Tridimenzionalna zebra za varno pot čez cesto

16.09.2021 06:00
Ko se voznik približuje zebri, ima občutek, da je narisano geometrijsko telo cestna ovira
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
3D-zebra pred OŠ Ljudski vrt na Ptuju, kjer so predstavili projekt Varno ima vedno prav. 
Hojka BERLIČ

Na Ptuju so pred dnevi namesto zebre na prehodu za pešce, kakršnih smo vajeni, narisali tridimenzionalno. Ko se ji voznik približuje, ima občutek, da je narisano geometrijsko telo cestna ovira. 3D-zebra je nastala v sklopu projekta Varno ima vedno prav, na pobudo zavarovalnice Generali, s podporo zavoda Varna pot, k sodelovanju pa so povabili tudi občine.

Pot je bila tokrat obratna

"Največkrat je tako, da želimo nevladne organizacije, ki delamo na področju varnosti v cestnem prometu, s svojimi vzgojnimi oziroma preventivnimi projekti nagovoriti družbeno odgovorna podjetja, da nas podprejo, da mi lahko opravljamo svoje poslanstvo. V tem primeru je bila pot obratna, Svetlana Almaš in Vanja Hrovat iz zavarovalnice Generali sta poiskali nas. Z veseljem smo se odzvali povabilu k sodelovanju pri projektu. Odločili smo se združiti moči in prispevati k bolj umirjenemu prometu ter večji vidljivosti najobčutljivejših udeležencev v prometu ter tako prispevati k zmanjšanju števila prometnih nesreč na območjih umirjenega prometa na bolj inovativen način, s 3D-zebrami," pravi Robert Štaba, predsednik zavoda Varna pot.

V zavodu opozarjajo, da smo v Sloveniji še vedno priča (pre)mnogim prometnim nesrečam, v katerih so udeleženi najbolj ranljivi udeleženci v prometu, kot so otroci, invalidi, starejši, pešci, kolesarji ter tisti na rolerjih in skirojih. Prav ta skupina predstavlja skoraj polovico vseh smrtnih žrtev v prometu. V letu 2020 je umrlo 39 ranljivih udeležencev cestnega prometa, kar je 49 odstotkov vseh umrlih. Te številke so k ukrepanju spodbudile tudi zavarovalnico Generali, kjer želijo kot pravi vseživljenjski partner za varnost zavarovancev poskrbeti v vseh situacijah.

Vizija nič mrtvih

"Zato pozdravljam potezo zavarovalnice Generali, ki kot družbeno odgovorno podjetje želi doma, v Sloveniji, prispevati k zmanjšanju prometnih nesreč in njenih posledic. V zavodu se zavedamo, da v Sloveniji namestitev 3D-zeber ne bo sistemska rešitev. S takšno zebro želimo le opozoriti na perečo problematiko in spodbuditi župane, da v bližini vrtcev in šol oziroma spalnih naselij prehajajo na prijazen insfrastrukturni način, ki zavaruje najšibkejše. Želimo si, da bi v kar največ občinah namestili 3D-zebre in tako poskrbeli za prometno bolj varna okolja," dodaja Štaba.

Na vprašanje, zakaj so med prvimi s 3D zebro uredili na Ptuju, v Velenju in Ljubljani, Štaba odgovarja: "Ljubljana in Velenje zato, ker sta prvi podpisnici Vizije nič, Ptuj pa, ker ima daleč najboljše dolgoročne sistemske ukrepe na področju zagotavljanja Vizije nič. Na Ptuju so lahko vzor vsem v Sloveniji, saj so s tem začeli, še preden je bila sprejeta Vizija nič mrtvih na naših cestah. Če bomo s tem projektom spodbudili k lastnemu prispevku zagotavljanja Vizije nič tudi posameznike, bomo v zavodu Varna pot tega zelo veseli."

"Slovenija je čudovita majhna država, s samo nekaj več kot dvema milijonoma ljudi, tako da bi bili lahko ena najbolj varnih evropskih držav. Želimo ostati aktivni udeleženci v kreativni politiki zmanjševanja števila prometnih nesreč in njenih posledic skupaj z vladnimi in nevladnimi organizacijami," dodaja Štaba.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta