Tudi na mariborski upravni enoti bodo stavkali vsak delovni dan do preklica

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
14.05.2024 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlada želi močno omejiti stavko zaposlenih na upravnih enotah.
Andrej Petelinšek

"Od vlade nismo dobili nobene takšne ponudbe, zaradi katere bi lahko zamrznili stavko," pravi Dragan Stanković, predsednik Konference sindikatov upravnih enot in Sindikata delavcev upravne enote Ljubljana, sektorja za upravne notranje zadeve. Tako bodo zaposleni na 39 upravnih enotah od skupno 58 od srede naprej stavkali do preklica, na upravni enoti v Kranju pa so se odločili za enotedensko stavko.

Stavkali bodo na upravnih enotah Maribor, Ljubljana, Murska Sobota, Lendava, Gornja Radgona, Ormož, Pesnica, Ruše, Ptuj, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Celje, Žalec, Šentjur pri Celju, Šmarje pri Jelšah, Litija, Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi, Domžale, Kamnik, Koper, Kočevje, Postojna, Metlika, Logatec, Trebnje, Krško, Novo mesto, Radovljica, Kranj, Izola, Brežice, Tržič, Ilirska Bistrica, Idrija in Sevnica.

Katere nujne naloge bodo morali stavkajoči opravljati v času stavke, bodo načelnice in načelniki dokončno potrdili danes, a kot izhaja iz seznama priporočil, ki so jim ga posredovali iz ministrstva za javno upravo, "bomo morali opravljati vse naloge, ki jih opravljamo, ko ne stavkamo. To je oviranje stavke," je za Večer dejal Stanković. Kako se bodo na tak vladni ukrep odzvali, je še stvar presoje.

Stavkajoči zahtevajo, da se jim plače dvignejo za sedem plačnih razredov oziroma dobrih 28 odstotkov, izenačitev nazivov na upravnih enotah z nazivi, ki jih imajo uradniki na ministrstvih, dodatek za gotovinsko poslovanje in dodatno zaposlovanje. Poleg tega so sindikati v stavkovnih pogajanjih zahtevali dodatek, podoben delovni uspešnosti za povečan obseg po vzoru najslabše plačanih zaposlenih iz plačne skupine J v zdravstvu in socialnem varstvu. Ti od lanskega januarja po sklepu vlade v okviru posebnega vladnega projekta prejemajo do 150 evrov bruto mesečno. Za zdaj je predvideno, da naj bi dodatek prejemali do konca leta, v primeru, da plačna reforma ne bo uveljavljena z januarjem 2025, tudi dlje. Stanković pravi, da jim je omenjeni dodatek - sami so zahtevali mesečno 300 evrov bruto, obljubil finančni minister Klemen Boštjančič lani decembra, ko je opravljal tudi naloge ministra za javno upravo, zdaj pa je vlada pripravljena ta dodatek izplačati zgolj le najbolj obremenjenim, ki delajo na zadevah s področja tujcev in okolja, je dejal sindikalist.

Vlada je sicer tako kot zdravnikom, sodnikom in tožilcem tudi sindikalnim predstavnikom zaposlenih na UE povedala, da nihče ne more dobiti višjih plač pred drugimi in jih nenehno vabi na stebrna pogajanja.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta