Usoda projekta KUL bo znana kmalu, za njihov uspeh ključni poslanci SMC pa še zdaj ne vedo, kdo naj bi jih nagovarjal

Žana Vertačnik
09.12.2020 16:55
Koalicija ustavnega loka s formalnim mandatarskim kandidatom Jožetom P. Damijanom je v zadnji fazi procesa zbiranja poslanskih glasov za konstruktivno nezaupnico in kmalu bo jasno, ali jim bo vlado Janeza Janše uspelo zrušiti ali ne. Bi lahko današnja odločitev vlade o zaostrovanju ukrepov odločala tudi o usodi vladajoče konstelacije? Kako navedbe, da je del poslancev SMC podvržen pritiskom, komentirata Janja Sluga in Igor Zorčič?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vse kaže, da je Karl Erjavec veliko bolj realen kandidat za sestavljanje KUL projekta kot Jože P. Damijan. 
Robert Balen

Vse oči politične javnosti so te dni uperjene v predsednika Desusa Karla Erjavca, ki nadaljuje pogovore z liderji opozicijskih in koalicijskih strank, in zdi se, da je na mestu mandatarskega kandidata Koalicije ustavnega loka (KUL) že nasledil Jožeta P. Damijana. Eksplicitno tega Erjavec ni zavrnil, ampak dejal le, da uradnih pogovorov ni bilo, neuradnih pa ne komentira. Dvom v Damijana izražajo tudi v KUL, v ponedeljek je prvak LMŠ Marjan Šarec dejal celo, da se "včasih obnaša kot vegetarijanec na kolinah" in ne vedo prav dobro, ali je v svojih namerah resen. Ali je potemtakem njegovo mandatarstvo odpisano, smo vprašali Damijana, ki pravi, da se zanj ni spremenilo nič. In še: "Verjetnost (za uspeh KUL projekta op.p.) se je povečala. Vse pa je odvisno od dogovora med Desus in dela SMC, da skupaj zapustita obstoječo vladno koalicijo. Samo skupaj se nam lahko pridružita." Nadaljnjega vprašanja, kdo je pristopil do posameznikov v SMC, ki jih nujno potrebujejo za realizacijo projekta, ni želel komentirati in pozval le, naj počakamo do konca procesa. 

Se bodo poslanci Desus lahko poenotili?

Čeprav se do glasov enih in drugih zdi dolga pot, se utegnejo relativno hitro stvari zavrteti v Desusu, jutri bo namreč vodstvo stranke znova sedlo s poslanci. Spomnimo, peterico so v začetku tedna seznanili s scenarijem odstopa ministrov Tomaža Gantarja in Jožeta Podgorška ter s tem odhoda iz vlade Janeza Janše. Poslanska skupina je bila presenečena in slišati je, da so si na podlagi predvolilnega pogovora z Erjavcem obetali bistveno počasnejše premike v tej smeri. Do jutri naj bi se uskladili in zavzeli enotno stališče, ki ga bodo predstavili vodstvu, pri čemer pa nekateri neuradno opominjajo, da so predstavniki ljudstva in jim ni treba slediti nobenim navodilom. Samosvoj Robert Polnar je sicer edini za Večer že jasno povedal, da bo Janševo vlado podpiral, ne glede na to, kaj se bo dogajalo okoli njega. V luči iskanja strankine poti iz koalicije ni povsem nepomembno še vztrajanje zdravstvenega ministra Gantarja po dodatnem zaostrovanje ukrepov, čeprav v njegovem krogu nasprotujejo in pravijo, da zahteve nimajo politične konotacije. Vsak s svojo interpretacijo, kako naprej z reševanjem slabe epidemiološke slike, se bosta na današnji seji vlade "spopadla" z gospodarskim ministrom in šefom SMC Zdravkom Počivalškom. Če bi se zdravstvenega ministra pri odločitvah povsem povozilo, je ta že napovedal, da bo razmislil o svoji funkciji. A hitrih in odločilnih potez niti danes niti jutri po naših informacijah ni pričakovati. Je pa slišati, da naj ne bi imel, takisto kmetijski minister Jože Podgoršek, zadržkov do odstopa v primeru, da bi tako odločili organi stranke, ki bodo o vlogi Desusa presojali kmalu. 

Janje Sluga in Igorja Zorčiča ni nagovarjal nihče 

Koalicija sicer tudi brez Erjavčeve stranke upokojencev lahko preživi, saj ima ob podpori SNS in manjšincev 46 glasov, z Desusovim Polnarjem še enega več. Bi pa z odhodom v nelagoden položaj še dodatno postavili v desnosredinski koaliciji po tem scenariju osamljeno Počivalškovo SMC. Ta je aktualno politično dogajanje sicer pred tednom dni pretresala na izvršnem odboru, po napovedih naj ga sklicali znova za jutri.

Vsaj trije njihovi poslanci, Janja Sluga, Igor Zorčič in Branislav Rajić, naj bi bili sicer zdaj pod še večjim pritiskom, da prestopijo na drugo stran. A navedbe, da bi jih nagovarjali kot posameznike, odbijajo. Vodja poslancev SMC Janja Sluga nam je odvrnila: "Osebno se o tem nisem pogovarjala z gospodom Erjavcem, niti me ni nagovoril kdorkoli izmed predstavnikov KUL." Podobno tudi podpredsednik stranke in predsednik državnega zbora Zorčič, ki mu ni znano, kdo je pooblaščeni za dogovarjanja v imenu KUL in kdo je njihov kandidat za mandatarja, "glede na to, da je Jože P. Damijan nedavno v intervjuju za Delo izjavil, da bi bilo mandatarstvo zanj 'katastrofa s kariernega, družinskega in s finančnega vidika' in da bo 'zanj izvrstno', če bo 'Erjavcu uspelo'". In še: "Jaz nisem bil podvržen nobenim pritiskom za vstop v takšen projekt, prav tako mi ni znano, da bi bil kdo drug od poslancev, kar ob navedenih izjavah, ki mečejo senco dvoma na njegovo resnost, niti ni tako nenavadno."

Signale v razgreti politični situaciji s tvitom Mateja Tonina pošiljajo tudi iz NSi: "Vsakršno snovanje koalicije, v kateri bo Levica, pomeni tlakovanje poti v predčasne volitve. Slovenija potrebuje stabilno vlado, ki je brez Nove Slovenije ni mogoče oblikovati." Realno zaradi velikih programskih razlik možnosti za povezovanje NSi s KUL po večinskih ocenah ni, si pa naši sogovorniki iz stranke zapis interpretirajo zlasti kot signal premierju, da je situacija postala resna in se bo moral "malo umiriti", če želi partnerje obdržati v igri. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta