Počivalšek: "Na strateški ravni smo v slepi ulici." Gantar: Če bo ocenil, da ima v vladi zvezane roke, bo razmislil o svojem položaju

Urška Mlinarič
08.12.2020 17:50
Minister Počivalšek na strani gospodarstva in postopnega sproščanja ukrepov. Minister Gantar bi ustavil tudi industrijo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister za zdravje Tomaž Gantar grozi z odstopom. 
Nebojša Tejič/STA

Medtem ko se predsednik vlade Janez Janša mudi na uradnem obisku v Izraelu, sta se minister za zdravje Tomaž Gantar in minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek očitno odločila tudi javno izmeriti moči. Ne le glede tega, kolikšno težo ima njuna beseda v vladi, temveč tudi, koliko veljata njuni stranki, Desus in SMC, kar v luči aktualnih preigravanj o morebitnem odhodu Desusa iz sedanje vlade ni nepomembno.

Na predlog ministra Gantarja, da bi za dva tedna zaprli vso gospodarsko dejavnost, izjema bi bila le tista, ki je nujna za delovanje države, saj v nasprotnem primeru zdravstvo ne bo vzdržalo, so se odzvali tako gospodarska združenja kot minister Počivalšek. Slednji je dal vso podporo podjetnikom in obrtnikom ter se zavzel za nadzorovano sproščanje zaščitnih ukrepov, sicer gospodarstvo ne bo vzdržalo. "Preprosto si moramo priznati, da smo na strateški ravni v slepi ulici. Imamo stroge ukrepe in najdaljši lockdown v regiji, pa nam kljub temu števila okuženih nikakor ne uspe znižati, kot bi si želeli." Po njegovem ukrepi ne delujejo, saj smo priča krizi zaupanja, zato "nam vztrajanje na tej poti nikakor ne bo pomagalo".

"Podpiram vse obrtnike, ki želijo varno delati"

Pri tem, tako minister za gospodarski razvoj, za nespoštovanje ukrepov ni mogoče kriviti ljudi, temveč je naloga vlade, da jih prepriča, da bodo ukrepe spoštovali. Minister je ob tem popolnoma podprl poziv osmih gospodarskih združenj iz Kluba slovenskih podjetnikov, v katerem so Združenje Manager, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Slovensko-nemška gospodarska zbornica, Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Britansko-slovenska gospodarska zbornica, za sprostitev gospodarstva ob strogem nadzoru. Zavzel se je za to, da bi zdravstvena stroka za vsako dejavnost predpisala stroge pogoje izvajanja, ki bodo preprečili širjenje okužb.

Statistični urad je objavil podatke o smrtih, ki kažejo, da je število umrlih v zadnjih mesecih bistveno višje od povprečja preteklih let.

Med drugim je Počivalšek pozval k pospešitvi izvajanja hitrih testov in možnosti še hitrejšega izdajanja karantenskih odločb in potrdil o bolniški. Nato pa naj se vse sile usmerijo v strog nadzor njihovega spoštovanja in strogo kaznovanje morebitnih kršitev. "Podpiram vse obrtnike, ki želijo varno delati, in s postopnim sproščanjem ukrepov bomo zanje in za slovensko gospodarstvo naredili največ, predvsem pa za ohranitev delovnih mest in socialne stabilnosti," je dejal in pojasnil, da smo zdaj v številnih dejavnostih priča delu na črno, kjer je možnost okužb še večja.

Za Gantarja so na prvem mestu življenja

Podobno je v imenu Gospodarske zbornice Slovenije sporočila generalna direktorica Sonja Šmuc in dodala, da je odpiranje gospodarstva nujno, saj je pomemben del gospodarstva vse bolj prizadet zaradi prepovedi ali močnih omejitev poslovanja, gospodarska škoda pa se iz dneva v dan povečuje. Po oceni GZS smo od konca septembra do konca novembra izgubili približno pol milijarde evrov, ki bi jo ustvaril zaprt del gospodarstva. "Že zdaj vsak teden izgubimo 60 milijonov evrov dodane vrednosti. Če bi ukrepe v 14 dneh zaostrili, bi dodatno izgubili tudi do 700 milijonov evrov dodane vrednosti. Zato menimo, da so nujni drugačni ukrepi od dosedanjih in da nikakor ni prava pot v novih omejitvah in prepovedih za gospodarstvo," so poudarili gospodarstveniki.

V odzivu na Počivalškove besede je Gantar na twitterju zapisal, da so zanj še vedno na prvem mestu življenja in da bi prehitro odprtje gospodarskih dejavnosti lahko povzročilo popoln kolaps zdravstvenega sistema. Nato pa dodal, da bo zadnjo besedo o ukrepih imela vlada. V kasnejši izjavi pa je dodal še, da bo razmislil o svojem položaju, če bo ocenil, da ima v vladi zvezane roke. Nasprotno je Počivalšek na vprašanje, ali bo SMC izstopila iz vlade, če ukrepi ne bodo sproščeni, odvrnil, da zdaj ni čas za taka vprašanja. "Najprej je treba rešiti zdravstveno situacijo!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta