Tujim kandidatom za študij medicine uspelo

Ana Lah Ana Lah
09.09.2021 09:10
Kandidatom za študij medicine je uspelo. Ljubljanska univerza je priznala, da pogojev ni mogoče spreminjati naknadno. Odločitvi ljubljanske bo sledila tudi mariborska.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Medicinska fakulteta v Ljubljani
Robert Balen

Kandidati za študij medicine, ki izhajajo iz republik bivše Jugoslavije in sta jim mariborska in ljubljanska medicinska fakulteta zavrnili vpis, saj sta sprejeli le Slovence brez slovenskega državljanstva, so se organizirali in po poslanih pritožbah le uspeli. Po tem, ko smo zjutraj poročali, da na ljubljanski univerzi zadevo spet preučujejo, so nekateri kandidati že prejeli odgovor, ki jim je naklonjen. Odzval se je tudi rektor mariborske univerze in zatrdil, da bodo sprejeli tujce, ki izpolnjujejo pogoje. 

Pritožbe obravnava univerza, fakulteta jih bo spoštovala

"Novo tolmačenje pravil, po katerem bi bila Slovencem brez slovenskega državljanstva namenjena vsa razpisana mesta, pomeni nedopustno spreminjanje pravil sredi prijavno-sprejemnega postopka in je tudi v nasprotju z dosedanjo večletno ustaljeno prakso. Neutemeljeno drugačno razvrščanje kandidatov UL MF od kandidatov drugih članic UL pomeni zato nedopustno neenako obravnavo in s tem neustavno diskriminacijo," piše v odgovoru na pritožbo, ki so jo nekateri študenti že prejeli. Ker so pritožbe kandidati za študij medicine pošiljali v različnih dneh, vsi še niso prejeli odgovora, a glede na obrazložitev je videti, da bo ugodeno vsem pritožbam.

Tujih kandidatov, ki izpolnjujejo pogoje za sprejem v študijski program ljubljanski medicinski fakulteti, je 44. Sprejem v študijski program jim bo omogočen ne glede na to ali so se pritožili ali ne. "V skladu z načelom enakosti je namreč treba vse kandidate v enakem položaju enako obravnavati. V prihodnje bodo morali biti vpisni pogoji bolj natančno določeni," so pojasnili z Univerze v Ljubljani. Z Univerze v Mariboru pojasnjujejo, da bodo za tuje študente, ki so se prijavili na študij splošne in dentalne medicine, ponovno izpeljali izbirni postopek, v okviru katerega bodo na dve vpisni mesti vpisali najboljša prijavljena kandidata in vse ostale kandidate, ki dosegajo enako število točk.

Z Medicinske univerze v Ljubljani so odgovorili, da vse bodoče in obstoječe študente obravnavajo enako in ne diskriminatorno na osnovi njihove narodnosti. Poudarili so, da so kapacitete za zagotavljanje pouka na ljubljanski fakulteti tudi zaradi zahteve Vlade RS po povečanju vpisnih mest na meji zmogljivosti infrastrukture ter zagotavljanja kadra. "V okviru zakonskih možnosti in v skladi z veljavnim pravilnikom ter v sled okoliščin, ki izhajajo iz povečanega števila vpisnih mest za redne študente iz 165 na 205 mest, sprejela sklep o omejitvi vpisa z uveljavitvijo prednost kandidatom pri razvrščanju, ki so Slovenci brez slovenskega državljanstva, saj jim je namenjena najmanj polovica razpisanih mest. S tem smo odstopili od dolgoletne prakse, ko se ja na razpisano eno mesto prijavilo bistveno več kandidatov in je UL MF vpisala 20 in več kandidatov. Razumemo tudi, da so se kandidati, ki so bili na razpisu neuspešni, pritožili. Pritožbe obravnava ustrezni organ na univerzi in odločitev bomo spoštovali," odgovarjajo z Medicinske fakultete v Ljubljani.

Za kakovosten študij nujne prostorske in kadrovske zmožnosti

Trditve in obtožbe, ki se pojavljajo v medijih in socialnih omrežjih o diskriminatorni obravnavi kandidatov iz držav ne čanic Evropske unije, so na fakulteti označili kot zavajajoče in žaljive. "Naša fakulteta je mednarodno odprta inštitucija, kjer vsako leto gostimo in omogočimo študij veliko število študentov tako iz držav Evropske unije  kot držav nečlanic in v svojem delovanju nikoli nismo študentov obravnavali na osnovi njihove narodnosti ali države iz katere izhajajo. Pri vpisu študentov v študijske programe moramo kot odgovorna inštitucija v prvi vrsti skrbeti za to, da vpisanim študentov omogočimo kakovosten študij, zaradi česar ne moremo vpisati več kandidatov v študijske programe kot nam to omogočajo prostorske, kadrovske zmožnosti in kapacitete učnih bolnišnic in zavodov za klinično usposabljanje," so zapisali v pisnem odgovoru. 

Dodali so, da se zavedajo pomanjkanja zdravnikov v Sloveniji in stremijo k temu, da bodo v prihodnosti lahko zagotavljali čim več vpisnih mest za bodoče zdravnike in primerno infrastrukturo za njihov študij. "Zaradi tega posebno pozornost namenjamo tudi investicijam v nove kadre ter v izgradnjo prepotrebnih novih prostorov. Upamo, da bomo na tak način v prihodnosti omogočili študij medicine bistveno večjemu številu študentov iz Slovenije in tujine," so še dodali. 

Mariborska univerza bo sledila ljubljanski 

Odločitvi ljubljanske univerze bodo sledili tudi na mariborski, je za Večer zatrdil tudi rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič. "Mi smo tako odreagiriali kot smo, ker bi sicer morali vpisati dodatnih nekaj deset študentov, saj imajo vsi študentje enako število točk in ni možnosti, da bi izbrali le del. To bi pomenilo, da bi morali vpisati več kot 40 študentov -  to je skoraj več kot polovica populacije. Zdaj, ko je Univerza v Ljubljani odločila, da bo omogočila vpis tujim študentom kot vsako leto, bomo tako naredili tudi mi, saj ne bo gravitiranja na našo univerzo in se bo število študentov porazdelilo. Pritožbe študentov bomo obravnavali in poiskali možnost vpisa za tiste, ki se bodo želeli vpisati na mariborsko univerzo in izpolnjujejo pogoje," je dejal Kačič. 

Na naše vprašanje, kako bodo reševali morebitne prosotrske in kadrovske probleme, Kačič odgovarja: "Vse je odvisno od tega, koliko študentov se bo dejansko vpisalo. Tega v vpisnem postopku še ne vemo, računamo pa, da bo podobno kot lansko leto in v tem primeru bo to za našo medicinsko fakulteto izvedljivo." In kako bodo naslednje leto preprečili takšen zaplet? "V vpisnih pogojih bomo upoštevali to možnost in razpisali razpis tako, da bo jasno, kako se bo to tudi izvedlo," odgovarja rektor mariborske univerze. 

Univerze morajo ostati avtonomne

Hana Radilovič iz Gibanja za dostojno delo in socialno družbo: "V gibanju smo jim na neki točki svetovalii, da se naj obrnejo na Zagovornika načela enakosti, ker so naše pravne svetovalke ugotovile, da je verjetno šlo res za diskriminiacijo. Ko smo se prirpavljali, da bi to naredili, si je ljubljanska univerza premislila oziroma je rektor Igor Papič vzel stvari v svoje roke in označil ravnanje medicinskih fakultet kot nedopustno. Očitno je zalegel tudi medijski pritisk in poslane argumentirane pritožbe. Je pa zdaj vprašanje, če bo medicinska fakulteta od vlade dobila sredstva in kadre glede na to, da je vlada tista, ki je spravila fakulteto v neugoden položaj in zvišala vpis za državljane EU in državljane Slovenije. Fakulteta je tako morala nekje rezati in odločila se je za tiste, za katere je mislila, da bo jih najlažje odsloviti.  A to se očitno ni izkazalo za tako lahko nalogo. Ti dijaki so se izkazali za take borce, da sploh ne moremo verjeti."

Gre za dijake, ki so v še bolj ranljivem položaju kot so dijaki in študentje v Sloveniji. "Očitno so dali od sebe toliko več in izkazalo se je , da se splača izpostaviti, če imaš dovolj predansoti, sreče in mnenje prava ali javnosti na svoji strani. Bili so osredotočeni na problem, odlično organizirani in uspelo je," je še izpostavila Radilovičeva. 

"Majhne zmage se da doseči, a samo, če so ljudje aktivni in se borijo za svoje pravice in seveda če smo združeni in jim pomagamo tisit, ki imamo vzvode za to. Mlade je treba opogumit za tisto, kar jim pripada," je komentirala predsednica Sindikata Maldi plus Tea Jarc. Jarčeva je ob tem še opozorila na pomen avtonomnosti univerz. "Univerze ne smejo biti podvržene vsakokratni politični volji, ampak morajo biti avtonomne. Prav v tem primeru se avtonomnost kaže kot izjemno pozitivna, saj je veliko akademikov in profesorjev, dekanov že izrazilo podporo študentov in upamo, da jo bodo lahko tudi uveljavljali z možnostmi, ki jih imajo," je še izpostavila. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta