Upokojenski regres v petek skupaj s pokojnino

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
27.06.2023 06:49
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letni dodatek bo prejelo 622.361 upravičencev, med njimi 609.498 prejemnikov pokojnin in 12.863 prejemnikov nadomestil iz invalidskega zavarovanja.
Andrej Petelinšek

V petek bodo upokojenci skupaj z junijsko pokojnino prejeli tudi letni dodatek. Ta bo višji za pet evrov v primerjavi z lanskim, izplačan pa bo v petih različnih zneskih, odvisno od višine pokojnine. Najvišji dodatek bo znašal 455 evrov, prejeli pa ga bodo upokojenci s pokojnino, ki je nižja od 600 evrov. Tisti, ki imajo pokojnino višjo od 1020,01 evra, bodo prejeli najnižji znesek letnega dodatka, 145 evrov.

Letni dodatek bo prejelo 622.361 upravičencev, med njimi 609.498 prejemnikov pokojnin in 12.863 prejemnikov nadomestil iz invalidskega zavarovanja, zanj pa bo Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) namenil več kot 165 milijonov evrov.

Višina glede na znesek slovenskih pokojnin in pokojnin, prejetih iz tujine

V znesek pokojnine za obračun letnega dodatka se štejejo tudi znesek dela vdovske pokojnine oziroma družinske pokojnine po drugem roditelju, dodatki in razlike pokojnin k pokojnini po drugih predpisih ter znesek pokojnine, prejete od tujega nosilca pokojninskega oziroma invalidskega zavarovanja. Višina letnega dodatka se za te prejemnike določi glede na skupen znesek pokojnin iz slovenskega pokojninskega zavarovanja in pokojnin, prejetih iz tujine.

​Zpiz je vsem, ki so imeli 1. januarja letos prebivališče v drugi državi ali imajo prebivališče v Sloveniji in se jim pokojnina po določbah mednarodnih pogodb izplačuje v sorazmernem delu, ter uživalcem, ki bivajo v Sloveniji in po podatkih Fursa prejemajo tudi pokojnino od tujega nosilca pokojninskega in invalidskega zavarovanja, že marca poslal poseben obrazec. Izjavo o višini tuje pokojnine, ki jo je dobilo 135.728 upokojencev, je treba izpolniti in poslati po pošti nazaj Zpizu. Do 20. junija je bilo vrnjenih 112.224 izjav, med katerimi je 12.591 prejemnikov izjavilo, da ne prejemajo tuje pokojnine, so povedali pri Zpizu. Večini, ki so posredovali izjave (110.646), bo ta mesec izplačan letni dodatek v skupni višini 33,644.028 evrov. Podatke o višini pokojnine iz tujine pa lahko sporočite tudi preko spletnega portala, navedenega na spremnem dopisu, ki ste ga dobili. Slednje je bolj zanesljivo, da so ali bodo podatke zagotovo dobili, svetujejo na Zpizu.

Letni dodatek tudi tistim, ki so pravico do pokojnine pridobili po 1. juniju

 

Prvi rok za posredovanje podatkov Zpizu je bil konec marca, drugi rok se je iztekel 30. aprila - in tisti, ki ste ga še ujeli, boste letni dodatek prejeli šele septembra. Če pa Zpizu še vedno niste odgovorili ali ste pozabili, imate še čas do 30. septembra. V tem primeru boste seveda sorazmerni del letnega dodatka dobili izplačan šele konec leta. Vsem tistim, ki Zpizu do konca septembra sploh ne bodo odgovorili, pa bo do konca leta izplačan najnižji letni dodatek, torej v višini 145 evrov, kar pa je lahko manj, kot bi jim sicer pripadalo.

Do letnega dodatka pa so upravičeni tudi tisti, ki bodo pravico do pokojnine ali ustreznega nadomestila iz invalidskega zavarovanja pridobili šele po 1. juniju letos. Tem bo letni dodatek izplačan skupaj z izplačilom prve pokojnine ali prvega nadomestila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta