zavoda za zaposlovanje o registriranih brezposelnih osebah v obdobju od januarja do oktobra kažejo, da je bila v evidenco registriranih brezposelnih prijavljena 9101 oseba iz trgovinske dejavnosti, med temi osebami pa je tudi več kot 4000 prodajalcev. Napovedujejo se tudi nova odpuščanja, so opozorili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta