Tudi pes lahko trpi za alergijo

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
08.05.2020 06:00

Čas pandemije lahko izkoristite za premislek, katera hrana je najprimernejša za vašega štirinožnega ljubljenčka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ustrezno vrsto hrane za svojega psa najde vsak skrbnik sam.
Shutterstock

V času, ko smo večinoma doma, ne posvečamo več pozornosti zgolj družinskim članom, temveč tudi hišnim ljubljenčkom. Tako lahko dneve izkoristimo za premislek, ali jim zagotavljamo kar najboljšo nego in oskrbo. Prehrana namreč zelo vpliva na njihovo zdravje in vitalnost, s tem pa se znižajo tudi stroški veterinarske oskrbe. Žal se modernim civilizacijskim boleznim niti štirinožci ne morejo izogniti. Vedno več psov trpi zaradi alergij ali ne prenaša nekaterih sestavin hrane, ki jim je namenjena. Znaki alergij so težave z želodcem in prebavili, izpadajoča dlaka brez leska, srbečica, ekcemi in izpuščaji. Postopek za določitev povzročitelja alergije je dolgotrajen, saj se mora pes strogo držati tako imenovane eliminacijske diete in opraviti različne teste. Skrbnika pa to poleg časa in živcev stane tudi kar nekaj denarja.

Žito lahko povzroča alergije

Še preden se pojavijo alergije in intolerance, je zato treba biti pri izbiri hrane za psa pozoren na sestavine v njej. Pogosti sprožilci alergij so razne vrste žita, zato vedno več proizvajalcev ponuja pasjo hrano brez dodanih žit. Ustrezno vrsto hrane za svojega psa najde vsak skrbnik sam. Pametno pa je, da pred nakupom prebere tudi drobni tisk, v katerem so navedeni vse sestavine in deleži hranil. Posebno tiste vrste, ki jih imajo psi običajno najraje, lahko vsebujejo dodane sladkorje in ojačevalce okusa, ki ne veljajo za zdravo prehrano.

Zlasti pri učenju novih veščin si pes za sodelovanje zasluži nagrado. 
Shutterstock

Priboljški niso zgolj nagrada

Tako kot si ljudje radi privoščimo posladek zunaj obrokov, ga mnogo skrbnikov privošči tudi svojemu psu. Da pa mu z razvajanjem ne bi preveč škodili, je treba posegati po priboljških, ki vsebujejo večinoma zdrave sestavine. Človeška hrana je namreč za psa pogosto premastna, preslana ali presladka, nekatere vrste pa so zanj preprosto strupene, denimo čokolada, grozdje, rozine, čebula in česen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta