Uslužbenec, ki je nedavno javnost razburil z žaljivim zapisom, medtem napredoval na notranjem ministrstvu

M.R.
02.11.2020 10:39

Podsekretar na notranjem ministrstvu Borut Jakopin, ki je dvignil ogromno prahu, ker je na družbenem omrežju užalil uslužbenke in uslužbence centrov za socialno delo, je medtem napredoval.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sedež ministrstva za notranje zadeve v Ljubljani
Tit Košir

Borut Jakopin, dosedanji podsekretar na ministrstvu za notranje zadeve, kjer je bil zaposlen kot pooblaščenec za varstvo osebnih podatkov, je v teh dneh napredoval. Njegovo ime je širši javnosti postalo znano po tem, ko je poleti objavil žaljiv tvit o zaposlenih na slovenskih centrih za socialno delo. 

Da so "slovenski CSD-ji leglo feministk, zafrustriranih žensk in poženščenih beta fantkov", je med drugim tvitnil, s čimer naj bi komentiral smrt 10-letnega dečka, ki je konec julija utonil v reki Soči. Jakopinov zapis na Twitterju je poobjavil celo državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak, ki je nato poobjavo umaknil.

Jakopinov žaljiv tvit je sprva poobjavil celo državni sekretar Vinko Gorenak.

Sicer pa se je na žaljiv tvit avgusta odzvala socialna zbornica, ki je zapis ostro obsodila in zahtevala njegov umik in opravičilo. Tudi Sindikat centrov za socialno delo Slovenije SINCE07 je obsodil tvit in varuha človekovih pravic Petra Svetino pozval k obsodbi njegove vsebine. Svetina je zapis označil za nesprejemljivega in izrazil zaskrbljenost zaradi nestrpne retorike. 

In tudi na ministrstvu za notranje zadeve so se takrat od zapisa distancirali. Sporočili so, da zagovarjajo spoštljivo in dostojno komunikacijo, in ocenili, da je bila konkretna objava njihovega uslužbenca skrajno neprimerna. Pri tem so tudi pojasnili, da Jakopin pri svojem delu ne razpolaga in ne dostopa do osebnih podatkov zaposlenih v centrih za socialno delo.

Kljub temu pa je z včerajšnjim dnem Jakopin napredoval. Na notranje ministrstvo smo že konec septembra in v začetku oktobra poslali vprašanja, ali je oziroma ali bo Jakopin napredoval. Obakrat so nam odgovorili, da ni napredoval. Prejšnji teden pa smo le dobili odgovor, da bo predvidoma napredoval s 1. novembrom. 

"Premestitev na zahtevnejše delovno mesto"

Jakopin je sicer na ministrstvu zaposlen od 1. julija 2018. Bil je zaposlen na delovnem mestu podsekretar v Direktoratu za policijo in druge varnostne naloge v Sektorju za tajne podatke. S 1. novembrom pa naj bi napredoval v sekretarja II. stopnje. Jakopin na ministrstvu "opravlja naloge kot pooblaščena uradna oseba za varstvo podatkov, prav tako pa je tesno vključen v pripravo vladnih in drugih zahtevnejših gradiv in ukrepov za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom. Glede na vsebinsko zahtevnost nalog in zaradi pravilnega vrednotenja dela, ki ga javni uslužbenec dejansko opravlja, je direktorat za policijo in druge varnostne naloge predstojniku podal predlog za premestitev javnega uslužbenca na zahtevnejše delovno mesto," so nam pojasnili na ministrstvu. 

"Naloge, ki jih bo javni uslužbenec opravljal na delovnem mestu sekretarja v sektorju za tajne podatke v direktoratu za policijo in druge varnostne naloge, so neposredna pomoč pri vodenju strokovnih nalog na delu delovnega področja ministrstva, vodenje projektnih skupin za najzahtevnejše in ključne projekte, samostojno oblikovanje sistemskih rešitev in drugih najzahtevnejših gradiv, opravljanje drugih najzahtevnejših nalog, vodenje in odločanje v najzahtevnejših upravnih postopkih na drugi stopnji, zagotavljanje oziroma neposredna pomoč pri zagotavljanju razvoja organizacije, vodenje in sodelovanje v najzahtevnejših projektnih skupinah, vodenje in odločanje v upravnih zadevah na prvi stopnji in vodenje upravnih zadev na drugi stopnji," so še dodali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta