Trohovo civilno združenje se je pritožilo na rezultate referendumov

STA, Va
20.12.2022 13:57

Kaže, da se bo uveljavitev zakonskih novel, ki so dobile podporo na referendumskem glasovanju konec novembra, zavlekla.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Na vrhovnem sodišču so do izteka roka prejeli eno pritožbo na poročila Državne volilne komisije (DVK) o izidih novembrskih referendumov o zakonih o RTV Slovenija, o vladi in o dolgotrajni oskrbi, so sporočili s sodišča. Pritožba, ki so jo vložili Osveščeni prebivalci Slovenije (to je civilno združenje Ladislava Trohe  in somišljenikov), se nanaša na vse tri referendume.

Troha je za Slovensko tiskovno agencijo vložitev pritožbe potrdil in povedal, da so se v splošnem pritožili na postopek izvedbe referendumov in volitev. Volilne komisije sporočajo volilno udeležbo dopoldan in do 16. ure, ne sporočajo pa volilne udeležbe do 19. ure. Troha sklepa, da volilne komisije volilne udeležbe ne ugotavljajo iz imenikov, ampak iz preštetih glasovnic, ob tem sumi, da to počnejo z namenom, da se v volilne skrinjice dodajajo vnaprej obkrožene glasovnice, je povedal. Zato vrhovnemu sodišču predlaga revizijo referendumskega izida na način, da posebna komisija, sestavljena iz sodnikov in predstavnikov organizatorjev referendumske kampanje, prešteje vse glasovnice in to številko primerja s številom volilnih udeležencev, zabeleženih v volilnem imeniku.

DVK je poročila o izidih treh referendumov sprejela prejšnji četrtek. Zoper poročilo je lahko vsak volivec, ki je glasoval na referendumu, v treh dneh vložil pritožbo na vrhovno sodišče, ki o tem odloči v 30 dneh. Zoper odločitev vrhovnega sodišča pa pritožba ni dovoljena.

Poročilo o izidu referendumov tako še ni pravnomočno. Nadaljnja časovnica bo odvisna od tega, ali bo vrhovno sodišče o pritožbi odločilo takoj ali šele po praznikih.

Uveljavitev zakonskih novel bi se lahko torej kljub temu, da je DVK skrajšala rok za sprejem poročil o izidu glasovanja in ni čakala na podatke o številu umrlih volivcev, zavleče v prihodnje leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta