Upravne enote: Poleg izplačila delovne uspešnosti zaradi povečanega obsega dela obljuba o plačilu stavke

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
02.07.2024 19:05

Za zdaj se s stavkovnim dogovorom, katerega podpis bi prinesel zamrznitev stavke, strinjajo na osemnajstih od 36 stavkajočih upravnih enot. Tudi na največji upravni enoti, v Ljubljani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Že ta teden bi se stavka na upravnih enotah lahko končala.
Robert Balen

Po skoraj štirih mesecih stavke zaposlenih na upravnih enotah kaže, da bi sindikalni in vladni pogajalci v teh dneh vendarle lahko podpisali stavkovni sporazum, ta pa bi prinesel zamrznitev stavke, ki je že dodobra načela potrpljenje dela prebivalstva. Frančišek Verk, predsednik Sindikata državnih organov Slovenije, je povedal, da se je do včeraj popoldne s podpisom ponujenega stavkovnega sporazuma strinjalo osemnajst od skupno 36 upravnih enot, ki so tudi zadnje tedne vztrajale v stavki. Med njimi je tudi največja upravna enota, Ljubljana. Na osmih podpisu sporazuma nasprotujejo, medtem ko se na drugih še odločajo.

Tako Verk kot predsednik Sindikata delavcev upravne enote Ljubljana na Tobačni Dragan Stanković, ki je dejal, da bodo stavko zamrznili, če bo podpisan stavkovni sporazum, sta bila v izjavah, kaj jim je vlada ponudila, zelo redkobesedna. Dejala sta le, da je vlada pripravljena privoliti v izplačilo delovne uspešnosti zaradi povečanega obsega dela zaposlenim na upravnih enotah. Po zakonu je sicer že sedaj mogoče na podlagi delovne uspešnosti zaposlenega nagraditi z do 20 odstotki osnovne plače. 

Iz sporazuma, ki smo ga pridobili neuradno, izhaja, da bi kriterije in merila do upravičenosti za izplačilo delovne uspešnosti oblikovala posebna delovna skupina v dveh tednih po podpisu dogovora. Sestavljali bi jo predstavniki ministrstva za javno upravo, sindikatov upravnih enot in načelniki. Izplačevati pa bi se začela z julijsko plačo, pri čemer je bodo lahko deležni tudi zaposleni na podpornih in spremljajočih skupinah, torej tisti, ki sodijo v plačno skupino J. V nasprotju z dosedanjimi napovedmi je vlada privolila, da bo plačan vsak stavkovni dan od 13. marca naprej.

Vlada ob tem vztraja, da se plačna nesorazmerja odpravljajo v okviru plačne reforme, o kateri sicer pogajanja še potekajo tako na centralni ravni kot znotraj stebrov, a naj bi bila v sklepni fazi. Zaposlenim na upravnih enotah ponujajo uvedbo dveh novih delovnih mest - referent in višji referent upravne enote -, ki bi ob reformi dobila za tri oziroma štiri plačne razrede višji izhodiščni razred od sedanjih mest referent in višji referent. Prav tako je štiri plačne razrede odprave nesorazmerij ponujeno delovnima mestoma svetovalec in višji svetovalec, medtem ko bi bila podsekretar in sekretar deležna treh plačnih razredov.

Vlada se je zavezala k ločenim pogajanjem s podpisniki sporazuma, če se centralna in stebrna pogajanja ne bi končala do 13. septembra oziroma bi pred tem datumom propadla. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta