Umik športnih programov: Zveza potrošnikov Telekomu Slovenije očita nezakonito ravnanje, zahteva tudi globo

M.R.
20.12.2019 14:32

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) podala prijavo proti Telekomu Slovenije, v kateri mu očita nezakonito ravnanje do potrošnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V ZPS so prepričani, da so pri Telekomu Slovenije grobo kršili zakon o elektronskih komunikacijah, saj so 2. decembra letos brez predhodne napovedi s svoje programske sheme umaknili vse tri programe Šport TV. V zvezi potrošnikov menijo, da bi moral glede na zakonodajo nacionalni telekomunikacijski operater tako spremembo napovedati najmanj 30 dni vnaprej. 
Zagrožena globa za tako kršitev zakona znaša lahko do 50.000 evrov. In pri ZPS so nam odgovorili, da je za njih pomembno, "da se takšne prakse ne bi ustalile in razširile, kar se lahko zgodi vedno, kadar kršitve nimajo posledic oziroma niso ustrezno sankcionirane".

Visoki zneski, če je naročnik kupoval tudi na obroke

In pri tem so še spomnili, da številni naročniki s sklenjenimi vezavami od pogodbe de facto ne morejo odstopiti, saj to zanje pomeni visoke in neugodne finančne posledice v obliki plačila terminalske opreme po polni ceni, namesto po subvencionirani. 
"Včasih so ti zneski lahko zelo visoki, v vsakem primeru pa potrošnik plača za blago več, kot bi plačal, če bi pogodbeno razmerje ostalo nespremenjeno do konca vezave. Glede na trenutno prakso so potrošniki, ki odstopijo od pogodbe zaradi nestrinjanja s spremembami pogodbenih pogojev, in potrošniki, ki od pogodbe odstopijo iz drugih, lastnih razlogov, glede plačila blaga v enakem položaju," so nam dodatno pojasnili pri ZPS. 
Zato želijo pri ZPS doseči to, da operaterji v času vezave ne bi smeli spreminjati bistvenih pogojev pogodbe. In po pogovorih z operaterji so ugotovili, da na to niso pripravljeni. "Zato bomo primorani poiskati druge poti, bodisi preko interpretacije obstoječe zakonodaje ali ustreznih zakonodajnih sprememb," so dodali.
V primerih, ko operaterji spremenijo pogoje, kot je pri Telekomu primer Šport TV, bi morali imeti potrošniki, ki še odplačujejo blago po obrokih, možnost, da to blago še naprej odplačujejo po obrokih. Operaterji jim namreč, ko se odločijo, da pogodbo prekinejo predčasno, pošljejo položnico, s katero zahtevajo plačilo celotne še neodplačane kupnine. 
"Ne vidimo razloga, da bi moral negativne posledice v tem primeru nositi potrošnik, ki bi sicer rad ostal v naročniškem razmerju do konca obdobja vezave po pogojih, zaradi katerih se je nenazadnje odločil za sklenitev vezave. V nasprotnem primeru potrošnik vstopa v negotovo razmerje, kjer nikoli ne ve, kakšni pogoji bodo zanj veljali tekom obdobja vezave in koliko bo za storitev na koncu sploh plačal," so zaključili. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta