Tudi duševno zdravje zaposlenih je v teh časih ogroženo. Kaj pa je pokazala raziskava?

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
15.09.2020 00:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Projekt naprej - duševno zdravje zaposlenih, sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega socialnega sklada.
Projekt Naprej

Medosebni odnosi na delovnem mestu so neizogiben del našega delovnega življenja. Vsaka delovna organizacija ima svojo strukturo in opredeljene odnose, ki določajo, katero delo bo opravljeno individualno, katero skupinsko ter kdo bo komu podajal navodila. Prav tako vsaka organizacija vzpostavi svojo kulturo komuniciranja, ki se nanaša na vrednote in organizacijsko klimo ter predstavlja temelj za kvalitetno gradnjo in ohranjanje medosebnih odnosov.

Raziskave so pokazale, da je slaba komunikacija in nesodelovanje v organizaciji lahko pomemben dejavnik za nastanek težav v duševnem zdravju. Boljše duševno zdravje in manj bolezenskih težav prinaša večjo motiviranost zaposlenih ter izboljšuje medsebojne odnose na delovnih mestih. Motivirati zaposlene, da sami prevzamejo skrb za lastno zdravje, je tudi naloga delodajalcev, ki pa jih je treba ozavestiti in opolnomočiti v tej smeri.

Tako je  v okviru projekta »Celovita psihosocialna podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile (NAPREJ) – Zdravo in aktivno v prihodnost!«, več kot 11.000 zaposlenim iz vključenih pilotskih podjetij s sedežem v Kohezijski regiji Vzhodna Slovenija na voljo stalna in brezplačna psihološka pomoč. Zaposlene preko okrožnic, plakatov, člankov in podobno osveščamo o tem, kako pomembno je poleg telesnega zdravja skrbeti tudi za duševno zdravje ter v primeru težav pravočasno poiskati ustrezno pomoč. Prav tako za zaposlene in vodstvene kadre izvajamo različna izobraževanja s področja obvladovanja stresa, komunikacije, vodenja, …

Namen vseh teh aktivnosti je ohranjanje in krepitev duševnega zdravja zaposlenih pa tudi izboljšanje medosebnih odnosov tako pri delu kot v zasebnem življenju, saj imajo le-ti zelo velik vpliv na posameznikovo počutje in zavzetost pri delu. V času COVID-19 je še toliko bolj pomembno, da skrbimo za dobre medosebne odnose. Socialno distanciranje tako pri delu kot v zasebnem življenju lahko negativno vpliva na naše duševno zdravje, zato tudi v teh negotovih poskrbimo za ohranjanje stika s sodelavci in bližnjimi. Današnja informacijsko-komunikacijska tehnologija nam ponuja številne možnosti za komunikacijo brez osebnega stika in posledično za ohranjanje medosebnih odnosov. 

Več o projektu, ki poteka že od leta 2018, in o aktualnih vsebinah s področja duševnega zdravja lahko preberete na naslednji povezavi www.naprej.eu.

naprej duševno zdravje 
Projekt Naprej

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.