Tudi Nejc Krevs se poslavlja od voditeljskega položaja

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
25.09.2023 13:54

Mediji so o Nejcu Krevsu veliko pisali maja 2021, ko je programski svet seznanil z domnevno cenzuro oziroma pritiskih glede objave pogovora z izraelskim veleposlanikom za Slovenijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nejc Krevs
Adrijan Pregelj/RTVS

Potem ko smo poročali, da Dnevnika oziroma Odmevov ne bosta več vodila Valentina Plaskan oziroma Luka Svetina, je podobna usoda sedaj doletela še enega voditelja informativnih oddaj, ki je nase opozoril v času, ko je našo največjo medijsko hišo vodil Andrej Grah Whatmough s svojo ekipo. Dnevnika v prihodnje namreč ne bo več vodil Nejc Krevs

"Edino pojasnilo, ki sem ga dobil, je, da bodo po novem vpeljali starejše in bolj izkušene kadre tako v ekipo Dnevnika kot Odmeve," je za N1 povedal Krevs in dodal, da mu je vršila dolžnosti odgovorne urednice informativnega programa Polona Fijavž ponudila vodenje Prvega dnevnika, Jutranjih poročil in oddaje Politično.  

Valentina Plaskan, Luka Svetina, Igor Pirkovič ... Katere zamenjave so že izpeljali na Televiziji Slovenija?

Spomnimo, mediji so o Nejcu Krevsu veliko pisali maja 2021, ko je programski svet seznanil z domnevno cenzuro oziroma pritiskih glede objave pogovora z izraelskim veleposlanikom za Slovenijo. Tedaj je bila odgovorna urednica informativnega programa Manica Janežič Ambrožič, ki bi jo nekateri v Kolodvorski sedaj radi videli na voditeljskem položaju Dnevnika, medtem ko je Odmeve urejal pa Valentin Areh. Pismo Nejca Krevsa je tedaj sovpadalo s pritiski svetnikov blizu Janševe koalicije na Manico Janežič Ambrožič, ki je nekaj mesecev kasneje tudi odstopila z mesta odgovorne urednice. 

Takratna varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev na javnem servisu Ilinka Todorovski (sedaj je članica sveta javnega zavoda) je o zadevi pripravila tudi poročilo, v njem pa zapisala mnenje in priporočilo. Po njenem mnenju v konkretnem primeru ni bilo mogoče govoriti o cenzuri. "Prvič zato, ker javnosti ni bila prikrita nobena pomembna informacija o poteku konflikta na Bližnjem vzhodu, drugič zato, ker je pristojna odgovorna urednica svojo odločitev o zadržanju objave v obliki, kot je bila pripravljena, novinarju pojasnila in utemeljila s poklicnim argumentom celovitosti, tretjič zato, ker v avtorski prispevek ni bilo poseženo od zunaj na način, da bi bila vsebina spremenjena, in četrtič zato, ker je bila informacija, ki jo je pridobil novinar, to je stališče izraelskega diplomata, javnosti tudi posredovana, in sicer najprej že isti večer, v Odmevih, 14. 5. 2021, v obliki izjave in z navedbo vira, nato pa še v celovitem prispevku 26. 5. 2021," je tedaj med drugim zapisala Ilinka Todorovski.

Varuhinja Ilinka Todorovski objavila mnenje glede domnevne cenzure v informativnem programu Televizije Slovenija

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta