Upokojeni zdravnik iz Maribora: Evakuacija iz Španije in karantena v postojnskem hotelu

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
30.03.2020 18:03

Nekdanji zdravnik iz Maribora Bojan Ekart je z ženo po vrnitvi iz Španije pristal v karanteni v postojnskem hotelu Epic: "V začetku smo se še vsi nekoliko lovili, zdaj pa postaja že boljše, tudi testirali so nas."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ilonka in Bojan Ekart v karanteni v hotelski sobi v Postojni. 
Osebni Arhiv

"Res sem se sprva malo pritoževal, tudi televizija je ob pristanku na Brniku to posnela. Ampak, razumite, mogoče se še vsi malo lovimo s tem koronavirusom," začne svojo pripoved za Večer upokojeni zdravnik iz Maribora Bojan Ekart, ki je z ženo Ilonko v karanteni v postojnskem hotelu Epic.

​Ala mu vera!

"Z ženo sva bila že od začetka januarja na Kanarskih otokih, najin let čez Dunaj domov pa je bil odpovedan. Zato sva izkoristila priložnost, ki nam jo je ponudilo slovensko zunanje ministrstvo. Pri tem moram še posebej pohvaliti vodjo konzularne službe pri ministrstvu v Ljubljani Andreja Štera. Ala mu vera! Zelo se je angažiral, se potrudil in če še nisva ujela prvega evakuacijskega leta iz Madrida v četrtek, pa sva naslednjega v soboto zvečer," nadaljuje Bojan Ekart.
Tako sta se lahko na Kanarskih otokih vkrcala na letalo španske družbe, ki ju je spravilo v Madrid: "Španci so znani, da so malo šlampasti, toda letalo je bilo super. Med potniki je bilo dovolj praznih sedežev, da bi se bil lahko nanje celo ulegel. Najbolj so naju k vrnitvi domov prepričali španski mediji, ki so že pisali, da ljudi, starejših od 65 let, v tej državi ne bodo mogli zdraviti od covida-19, ker da v tej pandemiji preprosto nimajo več dovolj medicinskih kapacitet. Midva pa sva starejša, jaz sem star 75 let."

In 'hajdi' v Postojno

Na letališče v Madridu, kakor so prileteli zgodaj popoldne, jih je v soboto obiskala uslužbenka slovenskega veleposlaništva. "Tudi pred njo klobuk dol. Uredila je za nas vse potovalne dokumente. Letalo je bilo hrvaško, na njem pa poleg Hrvatov in Slovencev tudi nekaj Avstrijcev in Madžarov," pripoveduje Ekart.

Zamenjave ni bilo

In kako je v hotelu Epic v Postojni? "No, soba je lepa, ima kopalnico in še en dnevno-spalni prostor. Prvo noč sem jo sicer hotel zamenjati s sosednjo, ki ima še en manjši prostor, a morda ni tako lepa. Tja so poslali mlajši par, ki je bil sobo z nama pripravljen zamenjati. A me je na hodniku ugledal pripadnik civilne zaščite ..." Kot pravi Ekart, ga je mnogo mlajši možakar "nahrulil kot psa, naj se poberem s hodnika v svojo sobo. To bi mi bil lahko seveda lepše povedal. Pa saj razumem, da je marsikdo v teh časih tudi malo bolj živčen."

​Na robu izčrpanosti

Včeraj so potnike iz Madrida v Postojni testirali na koronavirus. "Govoril sem s predano zdravnico iz postojnskega zdravstvenega doma, ki nas je testirala. Videl sem, kako zelo obremenjeni, že izčrpani, so v tej epidemiji slovenski zdravniki. Toliko dela imajo, da ga fizično ne morejo sproti opraviti. Zato smo pač na testiranje morali malo čakati. Izvidi bodo že v torek in upam, da bomo vsi negativni," optimistično zaključi Ekart in doda, da bosta z ženo tudi to karanteno potrudila disciplinirano vzdržati do konca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta