Vladni ukrepi za izhod iz krize: Turizmu pomoč, a v manjšem obsegu

Srečko Klapš Srečko Klapš
19.05.2020 22:10

Čakanje na delo doma le še junija in le za turistično panogo? Ta opozarja na izgubo 20 tisoč delovnih mest. Pomoč tudi avtoprevoznikom, vinarjem in žičničarjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Vlada je razpravljala o tretjem svežnju protikoronskih ukrepov, katerih rdeča nit je subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, ki naj bi že z junijem nadomestil državno financiranje čakanja na delo doma. Spomnimo, da bodo lahko ta ukrep koristili delodajalci, ki vsaj desetim odstotkom zaposlenih ne bodo mogli zagotavljati 90 odstotkov dela. Subvencionirano naj bi bilo delo zaposlenih, skrajšano na dvajset do pet ur tedensko, subvencije, ki naj bi jih bilo mogoče koristiti največ pet mesecev, pa bi znašale od 448,52 do 112,13 evra. Ta ukrep bo veljal do konca novembra letos.

Stečaji in odpuščanja v turizmu

Medtem pa naj bi ukrep čakanja na delo doma obveljal le še za en mesec, torej do konca junija, za področje turizma in gostinstva. Na večerno sejo vlade naj bi romal dopolnjen predlog, ki razširja upravičence še na organizatorje razstav, sejmov in srečanj, igralništvo, restavracije in strežbo hrane ter na medkrajevni in drugi cestni potniški promet. Še v ponedeljek je bilo v zraku podaljšanje za tri mesece za vse panoge, ne le turistično, ob sicer strožjih pogojih koriščenja. Ta možnost naj bi še vedno bila, ob čemer bi lahko zaposlene na čakanje na delo doma poslala tista podjetja, ki bi jim prodaja glede na lani upadla za vsaj 20 odstotkov, medtem ko je doslej veljalo deset odstotkov. Ni bilo še dorečeno, ali se bosta oba ukrepa, subvencioniranje začasnega čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa, lahko dopolnjevala. Naj pa bi bilo določeno, da se subvencionirani del skrajšanega dela zaposlenih dokončno plača 80-odstotno.

Marjan Trobiš, Boxmark Leather
Igor Napast

Začasen odlog najemnin

Tretji sveženj protikoronskih ukrepov naj bi bil vreden okoli dve milijardi evrov, največ, od pol do ene milijarde evrov, odpade na subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. Deset milijonov evrov v obliki ugodnih kreditov SID banke naj bi dobila tudi avtoprevozniška podjetja. Žičničarji si lahko obetajo okoli 740 tisoč evrov pomoči, kmetijstvo in vinarji pa milijon evrov.
V predlogu gradiva tretjega svežnja naj bi bil tudi začasni interventni ukrep odloga plačila najemnin iz najemnih razmerij poslovnih stavb ali poslovnih prostorov in podaljšanja najemnih pogodb, če so bila sklenjena za določen čas. Do enoletnega odloga najemnine bi bil upravičen najemnik poslovnega prostora, ki zaradi ukrepov vlade ali občine ni smel opravljati dejavnosti v tej nepremičnini. Najemnik bi tako lahko najemnino plačal najkasneje do 1. julija 2021, najemodajalec pa za odložena plačila najemnine ne bi bil upravičen do zamudnih obresti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta