Urednik, ki ne urednikuje: Koliko je padla branost portalu MMC in koliko zasluži Igor Pirkovič?

Že pred skoraj tremi meseci so zaposleni na MMC odločali o podpori trem kandidatom za novega odgovornega urednika, a na ta položaj do danes ni bil imenovan še nihče. Kdaj bo torej znan naslednik Igorja Pirkoviča?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Pirkovič
Adrian Pregelj/RTVS

Vršilec dolžnosti urednika uredništva za nove medije na MMC RTV Slovenija je že od marca Igor Pirkovič. Njegovemu imenovanju so ostro nasprotovali zaposleni na MMC, podprli pa so jih tudi v aktivu novinarjev informativnega programa Televizije Slovenije in Društvu novinarjev Slovenije (DNS). Poleg Televizije Slovenija in Radia Slovenija velja MMC za enega od treh najpomembnejših stebrov javne radiotelevizije. 

V skladu z zadnjimi spremembami statuta bo uredništvo MMC spet z odgovornim urednikom. Vodstvo RTV Slovenija je tako avgusta letos objavilo razpis za odgovornega urednika s polnim mandatom, prijavili so se novinarka in urednica na MMC Ksenja Tratnik, Ksenija Koren, novinarka, urednica ter nekdanja piarovka na HSE in v kabinetu predsednika vlade v času druge vlade Janeza Janše, in kulturnik Dušan Hedl

Ker so vsi trije kandidati izpolnjevali razpisne pogoje, so že septembra novinarji MMC glasovali o podpori posameznim kandidatom. Ksenja Tratnik je dobila 28 od 30 glasov, Dušan Hedl je dobil enega, Ksenija Koren pa nobenega. Spomnimo, da je zdajšnje vodstvo javnega servisa Ksenijo Koren medtem že zaposlilo na delovno mesto urednice novih medijev in socialnih omrežij, ki spada pod vodstvo TV Slovenija, opravlja pa tudi delo urednice dnevnoinformativnih oddaj na TV Slovenija.

Po nekaterih informacijah, ki smo jih prejeli s Kolodvorske, bi zaradi spremembe statuta lahko postopek imenovanja odgovornega urednika MMC zaključili do konca leta. Direktorja Televizije Slovenija Uroš Urbanija in Radia Slovenija Mirko Štular sta sicer svoja predloga za zasedbo vodilnega uredniškega položaja na portalu javnega servisa že oddala, vendar pri tem, kdo bi bil najprimernejši za to mesto, naj ne bi imela enotnega mnenja. Kot so nas še opozorili sogovorniki z RTV Slovenija, naj bi generalni direktor Andrej Grah Whatmough že pred časom sporočil, da napake, ki jo je storil pri imenovanju odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija Jadranke Rebernik, ko ni upošteval mnenja uredništva, ne namerava ponoviti. Odločitev o imenovanju odgovornega urednika je namreč prepuščena njemu, a od 1. decembra je do nadaljnjega odsoten, pred organi zavoda, torej pred programskim svetom, nadzornim svetom in svetom delavcev, pa ga zastopa Urbanija.

Urednik, ki ne urednikuje

In kakšno je trenutno stanje na MMC? Po naših informacijah Igor Pirkovič doslej ni prav veliko urednikoval. Je pa že kmalu po zasedbi položaja za kolumnista na MMC pripeljal pisatelja Ivana Sivca in Tomaža Štiha, člana kabineta finančnega ministra Janeza Šuštaršiča v drugi Janševi vladi. Oba sta sicer prispevala nekaj zapisov, novih njunih tekstov pa po letošnjem maju MMC ni več objavljal.

Kot pravijo naši viri, Pirkovič ne hodi na uredniške sestanke, poleg tega pa si je moral kolektiv dalj časa po njegovem imenovanju tudi prizadevati, da je sploh sklical sestanek uredništva. To je bil v osmih mesecih njegovega urednikovanja tudi edini sestanek z zaposlenimi. Prav tako se Pirkovič z uredništvom ni ukvarjal niti pred zadnjimi volitvami in referendumi. 

Je pa bil aktiven med septembrsko stavko novinarjev, o čemer smo tudi že poročali. Pirkovič je namreč takrat zahteval umik novice o stavki s prvega mesta portala, kar naj bi kasneje večkrat storil tudi sam. Ker sta dnevni urednici sporočilo vrnili na prvo mesto in njegovega navodila nista upoštevali, je iz vodstva prišla celo zahteva, da se jima začasno onemogoči dostop do uredniškega sistema. 

Stavkajoči na RTV Slovenija: Vodstvo je grobo poseglo v pravico zaposlenih do stavke

V predreferendumskih volilnih opravilih se je brez posvetovanja z uredništvom MMC pojavil tudi zapis, da bodo na portalu za tri referendume opravili klepete z vsemi uradno prijavljenimi organizatorji kampanj. V uredništvu so sicer imeli drugačne načrte, saj so želeli referendumska vprašanja pokriti vsebinsko. Ko so videli objavljena opravila, so to povedali Pirkoviču, a naj bi jim ta dejal, da jim ne more pomagati. Tako so morali v razmeroma kratkem času opraviti 45 klepetov z organizatorji kampanj, kar je zahtevalo reorganizacijo v uredništvu - pripraviti so morali tudi po tri klepete dnevno, zaradi vsega skupaj pa je trpela predvsem vsebina.

Zaposleni na MMC so že nekaj dni po imenovanju Igorja Pirkoviča na mesto v. d. urednika uredništva za nove medije opozorili na slabe razmere v uredništvu.
Robert Balen

Da ima Pirkovičevo (ne)vodenje MMC vpliv na branosti portala, kažejo tudi uradni podatki. Po raziskavi Moss je namreč v času, ko je od Kaje Jakopič, takratne vršilke dolžnosti urednice uredništva za nove medije, prevzel vodenje MMC, branost spletnega mesta precej upadla. 

Tudi več kot 15 odstotkov nižja branost

Če je bil spletni portal javnega servisa po omenjeni raziskavi februarja na petem mestu z več kot 671 tisoč edinstvenimi uporabniki, jih je imel novembra kljub nogometnemu svetovnemu prvenstvu in volitvam 641 tisoč in se je tako uvrstil na šesto mesto. 

Še precej slabši rezultati glede klikanosti pa so bili v mesecih pred tem. Oktobra se je portal s 558 tisoč edinstvenimi uporabniki uvrstil na sedmo mesto, septembra je bilo edinstvenih uporabnikov 604 tisoč, avgusta 579 tisoč, julija 581 tisoč, junija 555 tisoč, maja 597 tisoč, aprila 627 tisoč in marca 658 tisoč.

Kako vodstvo javnega zavoda ocenjuje Pirkovičevo urednikovanje?

Vodstvo RTV Slovenija smo zaprosili za oceno dela Igorja Pirkoviča na MMC. Odgovorili so nam, da se oceno delovne uspešnosti javnega uslužbenca opravi enkrat letno, in sicer po končanem letu, najpozneje do 15. marca. Tako nam konkretno na vprašanje niso odgovorili. Prosili smo jih tudi za komentar glede nižje branosti portala, a nam prav tako niso konkretno odgovorili. Priznali pa so, da se je oktobra povprečno mesečno število edinstvenih uporabnikov nekoliko zmanjšalo v primerjavi z lanskim oktobrom, in se pohvalili, da je "občutno višje", kot je bilo oktobra 2019 pred epidemijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta