Turistični bon bo treba v celoti porabiti pri enem ponudniku storitve, prenosljiv bo do drugega kolena družinskih vezi

Miha Raičevič Miha Raičevič
20.05.2020 15:39

Turizem bo v začetni fazi zagona potreboval pomoč države, je danes na novinarski konferenci povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Natalija Jurše

Tako je vlada v predlogu tretjega protikoronskega zakona predvidela tudi turistične bone oziroma vavčerje, ki jih bodo dobili vsi državljani, je povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Mlajši od 18 let bodo prejeli za 50 evrov bonov, starejši pa za 200 evrov. Z njimi bodo lahko plačevali storitve, ki se nanašajo na nastanitve in nastanitve z zajtrkom, ki jih nudijo hoteli, počitniški domovi, kampi, turistične kmetije in vsi ostali udobni nastanitveni obrati za kratkotrajno bivanje.
Bon bo moral državljan izkoristiti pri enem ponudniku storitve. Rezervacijo bo lahko opravil kjer koli, a z bonom jo bo moral plačati jo bo moral direktno ponudniku storitve.
Boni bodo izdani v elektronski obliki, predvidoma od 1. junija dalje. Državljani jih bodo uveljavljali pri ponudniku storitev skozi davčno številko, če bo zakon sprejet, je povedal Počivalšek. Na vprašanje, ali bodo morali ljudje v primeru polpenziona strošek večerje pokriti sami, pa je minister odgovoril, da bodo morali turisti kosilo in večerjo bodo morali plačati iz svojega žepa. Bon bodo lahko državljani unovčili do 31. decembra, Furs pa bo v osmih dneh od predložitve bona povrnil znesek ponudniku storitve. Višina državne pomoči je ocenjena na 345 milijonov evrov, pri čemer Počivalšek poudarja multiplikativni učinek oziroma dodatno potrošnjo v turizmu, ki jo bodo izvajali dopustniki.
Boni bodo prenosljivi do drugega sorodstvenega kolena. Babica bo tako lahko dala bon vnuku, sestra bratu, so poročali na TV Slovenija.
Vodja svetovalne skupine vlade, ki je pomagala pripraviti tretji protikoronski zakon, Matej Lahovnik pričakuje, da bodo prebivalci potrošili vsaj polovico vseh bonov in tako ustvarili pet milijonov nočitev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta